home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Trianonra emlékezve
Szilágyi Edit
2023.06.04.
LXXVIII. évf. 22. szám
Trianonra emlékezve

2023. június 4-én a trianoni békediktátum 103. évfordulójára emlékeztek Óbecsén. Kiss Igor, Óbecse Képviselő-testületének elnöke a Nagyboldogasszony-templomkertben üdvözölte az eseményen megjelenteket.

— A nemzeti összetartozás napja a 2010. évi XLV. törvénybe foglaltak szerint: „A több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme.” Ennek függvényében 2020 óta Óbecsén is emlékmű emlékeztet Trianon tragédiájára, köszönet ezért ft. Fuderer László atyának, az óbecsei híveknek, akik befogadták, gondozzák — kezdte ünnepi köszöntőjét Kiss Igor.

A szónok örömét fejezte ki, hogy a jelenkori magyar kormány fordított a sors kerekén, és létrehozta a tragédiából az összetartozás ünnepét.

— Van miért ünnepelni. Az óbecsei emlékműnél, megmentve a történések részleteit a jövő generációinak, nemzetünk múltját békésen és bosszúvágy nélkül idézzük fel, együtt énekeljük a magyar himnuszt, majd 16.30-kor azonos gondolatokkal fogadjuk a templomban megszólaló harangok üzenetét. Ne feledd egy percre sem, testvéred minden magyar, bárhol éljen is a világban — emelte ki a községi képviselő-testület elnöke az esemény és az ezzel kapcsolatos érzések súlyát Wass Albert gondolatait idézve.

A megemlékezésen Deák Evelin és Gál Noémi szavalatai, valamint a Botra férfikórus, illetve Koncz Antonio zongoramuzsikája és éneke is elhangzott.

Az emlékezés koszorúit a helyi önkormányzat képviselői helyezték el.

Fényképezte: Szilágyi Edit

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..