Túl az első kezeléseken
Balázs Szilvia
2020.04.01.
LXXV. évf. 14. szám
Túl az első kezeléseken

Néhány héttel ezelőtt hírt adtunk a bajmoki Pál Gajódi Olivérről, aki még nincs három hónapos, de már most élete harcát vívja.

A kicsi fiúnál spinális izomatrófiát vagyis gerinc eredetű izomsorvadást állapítottak meg, annak is a legsúlyosabb fajtáját, az 1-es típusút. A betegség a gerincvelő mozgató idegsejtjeinek a fokozatos elvesztését eredményezi, az idegsejtek pusztulása pedig fokozatos izomgyengeséget, sorvadást okoz a kapcsolódó izmokban. Becslések szerint 6000 élve született gyermekből egyet érint ez a génhiba. Néhány hete a szülők azért fordultak a nyilvánossághoz, mert kisfiú számára életmentő, Spinraza nevű gyógyszert a Köztársasági Egészségbiztosítási Alap biztosítja, a hivatalos eljárást kísérő papírmunka miatt félő volt, hogy azt csak hónapok múlva kaphatja meg Olivér.

Szerencsére a médiában való megjelenést követően megérkezett a gyógyszer, és Olivér már a második kezelésen is túl van. Az elsőt kicsit nehezebben, a másodikat azonban jobban viselte – mondja Gajódi Tímea, a kisfiú édesanyja. Most otthon gyógyul, és csak a kezelések miatt járnak vissza az újvidéki kórházba. Jelenleg szondán keresztül etetik, hiszen nem tud nyelni, ám a szülők reménykednek benne, hogy Olivér – mivel még kicsi, és időben felismerték a betegséget – akár a teljes gyógyulásra is esélyt kaphat.

Addig azonban még hosszú az út, és további terápiákra, gyógyszerek beszerzésére, fizikoterápiára, amelyre minden bizonnyal szükség lesz, sok pénz kell majd. A szülők elsődleges célja most egy köhögtető gép megvásárlása lenne, amelynek célja a váladékok szívókatéterek használata nélkül történő noninvazív eltávolítása, valamint a fertőzésveszély és a diszkomfort érzés csökkentése Olivér tüdejében. Ez felülmúlja a család anyagi lehetőségeit, ezért kérik a szülők a jó szándékú emberek segítségét. Aki támogatni szeretné a családot, a kisfiú gyógyíttatását, a következő bankszámlaszámra tud pénzt utalni:

 

220-4030000292835-45 (ProCredit Bank)

 

Külföldről is tudnak utalni, a következő adatokkal:

IBAN: RS35 2204 0300 0029 2835 45

SWIFT: PRCBRSBG

ProCredit Bank A.D.

Milutina Milankovica 17.

11070 New Belgrade, Republic of Serbia

 

Mindkét számla az édesapa, Pál József nevén szerepel.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Szabadkai Napló rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..