home 2024. május 21., Konstantin napja
Online előfizetés
Trójai faló egy kicsit másképp
(gyg)
2012.11.21.
LXVII. évf. 47. szám

Jordán Tamás stand-up estjéről

Vajon mi történik, ha a bölcs Pallasz Athéné sugallatára megépített trójai falovat kölcsönadjuk a költészet, valamint a színjátszás és a szórakoztatás isteneinek, Apollónak és Dionüszosznak? — átvitt értelemben erre a kérdésre kereste a választ Jordán Tamás is Szabadkán, a Széllel szemben című stand-up műsorában november 14-én, a Jadran Színpadon.
A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, mondhatni, ilyen gerillamódszerrel tett kísérletet arra, hogy a népszerű stand-up comedy műfajába, mely kétségkívül bevált közönségcsalogató, egy kis sit-down próbálkozást is becsempésszen, vagyis az egyébként állva előadott, szinte hihetetlen helyzetkomikumokkal megtűzdelt szórakoztató műsort néhány perc erejéig helyet foglalva lecsendesítse, és előadja kedvenc költőinek verseit. A görög mitológiai történet példájából kiindulva ugyanis a művész azt vallja, hogy humorral közelítve a dolgokhoz, sokkal nyitottabbak az emberek, így amikor nem is gondolnák, hirtelen, mintegy a trójai falóból kipattanva, ott terem előttük Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső, Radnóti Miklós, József Attila, Ady Endre és Babits Mihály, s rabul ejti az immár védtelen közelségbe merészkedett közönséget.
Szerencsére senki sem próbált meg elmenekülni a „csapda” elől, így a költőzsenik poémái nagyszerű, meghitt pillanatokat varázsoltak a szabadkaiak őszi estéjébe.
Jordán Tamás pedig már akkor is elérte célját, ha a közönség soraiban ülők közül akár csak néhányan is azzal a vággyal távoztak az előadásról, hogy az esten elhangzott verseket otthon újra elővegyék, és hogy ezáltal ők is egy kicsit közelebb kerüljenek az élet nagy kérdéseinek a megválaszolásához. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..