home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Túl a fénysebességen
Összeállította: Talpai Lóránt
2013.08.28.
LXVIII. évf. 35. szám
Túl a fénysebességen

Téridő-manipulációs kísérlet — Drónokkal a szúnyogok ellen — Tíz éve kalózkodik a Pirate Bay — Pénzátutalás e-mail címre — A Galaxy Gear okos óra

Téridő-manipulációs kísérlet
Az emberiséget, azon belül is főként az űrkutatással foglalkozókat mindig is foglalkoztatta a fénysebesség kérdése. Avagy hogyan lehetne megcáfolni azt a tényt, hogy semmi nem haladhat gyorsabban a fénynél. A megoldást keresve a NASA kutatói most a téridő manipulálását tervezgetik. Harold White hajtóműkutató már régóta foglalkozik a térhajlítás kérdésével, és egy térhajtóművel felszerelt csillaghajót tervez. Arra a kérdésre, hogy hogyan is nézne ki az űrhajó, White a következő választ adta: „Az egyszerűség kedvéért képzeljünk el egy amerikai futball-labdát, melyet egy pilonokkal csatlakoztatott gyűrű vesz körül. A labdában helyezkedik el a legénység és a robotrendszerek, a gyűrű pedig egy egzotikus anyagot, úgynevezett negatív vákuumenergiát tartalmazna. A negatív vákuumenergiájú gyűrű beindítása fokozná a sebességet. A tér összehúzódna az űrhajó előtt, mögötte pedig kitágulna” — magyarázta a kutató.

Drónokkal a szúnyogok ellen
Egyre több területen használnak fel hasznos célra úgynevezett drónokat, avagy a kémrepülőgépekhez hasonló kis repülőszerkezeteket, például a mezőgazdaságban vagy a szúnyogok elleni küzdelemben. Egy amerikai kutatócsoport a rovarirtásban, pontosabban a rovarok felderítésére használná őket. Ezek a kisrepülők, hőkamerájukkal képesek érzékelni a legapróbb, legrejtettebb tócsákat is, melyek kitűnő szaporodási helyül szolgálhatnak a szúnyogoknak egy-egy dagály vagy vihar után. A begyűjtött információk alapján aztán a szúnyogellenőrök eldönthetik, hogy szükség van-e a szúnyogirtó helikopterek bevetésére.

Tíz éve kalózkodik a Pirate Bay
Stockholmban nagyszabású partin ünnepelték meg a világ egyik legnagyobb és leghírhedtebb kalózoldala, a Pirate Bay fennállásának 10. évfordulóját. Tobias Andersson, az oldal egyik alapítója úgy véli, hogy az interneten eltöltött egy évtized egy emberélet 100 évével ér fel. Büszkén állapította meg, hogy a kormányok minden „jogi gáncsoskodása” és a „szórakoztatóipar gonosztevői"-nek életveszélyes fenyegetései ellenére a Pirate Bay továbbra is vidáman vitorlázik, pedig csupán maroknyi megszállott tartja fenn. Mindezt alátámasztja, hogy a statisztikák szerint a thepiratebay.sx még mindig a világ 95. leglátogatottabb portálja.

Pénzátutalás e-mail címre
A PayPal és az IND Group egy olyan szolgáltatást fejlesztet ki, amellyel e-mail cím alapján lesz mód pénzátutalásra. Ezáltal a barátok, rokonok vagy akár vállalkozások válnak képessé arra, hogy a fogadó bankszámlaszámának ismerete nélkül tranzakcióba kezdjenek. A szolgáltatást egyébként PayPal előfizetés nélkül is igénybe veheti bárki, ha van online banki hozzáférése és ismeri a címzett e-mail címét.

A Galaxy Gear okos óra
A dél-koreai Samsung cég szeptemberben dobja piacra legújabb okos óráját, a Galaxy Geart. A Galaxy Gear egyébként nem csupán óra, hanem sokkal inkább egy miniatűr okos telefon, melyen böngésző vagy levelezőkliens is használható lesz. A készülékről továbbá akár telefonhívások is kezdeményezhetők lesznek. A piaci elemzők szerint hamarosan áttörés következhet be az okos órák világpiacán. Jövőre akár ötmillió darabot is értékesíthetnek belőle. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..