home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Tudatosan befektetve a jövőbe
Martinek Imre
2021.03.03.
LXXVI. évf. 8. szám
Tudatosan befektetve a jövőbe

A torontálvásárhelyi Spartacus 1911 fociklub berkeiben tevékenykedő utánpótláscsapatoknál 2021 jégbontó (február) havának első napján indultak újra az edzések.

Átlagosan 65-70 gyermeket megmozgató formációk ezek, melyek edzői továbbra is heti három alkalommal gyűjtik egybe az e sportágban érdekelt helyi és környékbeli gyerekeket. A 2004 és 2007 közötti korosztályból felálló kadétok összlétszáma 16 fő. A legfiatalabbaknak számító „kiskakasok”, vagyis lokális szóhasználattal pëtlítyök, 18-an vannak. Fiúk és lányok — vegyesen! A lelkesedés mellett egyébként maga az edző is közös nevező e két súlycsoport között. Balogi András testnevelés szakos tanár személyében, aki 2017 novemberében vállalta fel ismét — tízéves megszakítás után — a fiatal, torontálvásárhelyi futballtehetségek pallérozását. Szóval ennek okán történhetett meg, hogy tematikai beszélgetésünk napjára két időpontot is rögzítettünk a találkozásra. Mármint a fényképezkedéshez. Egy délelőttit, illetve egy kora délutánit. Sajnos így is többen hiányoztak. Mindkét táborból.

Apropó, hiányzás!

A mögöttünk hagyott esztendőben az egyébként immár száztíz éves múltú debellácsi fociklub berkeiben működő utánpótláscsapatoknak — András kolléga elmondása szerint — csupán töredékeiben volt lehetőségük megvalósítani a korábban tervezett aktivitásokat. És bár az őszi bajnokságot a kadétoknak sikerült befejezniük (persze a járványügyi mutatók függvényében állandóan változó, viszont a vonatkozó egészségügyi rendelkezéseknek maradéktalanul eleget téve! — a szerző megj.), az úgynevezett élő szurkolói bátorításra egyáltalán nem számíthattak. Sem idehaza, sem Pancsován, Hertelendyfalván, Révújfaluban (Banatsko Novo Selo), Delibláton, Galagonyáson (Glogonj), illetve Ferenchalmon (Kačarevo). Az aktuális versenyliga részvevőinek otthonában. És persze, végül elmaradt 2021 januárjában Ferenchalmon a fedett pályás téli focitorna is.


A kadétok

A torontálvásárhelyi, piros-fehér mezes, fiatal labdarúgók edzéseinek színhelye a továbbiakig, kikelet havának derekáig (március közepéig), mindenképp a helyi általános iskola sportcsarnoka marad. Utána pedig irány a faluszéli sportpálya! Ha minden igaz, addig a múlt őszön plántált fenyőcsemeték is megerősödnek majd. A stadion környezetét szépítő fácskákat a klub vezetősége a helyi környezetvédőkkel, a „zöldekkel” vállvetve ültette el annak idején.

— A helyi utánpótlás kinevelésének fontosságát egyébként többen szívügyüknek tekintik falubelijeink közül. A tőlük kapott anyagi támogatások összegéből az edzésekre rendszeresen járó futballtehetségeink komplett sportszerelését igyekszünk dotálni. Ami eleve jelentős könnyítés az érintett családok költségvetésére nézve. Pláne akkor, ha tudjuk, hogy a fiatal focistáink szüleire eső kiadások önrésze így is mintegy 60% körül mozog. Úgy érzem, mindnyájunk tudatos invesztálása ez a jövőbe. Bizakodva, hogy egy közeli időszakban a debellácsi Spártát újból a saját nevelésű fiataljaink népesítik majd be. Mint egykoron.

A legfiatalabbak

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..