home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Túl az első kezeléseken
Balázs Szilvia
2020.04.01.
LXXV. évf. 14. szám
Túl az első kezeléseken

Néhány héttel ezelőtt hírt adtunk a bajmoki Pál Gajódi Olivérről, aki még nincs három hónapos, de már most élete harcát vívja.

A kicsi fiúnál spinális izomatrófiát vagyis gerinc eredetű izomsorvadást állapítottak meg, annak is a legsúlyosabb fajtáját, az 1-es típusút. A betegség a gerincvelő mozgató idegsejtjeinek a fokozatos elvesztését eredményezi, az idegsejtek pusztulása pedig fokozatos izomgyengeséget, sorvadást okoz a kapcsolódó izmokban. Becslések szerint 6000 élve született gyermekből egyet érint ez a génhiba. Néhány hete a szülők azért fordultak a nyilvánossághoz, mert kisfiú számára életmentő, Spinraza nevű gyógyszert a Köztársasági Egészségbiztosítási Alap biztosítja, a hivatalos eljárást kísérő papírmunka miatt félő volt, hogy azt csak hónapok múlva kaphatja meg Olivér.

Szerencsére a médiában való megjelenést követően megérkezett a gyógyszer, és Olivér már a második kezelésen is túl van. Az elsőt kicsit nehezebben, a másodikat azonban jobban viselte – mondja Gajódi Tímea, a kisfiú édesanyja. Most otthon gyógyul, és csak a kezelések miatt járnak vissza az újvidéki kórházba. Jelenleg szondán keresztül etetik, hiszen nem tud nyelni, ám a szülők reménykednek benne, hogy Olivér – mivel még kicsi, és időben felismerték a betegséget – akár a teljes gyógyulásra is esélyt kaphat.

Addig azonban még hosszú az út, és további terápiákra, gyógyszerek beszerzésére, fizikoterápiára, amelyre minden bizonnyal szükség lesz, sok pénz kell majd. A szülők elsődleges célja most egy köhögtető gép megvásárlása lenne, amelynek célja a váladékok szívókatéterek használata nélkül történő noninvazív eltávolítása, valamint a fertőzésveszély és a diszkomfort érzés csökkentése Olivér tüdejében. Ez felülmúlja a család anyagi lehetőségeit, ezért kérik a szülők a jó szándékú emberek segítségét. Aki támogatni szeretné a családot, a kisfiú gyógyíttatását, a következő bankszámlaszámra tud pénzt utalni:

 

220-4030000292835-45 (ProCredit Bank)

 

Külföldről is tudnak utalni, a következő adatokkal:

IBAN: RS35 2204 0300 0029 2835 45

SWIFT: PRCBRSBG

ProCredit Bank A.D.

Milutina Milankovica 17.

11070 New Belgrade, Republic of Serbia

 

Mindkét számla az édesapa, Pál József nevén szerepel.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..