home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Továbbra is népszerű Vajdaságban a Magyarok Kenyere program
Tóth Lívia
2023.07.25.
LXXVIII. évf. 29. szám
Továbbra is népszerű Vajdaságban a Magyarok Kenyere program

Mottó: „A gyermek mosolya többet ér minden pénznél.”  

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége a vajdasági gazdaszervezetek segítségével az idei évben is megszervezte Vajdaságban a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem elnevezésű program keretében a búza adományok begyűjtését. Mivel a jótékonysági akciót bő egy hónappal ezelőtt meghirdették, a termelők jelezhették szándékukat a helyi gazdaszervezeteknél, illetve a helyi falugazdász irodáknál. A személyes átvétel július 25-én 8 és 13 óra között zajlott Zentán, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének székházánál.

A felajánlott búza mennyiséget a Borsos malomban lisztre cserélik, amit majd Vajdaságban használnak fel, és jelképesen csak egy zsák gabonát visznek át Magyarországra, az összeöntés ünnepére.

A kapott liszttel a VASZ elnökségének határozata alapján a gyermekekkel foglalkozó intézményeket, civil szervezeteket, a diák kollégiumokat, a sérült gyerekekkel foglalkozó szervezeteket, lurkóházakat, a nagycsaládos egyesületeket, és azokat a családokat szeretnénk támogatni, akik erre ténylegesen rászorulnak.

Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke elmondta, a tavalyi évtől kezdve pénzadományt is elfogadnak, amin szintén lisztet vásárolnak, és az is a felhasználókhoz kerül.

–A gazdák egész Vajdaság területéről, Magyarcsernyétől Kupuszináig, Székelykevétől Kelebiáig jelentkeznek, és bízom benne, hogy az idén is 11-12 tonna lisztet szétoszthatunk.

Ezzel elsősorban a gyerekeken segítünk, de a megmozdulás az összetartozást is jelképezi, hiszen a 15 millió búzaszem a világban élő 15 millió magyart jelenti. Minden beadott zsákból kivettünk egy kevés búzát, egy dézsában összekevertük, és azt adjuk majd át augusztus 19-én, Szolnokon, az összeöntés ünnepén. Ott őrölik majd meg a Kárpát-medence minden részéből érkezett búzát, és abból a lisztből sül ki a Kárpát-medence kenyere – hangsúlyozta Nagy Miklós.

Vajdaságban a kezdetek óta, vagyis 13 éve népszerű a Magyarok Kenyere program, minden évben 350-400 termelő vesz részt az akcióban, és mindig sikerül 20-22 tonna búzát összegyűjteni.

Fotó: Magyarok Kenyere Facebook-oldal  

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..