home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Tudásközpont Székelykő alatt
(MTVA)
2014.06.04.
LXIX. évf. 23. szám
Tudásközpont Székelykő alatt

A Duna Televízió Zrt. az erdélyi Torockón június 6-án nyitja meg kulturális központját, a Duna Házat. Az avatás gazdag kulturális programmal társul.

A Duna Televízió több mint két évtizede azzal a küldetéstudattal végzi feladatát, hogy hiteles képet adjon a hazai és külföldi társadalmi, politikai és kulturális eseményekről a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő magyaroknak. Ennek a szervező, mozgósító, összekapcsoló erőnek lesz élő szimbóluma a Duna Ház Torockón. Egy hely, ahol nemcsak a Duna Televízió barátai találkozhatnak, hanem mindenki, akinek a magyar szó, a kultúra és a történelem fontos.

A torockói Duna Ház megálmodóit a határon túli magyarsággal való kapcsolatépítés mellett a Duna Televízió bemutatása is motiválta. A média lehet az egyik legfontosabb kapocs az országhatárok által elszakított területeken élők számára, ezért az előző célkitűzéshez szorosan kapcsolódik a Kárpát-medencei televíziózás és az írott sajtó helyzetét bemutató előadások szervezése. Az erdélyi magyar bányászváros ideális kulturális- és értékőrző programok szervezésére. Fenntartói gazdag programválasztékot: fesztiválokat, magyarlakta vidékek bemutatkozását is tervezik. A központ fontos célja, hogy a konferenciák szervezésével felhívja a figyelmet a szórványban élő magyarság helyzetére. Végül szintén kiemelt cél a fent említett kulturális örökség, a térség magyar történelmének, a magyar élet tradíciójának megismertetése a fiatalokkal.

Ezeket az értékeket nem lehet könyvekből megtanulni; csak az élményszerű tapasztalat útján, a szív és a szó harmóniájában lehetnek a mieink. Ebben segíthet a június 6-án nyíló Duna Ház.

 

Ünnepi program

 

Péntek, 2014. június 6.

19:00 Tokos Zenekar

19:30 Magyarlapádi Táncegyüttes és a Piros Pántlikás Zenekar

20:15 Vaszi Levente

20:30 Cserpes Laura

21:00 Ismerős Arcok

22:00 Pál Dénes

22:30 Kállay-Saunders András

 

 

Szombat, 2014. június 7.

15:00 “Stand by Erdély” fotókiállítás megnyitója – Klotz Miklós fotói

15:30 Torockói citera- és fuvolazenekar fellépése

16:00 Széki élő népzene és -tánc

17:00 Papp Péter nagyenyedi borász borkostolója

17:30 Torockói fúvószenekar fellépése

18:00 Randevú Színjátszókör jubileumi előadása - vígjátékjelenetek

19:30 Gitárest Mülhauser Martina és Vörös László előadásában

 

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..