home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Tudományos területek erősítése
(vas)
2014.03.05.
LXIX. évf. 10. szám
Tudományos területek erősítése

A Magyar Nemzeti Tanács 40. rendes ülésén elfogadták a tanács 2013. évi zárszámadását, a Közigazgatási Hivatal munkájáról szóló beszámolót, a 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó Tudományügyi stratégiát és a tanács által alapított és társalapított intézmények 2013-as pénzügyi beszámolóit is.

Várkonyi Zsolt, az MNT Közigazgatási Hivatalának elnöke elmondta, hogy az MNT összesen nyolc bevételi forrásból valósította meg költségvetését, a tanács mintegy 344 millió dinárból gazdálkodott és összesen 104 millió dináros többletbevételre tett szert, amelyet az ösztöndíjak rendszeres kifizetésére fogják fordítani ebben az évben.

A Tudományügyi stratégia megvitatása kapcsán elhangzott, hogy a dokumentumnak három célja van: a tudományos utánpótlás biztosítása, részvétel a tudományos folyamatokban, illetve az Európai Uniós szintre való felzárkóztatás. A stratégia beterjesztésénél kiderült, hogy az MNT jelenleg 130 vajdasági magyar kutatót és 160 doktori tanulmányait végző hallgatót tart számon.

Ezt követően az MNT elfogadta a Szekeres László Alapítvány, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a Forum Könyvkiadó Intézet, a Hét Nap Lapkiadó Kft., a Magyar Szó Lapkiadó Kft., a Pannónia Alapítvány, a Mozaik Alapítvány tavalyi szakmai és pénzügyi beszámolóját is. A Hét Nap éves beszámolójának ismertetésekor, László Edit igazgató a lapban történt változásokról számolt be és arról, hogy az intézményből többen nyugdíjba vonultak, így valamivel frissülhetett a káderállomány, de a munkát továbbra is nehezíti a létszámstop.

Az ülés végén a tanácstagok a Nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsaira vonatkozó törvény kapcsán meghozott alkotmánybírósági határozatról szóló beszámolót is elfogadták.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..