home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Tudott róla?
Fehér Márta
2018.04.02.
LXXIII. évf. 13. szám
Tudott róla?

Kedvezmények munkavállaló édesanyáknak — Méltóságteljes halálhoz való jog – Szerbiában is? — Ingyenes mammográfiás vizsgálatok országszerte?

Kedvezmények munkavállaló édesanyáknak

Szerbiában törvény írja elő, hogy milyen előjogok illetik meg a kisgyermekes édesanyákat, ha visszatérnek dolgozni. A Blic ezeket gyűjtötte össze egy csokorba, megállapítva, hogy az anyukák jelentős része nem is tudja, mihez van joga, a munkáltatók többsége pedig ezt ki is használja. A lap szerint a háromévesnél kisebb gyermeket nevelő édesanyáknak fogalmuk sincs, hogy kérhetik, csak délelőtti váltásban dolgozzanak, joguk van az otthoni munkavégzést választani, vagy a négyórás műszakot. A munkaügyi törvény mindezt tartalmazza, a szerb kormány közvélemény-kutatása szerint viszont sem a munkavállaló nők, sem a munkaadók nincsenek tisztában a lehetőségekkel.

Noha az intézkedéseket az állam fogadta el, még a közszférában sem alkalmazzák őket megfelelően. Slavica Đukić Dejanović illetékes tárca nélküli miniszter azt nyilatkozta, kevés dolgozó nő jelzi, hogy kihasználná a törvény nyújtotta kedvezményeket, pedig léteznek olyan cégek, amelyeknek ezek a lehetőségek megfelelnek. 330 munkáltatót és 4000 foglalkoztatottat kérdezett meg a kormány, és mint kiderült, sokan még csak nem is hallottak ezekről a kisgyermekes anyukákat megillető privilégiumokról. A munkaadók egyébként nem zárkóznak el, ám cserébe azt kérik, hogy a kormány támogassa az ilyen típusú foglalkoztatást — anyagiakkal, adókedvezménnyel vagy közös állami projektumok formájában. Slavica Đukić Dejanović úgy fogalmazott, hogy a születésszám növelése érdekében a kormány nem utasítja el ezt a típusú együttműködést. (Blic)

 

Méltóságteljes halálhoz való jog — Szerbiában is?

Az új polgári törvénykönyvvel javasolt eutanáziához való jog egyelőre nem kapott zöld fényt, így még nem tudni, hogy egyáltalán lehetővé teszik-e, és ha igen, mikortól, hogy a beteg orvosi segítséget kérjen élete és szenvedései befejezéséhez. A Politika arról ír, hogy az eddigi vita során a Szerb Orvosi Társaság Etikai Bizottsága nagyon egyértelmű álláspontot képviselt, nemet mondva a kegyes halálra, viszont a Szerb Orvosi Kamara kezdeményezésére rendezett kerekasztal-beszélgetéseken más, nem ennyire elutasító vélemények is elhangzottak. Ezeken a fórumokon az orvosokon kívül jogászok, filozófusok, pszichológusok, szociológusok, valamint teológusok is részt vettek, és gyakran felvetődött a kérdés, vajon nem kétszínűség-e az élet sérthetetlenségéről beszélni, illetve minden körülmények között a meghosszabbítása mellett kardoskodni, miközben a szociális, egészségügyi és egyéb feltételek nem kielégítőek, így a legsúlyosabb betegek életének utolsó szakasza kimondhatatlan fájdalommá és megaláztatássá válik. Bizonyos vélemények szerint a polgári törvénykönyv elfogadása helyett egy teljesen különálló eutanáziás törvény megalkotása tudná csak szavatolni a megfelelő jogi megoldást. (Politika, 021.rs)

 

Ingyenes mammográfiás vizsgálatok országszerte?

Az egészségügyi minisztérium tíz radiológust alkalmazva külön szakorvosi csapatot hoz létre annak érdekében, hogy Szerbia egész területén megszervezze az ingyenes mellrákszűrést — jelentette be a miniszter. Zlatibor Lončar a mellrák elleni küzdelem napja alkalmából megtartott eszmecserén elmondta, a nők mindössze egyharmada jár rendszeresen vizsgálatra. Hozzátette, tavaly 120 000 ötven és hatvankilenc év közötti nőt hívtak be szűrésre, viszont csak 45 000-en mentek el. Az ingyenes mammográfiás vizsgálatok egyébként nagyon népszerűek, ezért is döntött a tárca úgy, hogy ezt a formát választja, és az ország egész területére eljuttatja a mobil mammográfiát, szakorvosokat és egészségügyi technikusokat alkalmazva. 2012 óta Szerbia 35 községében három ciklusban 312 000 nőt vizsgáltak meg, és közülük 776 esetben állapítottak meg rosszindulatú betegséget. (Szerbiai RTV)


Nyitókép: Pixabay.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..