home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Továbbra is a terrorizmus kísértete járja be Európát
Talpai Lóránt
2017.04.17.
LXXII. évf. 15. szám
Továbbra is a terrorizmus kísértete járja be Európát

Tömegbe hajtott egy kamion, ezúttal Stockholmban — Közös hírportált indít három jelentős európai hírügynökség — Nyolc új díszpolgára lett Budapestnek, az egyikük Hosszú Katinka

Tömegbe hajtott egy kamion, ezúttal Stockholmban

Nizza és Berlin után Stockholm egyik forgalmas főutcáján hajtottak emberek közé egy lopott teherautóval, aminek következtében négy ember meghalt, sokan pedig megsebesültek. A támadás után a rendőrség lezárta a belvárost, felfüggesztette a metróközlekedést és kiürítette a központi pályaudvart. Később az érkező és az induló vonatokat is leállították. A terrorakció után a közelben dolgozók nagy részét nem engedték ki az irodaházakból, később azonban feloldották a zárat. Ám mivel a tömegközlekedés megbénult, ezrek kényszerültek gyalog hazaindulni. Az ámokfutás után a svéd hatóságok letartóztattak egy férfit. Be is ismerte, hogy ő lopta el a támadáshoz használt sörszállító teherautót, és behajtott a tömegbe a svéd főváros legforgalmasabb bevásárlóutcáján, a Drottninggatanon. Stefan Löfven svéd kormányfő is terrortámadásnak minősítette a történteket.

Közös hírportált indít három jelentős európai hírügynökség

Közös hírportált indít az Európai Unióval kapcsolatos témákban az AFP francia, az ANSA olasz és a dpa német hírügynökség adatújságírás műfajban. A European Data News Hub nevű honlap júniusban indul, és öt nyelven — angolul, franciául, olaszul, németül, spanyolul — tartalmaz majd újságcikkeket, grafikákat, fényképeket és videókat. A honlap célja az Európában és szerte a világon élő emberek életét formáló eseményekről való tájékoztatás, illetve az ezekről szóló párbeszéd elősegítése a környezetvédelemtől kezdve a migráció vagy a munkanélküliség hatásaiig. A honlap elindulása után külsős adatújságírókat és más hírügynökségeket is fel akarnak kérni az együttműködésre. A portál fenntartását az Európai Bizottság támogatja, de teljes szerkesztőségi függetlenséget fog élvezni.

Nyolc új díszpolgára lett Budapestnek, az egyikük Hosszú Katinka

A fővárosi közgyűlés döntése alapján Budapest díszpolgárává vált Bács Ferenc Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, Bereményi Géza Kossuth-, József Attila- és Balázs Béla-díjas író, dalszöveg- és forgatókönyvíró, filmrendező, Fenyvesi Máté volt válogatott labdarúgó és országgyűlési képviselő, Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok úszó, Klinghammer István, az ELTE korábbi rektora és Szinetár Miklós Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színházi, opera-, tévé- és filmrendező. A képviselők posztumusz ítélték oda a díszpolgári címet László János pszichológusnak és Olofsson Károly Placid bencés szerzetesnek.


Nyitókép: Mti.hu

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..