home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Továbbra is érkeznek a migránsok Hajdújárásra
Tóth Tibor
2023.08.04.
LXXVIII. évf. 31. szám
Továbbra is érkeznek a migránsok Hajdújárásra

Tegnap este újabb falugyűlést tartottak Hajdújáráson a migránshelyzettel kapcsolatban. A múlt pénteki összejövetel óta kevesebb fegyverropogást hallani a falu északi részén, viszont a taxisok továbbra is tömegesen szállítják a migránsokat Hajdújárásra.

Stevan Bakić, Szabadka polgármestere arról biztosította a helyieket, hogy Szerbia gondoskodik biztonságukról, és az ország győztesen kerül ki ebből a helyzetből.

— Az illegális bevándorlók két európai uniós ország, Görögország és Bulgária területén, valamint Észak-Macedónián keresztül jutnak be Szerbiába. A kialakult helyzetért nem Szabadka és nem Szerbia a felelős. Egy éjszaka nem lehet megoldani a problémát, de mindent megteszünk, hogy mindez minél hamarabb sikerüljön — mondta a polgármester.

Igor Velimirović szabadkai rendőrfőnök a kedden végrehajtott akció eredményeit ismertette a kultúrotthon nagytermében összegyűlt helyiekkel és környékbeliekkel, de a júliusra vonatkozó adatokat is elmondta.

— Naponta felmérjük a biztonsági helyzetet, és ez alapján tervezzük akcióinkat. A legutóbbi gyűlésen sokan kérdezték, mikor vetjük be a különleges egységeket, mikor teszünk már valamit. Már az összejövetel előtt tudtam, mikor kezdődik az akció, de nem jelenthettem be előre. Az augusztus 1-jén történt bevetésen a belügyminisztérium, a csendőrség, a rendőrség és más alakulatok 820 tagja vett részt. A Szabadkai-homokpuszta területén 6800 hektár erdőt fésültünk át, és 300 migránst gyűjtöttünk be. 13 személyt bűncselekmény gyanújával őrizetbe vettünk, 27 ellen szabálysértési feljelentést tettünk, ebből 4-en börtönbe kerültek, a többiek pénzbüntetést kaptak. 40 migránst zárt befogadóközpontokba szállítottunk. Az akció során 9 automata puskát, 3 pisztolyt és egy vadászkarabélyt is lefoglaltunk. A mai nap folyamán is 66 illegális bevándorlót szállítottunk el Szabadka területéről. Január 1-jétől június végéig 1600 migránst küldtünk vissza valamelyik befogadóközpontba, júliusban viszont ez a szám 1689-re nőtt. Három alkalommal az illetékes felügyelőséggel közösen szálláshelyeket ellenőriztünk, egyet be is zártunk. 17 migráns ellen szabálysértési eljárást indítottunk, 9-en börtön-, 8-an pénzbüntetést kaptak. Magánházaknál és lakásokban házkutatást végeztünk. Előbb egy prištinai férfit tartóztattunk le, tegnap pedig egy nő került előzetes letartóztatásba. Fegyverszállítási útvonalat vágtunk át, egy preševói férfit lekapcsoltunk — mondta a rendőrfőnök.

Sövény Rudolf, a Szabadkai Városi Képviselő-testület hajdújárási tanácsnoka üdvözölte a rendőrségi megmozdulást, de azt is elmondta, hogy a migránsok még aznap, néhány órával az akció után újra megjelentek a településen.

— A taxisok a legnagyobb ellenségeink. Naponta 30-40, főleg zombori rendszámtáblás taxis hozza a migránsokat az autópályán Hajdújárásra. Biztos vagyok benne, hogy mindannyian egy oldalon állunk. Ezzel a problémával a város nem tud megküzdeni, de kérnie kell az államtól, találjon valamilyen megoldást. A taxisokat meg kellene akadályozni abban, hogy ide szállítsák a migránsokat.

Bakić egyetértett Sövénnyel, és leszögezte, éjjeli autózásai során több zombori, mint szabadkai taxist lát az utakon. Kiemelte, a rendőrök ellenőrző pontokat állítottak fel, de a taxisok ezeket elkerülik, mintha tudnák, hol vannak ezek a helyek, és különféle mellékutakon érkeznek a városba. További türelemre intette a polgárokat, arra kérve őket, bízzanak az országban és annak intézményeiben.

A taxisokkal kapcsolatban Velimirović elmondta, nem tartozik minden a rendőrség hatáskörébe.

— A személyszállítással foglalkozó egyén nem köteles leellenőrizni annak a személynek az identitását, akit szállít. Erre vonatkozó törvény nálunk nem létezik. Ha az utas kifizeti a díjat, akkor utazhat. Csütörtök éjszaka 15, zombori rendszámtáblás taxist tartóztattunk fel, és a migránsokat elszállítottuk. Ezzel nem oldottuk meg a problémát, de mindent megteszünk, hogy megoldjuk — mondta Velimirović.

A felszólaló polgárok közül Bajzák Edvárd egy, a polgárok által aláírt dokumentumot mutatott a polgármesternek, és arra kérte, továbbítsa Aleksandar Vučić szerb államfőnek. A levélben a lakosok követelik a migránsok eltávolítását a határ menti övezet 10 km-es vonzásköréből, továbbá azt is, hogy büntessék meg a migránsokat szállító taxisokat, akadályozzák meg a migránsok visszaszállítását, az illegális bevándorlókat tartsák a befogadóközpontokban, és akadályozzák meg, hogy megzavarják a közrendet és a polgárok nyugalmát. Bakić nem vette át a dokumentumot, és egy másik eseményre sietve annyit mondott Bajzáknak, hogy hozza be a városházára, és eljuttatja az államfőnek.

A felvételek a gyűlésen készültek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..