home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Tudatos döntés a tartós alternatívák mellett
Talpai Lóránt
2021.07.02.
LXXVI. évf. 26. szám
Tudatos döntés a tartós alternatívák mellett

Az Európai Parlament nemrég jóváhagyta a műanyaghulladék mennyiségének visszaszorítását célzó, szigorúbb törvénycsomagot, melynek értelmében 2021-től betiltják azoknak az egyszer használatos műanyag termékeknek az árusítását, amelyek könnyen és olcsón helyettesíthetőek. Mindez elhozhatja-e a műanyagkorszak végét, vagy még mindig csak egy folyamat legelején járunk? Merza Péter természetvédelmi mérnököt, a Humusz Szövetség oktatási programvezetőjét kérdeztem.

* Környezetkímélő, ökotudatos, illetve hulladékmentes életmód, környezettudatosság, klímavédelem, újrahasznosítás és még sok más fogalom számít manapság divatosnak. Melyek azok a lényeges pontok, amelyek megkülönböztetik a valóban környezetóvó és -őrző embereket a pillanatnyi divathullámot meglovagolóktól?

— A leglényegesebb különbség természetesen az, hogy a valóban a környezetét óvó ember mindennap törődik a környezetével, és mindez a viselkedésében, illetve életfelfogásában is megnyilvánul. Az ilyen személyek általában a takarékosságra helyezik a hangsúlyt, és csak a valódi szükségleteikre figyelnek, nem az aktuális divattrendek szerint fogyasztanak, ezáltal pedig élhetőbbé, fenntarthatóbbá teszik környezetüket. Egész egyszerűen nem lenne szabad sokkal többet felélnünk, illetve fogyasztanunk, hanem észszerű határok közé kellene szorítanunk fogyasztói szokásainkat. Mivel csak ezáltal tudjuk jobban megőrizni erőforrásainkat.


Merza Péter (humusz.hu)

* A háztartásokban sokszor nehézkes, olykor túlságosan drága teljes mértékben környezetkímélő módon élni az év minden egyes napján. Az emberek azt is érzik, hogy túlságosan kevés, amit ők hozzátehetnek, vagy elvehetnek a környezettől, ezért nem is törődnek vele. Valóban csak nagyon keveset tehetünk? Mi az, amit otthon egy kis erőfeszítéssel, a legegyszerűbb módon mindenki megtehet?

— A legfontosabb, hogy mindenki próbáljon legalább annyit tenni a környezetéért, amennyire lehetősége van. Nem kell mindenáron minden műanyag tárgyat lecserélni fa- vagy lebomló anyagú tárgyakra, mivel ez szintén csak a fogyasztást növeli. Fontos kiemelni, hogy a környezettudatos életmód nem költséges, hanem éppen ellenkezőleg, inkább takarékos. Mindez a mindennapokban sem okozhat nagy nehézséget, például elegendő, ha mindenki takarékosabban bánik a csomagolóanyagokkal, vagy szelektíven gyűjti a hulladékot. A komposztálás, az energiával vagy a vízzel történő takarékosság is mind-mind olyan apró tényező, amely az évek folyamán sokat számít.

* A komposztálás szintén egy olyan módszer, amely révén egy kis odafigyeléssel sokat tehetünk a környezetünkért. Mi ennek a módszernek a lényege, hogyan lehetne összegezni a folyamatot?

— A komposztálás egy irányított humuszgyártás, hiszen a természetben magától végbemenő folyamatot próbáljuk irányított vagy kontrollált körülmények közé szorítani. A szerves anyagok lebomlását számtalan mikroorganizmus és élőlény végzi el a talajban, mindez pedig ugyanilyen módon megtörténhet saját kertünkben is. Csupán az a feladatunk, hogy megteremtsük a megfelelő környezeti feltételeket. Mit is takar ez? Elsősorban a szervesanyag-utánpótlást és azt, hogy a folyamat oxigén jelenlétében történjen, tehát ne zárt helyen próbáljunk komposztálni. Fontos még, hogy megfelelő arányban legyenek a komposztban száraz és nedves növényi részek, illetve hogy időnként forgassuk át, ezáltal is segítve a levegőzést. Türelemre is szükség van, hiszen a komposztálás egy hosszú távú folyamat, mely több hónapig is elhúzódhat. Általában hattól kilenc hónapig tart egy természetes komposztálási szakasz. A folyamat végén pedig egy olyan tápanyagban gazdag humusz vagy föld keletkezik, amelyet hasznosan tudunk felhasználni. Egy átlagos háztartásban akár a hulladékmennyiség 30-40%-át is kiteheti a szerves hulladék, tehát mindenki ennyi szemetet tudna feldolgozni, és visszaforgatni a természetbe.

* Köztudomású, hogy az óceánok is tele vannak műanyaggal, aminek már nem is olyan sokára mérhetetlen következményei lesznek. Vannak elképesztően drága, modern kísérletek a víztisztításra, de elegendő lesz mindez a jövőben?

— A víz egy olyan létfontosságú elem, amelyre mindannyiunknak tiszta formában van szüksége. A vizek szennyezettsége valóban óriási probléma. Viszont dicséretre méltó az a sokféle kezdeményezés, amely a vizek tisztítására irányul, akár Magyarországon a tiszai vagy az ártereken történő hulladékgyűjtésre, akár az óceántisztításra gondolunk. A baj csupán az, hogy mindez kevés, a hulladék megszüntetéséhez elsősorban a hulladék vizeinkbe való bekerülését kellene megakadályozni. Például az italgyártó cégeknek kellene más technikára áttérniük, újratölthető, illetve újrahasznosítható csomagolást alkalmazniuk. Napjainkban sajnos olyan óriási arányban folyik a műanyagok gyártása, hogy az újrafeldolgozó és hulladékgazdálkodó ipar nem képes lépést tartani mindezzel. A mindennapokban ezen a vásárlási szokásainkkal tudunk némileg javítani. Ha tehetjük, kerüljük az egyszer használatos műanyagokat!

* Július elején minden évben különféle nemzetközi környezetvédelmi szervezetek irányítják rá a világ figyelmét a műanyagok használatának drasztikus csökkentésére. Ezt nevezzük zacskómentes világnapnak. Ha jól tudom, most már nemcsak a zacskók, hanem számos műanyag tárgy is tiltólistára kerül Európában. Ez jó hírnek számít?

— Igen, ez egy jelentős előrelépés, mindez főként az egyszer használatos műanyagokat érinti. Természetesen ez sem old meg mindent, további szabályozásokra és korlátozásokra lenne szükség. Például nem elég csupán bizonyos műanyagok forgalmazását megtiltani, hanem a használatukat is kerülni kellene. Mindez tőlünk, fogyasztóktól is függ. Kérdés, hogy le tudunk-e mondani azokról a kényelmi cikkekről, amelyekhez hozzászoktunk az elmúlt évtizedekbe. Sok mindenre ugyanis egyszerűen nincs szükségünk. Műanyag zacskók, szívószálak, egyszer használatos evőeszközök, valóban kellenek ezek nekünk? Nem, csak megszoktuk e kényelmi eszközöket. Ezért ezeken a jeles napokon arra igyekszünk emlékeztetni, hogy tudatosan döntsünk a tartós alternatívák mellett.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..