home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Tudta? A kerékpár is jármű
Fehér Márta
2017.10.05.
LXXII. évf. 39. szám
Tudta? A kerékpár is jármű

Büntetik a tilosban biciklizőket Szabadkán     

Megszokta. Siet. Fáj a lába. Csak a bankba megy. Lassan hajtja. Most tolja, ugyan már?! Miért kerüljön? Katasztrofális állapotban vannak a kerékpárutak. Valóban ez a legnagyobb gond? Más is biciklizik a korzón! Nem tudta, hogy nem szabad. Röpke negyed óra alatt többnyire ezek a mondatok hangzottak el, amikor arra kerestem a választ, miért kerékpároznak az emberek a szabadkai sétálóutcán.

Szeptember 18-a óta pénzbírsággal sújtják a szabály megszegőit, mégsem csökkent a bicikliforgalom a szabadkai korzón.

A városi képviselő-testület a július eleji ülésén fogadta el a területén levő közúti közlekedés biztonságáról szóló rendelet módosításait és kiegészítését. Eszerint nemcsak a korzó, hanem a Köztársaság és a Szabadság tér, a Jovan Nenad cár tér, a Corvin Mátyás és az Ivo Vojnović utca, valamint a sugárút és a Prozivka sétánya is gyalogosövezetnek számít, ahol tilos a forgalom mindenfajta jármű számára. A kerékpár pedig, ugyebár, jármű.

Az ellenőrzéssel a városi közigazgatási hivatal felügyelőségi tevékenységekben illetékes titkárságát bízták meg, a kommunális felügyelő és a kommunális rendőr révén. A rendelet a szabálysértési bírság mértékét is megszabja: természetes személyeknek és jogi személyek felelősének 5000, vállalkozóknak és jogi személyeknek 20 000 dinár a büntetés. A képviselő-testületi anyag áttanulmányozása során az is kiderül, hogy nem a kerékpárosok képviselik az egyetlen „üldözendő” kategóriát. Az előírások a többi járműre is ugyanúgy vonatkoznak, és tételesen felsorolják azokat, amelyek külön jóváhagyással vagy engedély nélkül közlekedhetnek, illetve állhatnak meg. Az ellenőrzést és a büntetést sem csak a gyalogosövezetben bringázókra írták elő. A kommunális felügyelőnek és a kommunális rendőröknek például azt is nézniük kellene, hogy tiszteletben tartják-e a teherjárművek parkolási tilalmát Szabadka és Palics települések területén, valamint hogy a fogyatékkal élők számára kijelölt helyeken parkolt autó tulajdonosa fel tudja-e mutatni a külön matricával megjelölt jármű használatáról szóló határozatot.

Jó lett volna megtudni az illetékesektől, mit tapasztaltak a terepen a rendelet életbe lépése óta, hányan és milyen gyakran ellenőriznek, mennyi bírságot szabtak ki, de megkeresésemre olyan írásbeli választ kaptam, amely ezekre nem tér ki, viszont leszögezi, korábban csak figyelmeztették és tájékoztatták a kerékpárosokat, a hónap közepe óta viszont már büntetik is őket. 5000 dináros pénzbírságot szabnak ki, de ha valaki nyolc napon belül fizet, csak az összeg felét kell törlesztenie.

A városi rendelet teljes szövege magyarul is megtalálható Szabadka hivatalos honlapján, a következő linken a tizedik ülés anyagát kell letölteni: http://www.subotica.rs/index/page/id/241/lg/hu


A nyitókép Szabó Attila felvétele

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..