home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Tudatosan, elszántan, célratörően
Tóth Tibor
2020.03.17.
LXXV. évf. 11. szám
Tudatosan, elszántan, célratörően

A TSC Magyarkanizsa labdarúgónői a 2. helyen zárták az I. Liga 2018/19-es kiírását, mely helyezésnek feljutást kellett volna érnie a Szuperligába. Az illetékesek azonban mindettől megfosztották a magyarkanizsai lányokat, akik ezúttal sem bíztak semmit a véletlenre, és megnyerték az idei pontvadászat őszi idényét.

 A versenyfutás szoros, hiszen Sóti Rékáékhoz hasonlóan a lazarevaci Kolubara is 25 pontot gyűjtött a kilenc mérkőzés során, a jobb gólaránynak köszönhetően (a TSC Magyarkanizsa gólaránya +32, a Kolubaráé +31) viszont a mérleg nyelve a Tisza-parti lányok felé billent. A bajnokság tavaszi folytatására készülő csapatot a napokban az egyik edzésen látogattam meg.


Vajda Fangyó vezetőedző (fotók: ŽFK TSC)

A lányok február 1-jén kezdték meg a közös felkészülést, előtte azonban tizennyolc napig tartó edzéstervet kaptak, melyet maradéktalanul elvégeztek. Több felkészülési mérkőzésen is túl van már Vajda Fangyó együttese: a román szuperligás, temesvári Fortunát 1:0-ra legyőzték, a Vrnjačka Banja-i és a niši edzőtáborban a Napredakkal 2:2-es döntetlent játszottak, a szuperligás niši Mašinactól és a kragujevaci Radničkitől egyaránt 3:0-s vereséget szenvedtek, a Spartacus B csapata ellen pedig már itthon 1:0 arányban nyertek.

Kazi Zsolt, a klub elnöke elmondta, az őszi bajnoki cím után nem is lehet más a cél, mint az 1. hely megtartása és a feljutás, mellyel új fejezetet nyitnának a klub és a Tisza menti női labdarúgás történetében egyaránt.

— Nagyon fontos számunkra, hogy jól kezdjük a bajnokság második részét. Ha a tavaszi nyitányon megszerezzük a 3 pontot a Spartacus B csapata ellen, az nagy lökést adhat. Kulcsfontosságú lesz a Kolubara elleni hazai és a Crvena zvezda B csapata elleni idegenbeli mérkőzés. Ha azon a két találkozón megszerezzük mind a 6 pontot, akkor félig-meddig már a zsebünkben érezhetjük a bajnoki címet — vélekedett Kazi.

A téli átigazolási időszakban a magyarkanizsai csapathoz Tanja Đapić egykori válogatott kapus érkezett, az utánpótláscsapatból pedig a felnőttek közé került Milana Golić, aki már többször bizonyította, hogy megérett a váltásra. A hírek szerint a Crvena zvezda B csapata és a Majdanpek is leigazolt néhány, erősítésnek számító játékost, míg a többiek többé-kevésbé maradtak az őszhöz hasonló összeállításban. A bajnoki cím mellett nagy harc várható a bennmaradásért is, mivel a bajnokság végén az idén négyen intenek búcsút ennek a rangfokozatnak.

A lányok kiválóan teljesítettek az ősszel, hiszen a nyolc győzelem mellett egyetlen döntetlent értek el, mégpedig a nyáron alaposan felerősített Kolubara ellen idegenben, villanyfényes mérkőzésen.

— A tavasszal folytatódik a két csapat közötti rivalizálás a közvetlen feljutást hozó 1. helyért. A bajnokság kezdetére nagyon kemény felkészülésen leszünk túl, a lányok erőnléti állapotával nem lesz gond, hiszen minden edzésen itt vannak, és a legkisebb zokszó nélkül végigcsinálják a kért feladatokat. Elégedettek vagyunk velük, nagyon jól együtt tudunk dolgozni. Az is előnyünk, hogy a csapat 70%-a már két éve együtt játszik, ismerik egymást a lányok, és a kellő tapasztalat is megvan a csapatban ahhoz, hogy az idén megszerezzük a bajnoki titulust — mondta a vezetőedző.

A klub utánpótláscsapata az 5. helyen zárta az őszt a Fejlesztési Ligában. Néhány játékost Topolyáról — ahol Csizmár Zsolt dolgozik a lányokkal — hoztak át a magyarkanizsai csapatba a tavaszi idényre, akikkel egy ütőképesebb együttes kezdi meg a pontvadászatot. A TSC Magyarkanizsa szinte az egész Tisza menti régiót felöleli, mivel zentai, adai, moholi játékosok is vannak a csapatban, sőt Muzslyán is foglalkoznak a lányokkal. A vezetőség bízik abban, hogy a mennyiség hamarosan átvált minőségbe, és a csapat néhány éven belül meghatározóvá válik a ligában. A tavaszi idényben az U15-ös együttes célja a 3. hely megszerzése, a Spartacus és a Vojvodina mögött.

A felnőttegyüttes csapatkapitánya Sóti Réka, aki nemcsak a pályán, hanem azon kívül is összefogja, biztatja a lányokat, emellett bármilyen rábízott feladatot könnyűszerrel megold.

— Nagyon jó kis csapat állt össze az ősszel. Nehéz felkészülési időszaknak érünk lassan a végére, az elmúlt tíz év alatt a mostani az egyik legnehezebb számomra. A felkészülési mérkőzéseken láttuk, mi az, amin javítanunk kell. Úgy érzem, hogy a védelmünk rendben van, hiszen a kilenc mérkőzésen mindössze egy gólt kaptunk, a befejezések alkalmával viszont a 33 adott gól ellenére nagyon sok helyzet kimaradt. Ezen mindenképp javítanunk kell, hiszen minden találatnak óriási a jelentősége, az őszi bajnoki címről is egyetlen találat döntött. A hangulat a mérkőzéseken, az edzéseken és a pályán kívül is kiváló, ezáltal jobban megismerjük egymást, és így tudunk igazán bízni egymásban. Minden mérkőzés tartogathat olyan meglepetéseket, amelyekre nem számíthatunk. Nagyon nehéz összecsapások állnak előttünk, de bízunk egymásban, és célunk a bajnoki cím megszerzése — mondta Réka, majd hozzátette, hogy a női csapat mérkőzéseit egyre többen látogatják, gyakran az utcán is megállítják őket, és érdeklődnek az eredmények, a mérkőzések felől.


A liga legjobb góllövője, Balázs Bettina egy győztes fejpárbaj alkalmával

A csapat ügyeletes gólgyárosa Balázs Bettina, aki 14 góljával vezeti az I. ligás góllövőlistát.

— A tavalyi csapat valamelyest átalakult, hiszen nem kerültünk fel a legerősebbek társaságába, ezért több meghatározó játékos máshol folytatta pályafutását. Már a nyáron is nagyon készültünk erre a szezonra, elszántak vagyunk, és igazából teljesítettük az elvártakat, hiszen minden mérkőzésen fölényben játszunk. A csapat elégedett, a hangulat kiváló, úgyhogy ugyanilyen tavaszi idényt várok. A 14 adott gólnak örülök, végre én is lövöm a gólokat. Ha eredményes vagyok egy mérkőzésen, akkor hasznosnak érzem magam, ami még jobban ösztönöz arra, hogy a következő találkozón is magas szinten teljesítsek, és gólokat szerezzek — mondta Betti, aki hamarosan jeles jubileumhoz érkezik, hiszen április elején a 100. hivatalos mérkőzését játssza majd magyarkanizsai színekben.

A védelem egyik alappillére a tóthfalui Körmöczi Csilla, aki az őszi idénnyel kapcsolatban elmondta, nehéz mérkőzések vannak mögöttük, és a bajnokság első része rendkívül szoros versenyfutást hozott.

— A Kolubara mellett a Crvena zvezda B csapata is kemény ellenfelünk lesz, de a többi együttesre is figyelnünk kell, egyikük ellen játszva sem szabad elbíznunk magunkat. Nehéz felkészülési meccseken vagyunk túl, a rengeteg, többnyire futós edzés miatt nehezek voltak a lábak. Már nagyon várjuk az első fordulót és a Spartacus B csapata elleni magyarkanizsai találkozót. A szabadkaiakat nemrég barátságos mérkőzésen 1:0-ra legyőztük. Bízunk benne, hogy a bajnoki mérkőzésen ennél jobban teljesítünk. Remélem, az idén bajnokok leszünk, mindenki keményen dolgozik ezért — mondta Csilla.

A TSC Magyarkanizsa március 14-én, szombaton a Spartacus B csapata ellen kezdi meg a bajnokság tavaszi részét, négy napra rá, március 18-án pedig kupamérkőzésen a Szuperliga 2. helyén álló zimonyi Sloga látogat Magyarkanizsára.


A lányok a niši edzőtáborban (Balázs Bettina hiányzik a képről, mivel egyéb kötelezettségei miatt később csatlakozott a csapathoz)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..