home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Trambulin — az ugrálás öröme
Cérna Lenke
2017.10.05.
LXXII. évf. 39. szám
Trambulin — az ugrálás öröme

A gyerekek imádják a trambulint — ebből ered, hogy egyre több családi ház udvarában megtalálható ez az eszköz.

A kicsik folyton ebben ugrálnának, és sok felnőtt is örömét leli az ilyenfajta mozgásban. A népszerű aktivitás jótékony hatásai és érdekes története után kutattam.

A gumiasztalra sokan úgy tekintenek, hogy csak egy játékszer, melyben jól elvan a gyerek, és ez éppen elég ok arra, hogy megvásároljuk. Érdemes azonban a testre gyakorolt hatásairól is beszélni. Nem véletlen ugyanis, hogy az idősebbek hatékony edzésformaként tekintenek rá. A trambulin rendszeres használata csökkenti a test zsírtartalmát — tehát fogyásra alkalmas —, erősíti a lábat, a combot, az alhast és a csípőt, növeli a mozgékonyságot, egyszóval izomerősítő. Az ilyen típusú kardiomozgásról is elmondható: megfiatalítja és élénkíti a testet. Jobb közérzetről, hatékonyabb alvásról és szellemi felfrissülésről gondoskodik.

A gumiasztal elődjét elsőként az inuitok használták. Pontosan nem lehet meghatározni, mikorra nyúlnak vissza ezek a szálak, de abban biztosak a kutatók, hogy rituálékra és játékra egyaránt alkalmazták, sőt, állításuk szerint életmentő funkciója is volt. Az inuitok rozmárbőr felhasználásával hoztak létre egy trambulinhoz hasonló eszközt, melyet egymás levegőbe dobálására használtak. A mai Kína, Irán és Egyiptom területén a régészek számos piktogramot találtak, mely hasonló szerkezeteket ábrázol. Az idő előrehaladtával a trambulin elődje egyre több funkciót kapott. 1887-ben már a tűzoltók életmentő eszköze volt, nem sokkal később pedig cirkuszi mutatványok része lett.

Napjainkban már a fitneszórákon is egyre népszerűbb. Terjedőben van az úgynevezett fanatic jump kalóriafaló mozgásforma, melyhez egy egy méter átmérőjű trambulint vesznek igénybe. Az órán zenére ugrándoznak a részvevők, követve az edző által bemutatott koreográfiát és a néhány izomerősítő tornagyakorlatot, mely szintén része az edzésnek. Egy tréning hatvanperces — ez alatt az idő alatt mintegy 700-800 kalóriát lehet elégetni. Az edzők szerint helyes táplálkozással és rendszeres ugrálással az alakformálás terén gyorsan megszületik a szemmel látható eredmény, ezért érdemes kitartónak lenni.

A fanatic jump Vajdaságban egyelőre nem elterjedt sportág, de aki élvezi a zenére való ugrálást, az az interneten fellelhető útmutatók segítségével egy sajátos koreográfiát is összeállíthat, illetve elvégezheti a gumiasztalos edzést. Amit fontos tudni, hogy az aktív mozgás előtt tanácsos a bemelegítés, a végén pedig nyújtani kell. Ezeknek a szabályoknak a betartásával elkerülhetőek a sérülések. A sportolásba a gyerekeket is be lehet vonni, általa pedig egy egészséges, örömteli és kapcsolatépítő programot tudunk a családi hétköznapokba csempészni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..