home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Tudatos fürdőfejlesztésre van szükség
Józó Mónika
2013.08.07.
LXVIII. évf. 32. szám
Tudatos fürdőfejlesztésre van szükség

Cooling Cubes — új fürdőfejlesztési stratégia Vajdaságban; Sok helyen mintha megállt volna az idő, pedig korszerűsítésre, felújításra lenne szükség — mutatják azok a felmérések, amelyeket nemrégiben a Cooling Cubes projektum keretében öt vajdasági fürdőhelyen végeztek el állapotuk és látogatottságuk áttekintéséért. A felmérést végző mintegy húsztagú — magyarországi és szerbiai egyetemistákból és szakemberekből álló — csoport a többi között arra volt kíváncsi, hogy a polgárok mennyire ismerik a hazai fürdőhelyeket, elégedettek-e a szolgáltatásaikkal, és milyen változásokat látnának bennük szívesen.

— A Cooling Cubes projektum célja egy közös fürdőfejlesztési stratégia kidolgozása a magyar—szerb határrégióban elhelyezkedő mintegy 30 fürdőhely számára — mondta Uliján Kornél, az adai projektcsapat szakembere. — A 117 440 euró összértékű pályázat a Magyarország—Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program harmadik pályázata révén valósulhat meg legnagyobbrészt európai uniós támogatással. Mórahalom város önkormányzata, Ada község önkormányzata, a Temerini Fejlesztési Ügynökség, valamint a Bácska Regionális Fejlesztési Ügynökség partnerségével alakult ki a pályázati együttműködés. A projektum vezetője a Szegedi Tudományegyetem. A nyitókonferenciát Újvidéken tartották meg, Mórahalmon szakmai tanácskozásra gyűltünk össze, szeptemberben pedig Szeged lesz a helyszíne egy újabb konferenciának, melyen a projektum előrehaladását vitatjuk majd meg, végül Ada lesz a házigazdája október folyamán egy workshopnak. A tizenhat hónapig tartó program során elkészül majd a régió átfogó fürdőfejlesztési stratégiája, melyben kiemelt helyet kap az adai fürdő is. A felmérés végeztével készült dokumentációra támaszkodva kell majd megtalálni a fejlesztési lehetőségeket — mondta Uliján Kornél. Hozzátette, hogy a program megvalósulását Civrić Dušan és Marijana Tokić részvételével egy projektcsapat segíti, munkájukat Ada község elnöke, Bilicki Zoltán és az Adica fürdő igazgatója, Juhász Tibor is támogatja.
A Cooling Cubes projektum részeként július elején egyetemistákból és szaktanárokból álló csoport járt körül öt népszerű vajdasági fürdőhelyet, és kérdőíves adatgyűjtéssel igyekeztek felmérni azok lehetőségeit. A csoport vezetője Schwertner János egyetemi tanár, a Kistérségek Fejlesztéséért Tudományos Egyesület elnöke volt.

— A Cooling Cubes projektum keretében fürdőfelmérést végeztünk Adán és még négy településen, Apatinban, Óbecsén, Temerinben és Petrőcön (Bački Petrovacon) — mondta Schwertner János. — Mind az öt más-más jellegű fürdő, az egyik inkább strand, a másik inkább gyógyfürdő. Mindenütt a fürdőigények iránt érdeklődtünk, illetve az arra vonatkozó javaslatokat gyűjtöttük össze, hogy ki milyen típusú változásokat szeretne. Az igazi oka és apropója a felmérésnek a Cooling Cubes IPA-projektum, melynek az a feladata, hogy a dél-alföldi és vajdasági területre fürdőfejlesztési stratégiát dolgozzon ki, már csak azért is, mert látjuk, hogy Magyarországon az elmúlt tizenöt évben milyen gyors fejlődés volt ezen a téren. Igaz, kellő átgondoltság híján a létesítmények sokszor egymástól vonták el a vendégeket. Nemigen alakította ki egyik-másik a sajátságos profilját, szinte minden fürdő egyforma, pedig sokkal jobb lenne a differenciáltabb fejlesztést alkalmazni. Szerbia európai uniós csatlakozása esetén számíthatunk arra, hogy az infrastruktúra fejlesztésekor kitüntetett helyet kap a fürdőfejlesztés. Magyarország e téren kellő tudással és tapasztalattal rendelkezik, azokat kell ellesni, az elkövetett hibákat pedig elkerülni.

* Milyen kérdések voltak a kérdőíveken?
— A felmérés során a megkérdezettektől afelől érdeklődtünk, hogy jártak-e más szerbiai fürdőben. Szinte alig volt, aki ne tudna legalább három-négy másik létesítményt is megemlíteni. Úgy látszik, hogy az emberek erre a kikapcsolódásra áldoznak, van bennük kíváncsiság, érdeklődés. A felmérés során egyébként azt is vizsgáltuk, hogy ki mennyire tudatosan választ fürdőt, tudják-e, hogy például a gyógyfürdők vize miben tér el vagy hasonlít egymáshoz. Az elképzelésünk szerint az lenne igazán szerencsés, ha mindenki tudatosan választana a Dél-Alföldön és a Vajdaságban egyaránt — azaz mindenki tudná, hogy számára miért felel meg egy adott fürdőhely. Meglepő eredménye ennek a felmérésnek, hogy sokan ismerik az adai fürdőt, és nagyon elégedettek vele. Elsősorban a környezete, a dús növényzete és a kellő árnyékos helye, azonkívül a tisztasága és személyzetének szolgálatkészsége teszi vonzóvá. Ez azonban nem azt jelenti, hogy nem kell tovább fejlődnie, inkább azt, hogy van honnan elindulni és van hova eljutni.

* A fürdőzők számára mely szempontok a legfontosabbak?
— Főleg a tisztaság, a rendezettség, a szervezettség és a vízminőség, valamint az az igény, hogy minden korosztály megtalálja a kellemes időtöltéshez való lehetőséget, hogy legyen a gyerekeknek külön csúszda, játszótér, az időseknek külön medence. Sok apró, könnyűszerrel megvalósítható aranyos ötletet is hallottunk, mint amilyen például strandkönyvkölcsönző, mely az újvidéki strandon már működik.

* Mi volna a program és a felmérés legfőbb eredménye?
— Ha a fürdőket jelentős mértékben korszerűsítenék, fejlesztenék. Szerbiában erre már csak azért is szükség lenne, mert sok helyütt mintha megállt volna az idő. Természetesen új fürdőket is lehetne építeni, mint Petrőcön például. De elsősorban a gyógyvíz lehetőségeit kellene kiaknázni, mert a Magyarország déli részén található termálvízkincs Vajdaság számára ugyanúgy elérhető. Nagyon jó piaca van, és nemcsak a hazai, hanem a külföldi vendégeket is vonzza. Az ember ugyanis az egészségére, a gyógyulására hajlandó áldozni — hangsúlyozta Schwertner János.

A felmérést magyarországi diákok és az Újvidéki Egyetem hallgatói végezték szakemberek irányításával. A diákok számára nemcsak munkával telt az a néhány nap, hiszen barátkoztak, ismerkedtek, kirándultak, sőt maguk is tesztelhették Vajdaság legnépszerűbb fürdőhelyeit.— A mi feladatunk az volt, hogy a szerbül tudó fürdővendégeket interjúvoljuk meg — mondta Igor Pajkanović, az Újvidéki Egyetem informatika szakos hallgatója. — A fürdőzők véleményére voltunk kíváncsiak. A legtöbben a tisztaságot tartották a legfontosabb követelménynek és azt, hogy minden korosztály számára legyen megfelelő fürdőhely. Ez alatt a néhány nap alatt nagyon jól összebarátkozunk a magyarországi csoporttal, kisegítettük egymást, és igyekeztünk jó házigazdák lenni. Vezetőink is igyekeztek mindenben a kedvünkre tenni.

— Az emberek készségesen válaszoltak kérdéseinkre — tette hozzá Aleksandar Vlajković, az Újvidéki Egyetem testnevelés szakos hallgatója. — A legkedvesebbek Apatinban voltak. Mi pedig kipróbálhattuk a fürdők kínálta szolgáltatásokat, és szívélyes vendéglátásban részesültünk, egyszóval sok pozitív élményben volt részünk. Mivel sokakat érdekelt, hogy miért végezzük ezt a felmérést, alkalmunk volt bővebben is bemutatni a projektumot.

A Cooling Cubes projektum jövő nyáron zárul a vajdasági fürdőhelyek fejlesztési stratégiájának a kidolgozásával, minek eredményeképp a fürdők képesek lesznek az érkező turistaforgalom megfelelő szintű összehangolt kiszolgálására.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..