home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Továbbra is a legjobbak között
Tóth Tibor
2016.10.16.
LXXI. évf. 41. szám
Továbbra is a legjobbak között

A zentai Tiszavirág Kajakklub az elmúlt évekhez hasonlóan ismét sikeres idényt zárt. A tartományi bajnokságon tizenkilenc zentai érem volt a termés, az országos megmérettetésen aranyat ugyan nem szerzett, de a tizenegy érem mindenképpen elégedettségre ad okot. Emellett a zentai versenyzők több nemzetközi versenyen is képviselték a szerbiai színeket, legutóbb Szegeden, az Olimpiai Reménységek Versenyén.

A tartományi bajnokságon még sohasem szereztek ennyi érmet. Az idén ez a regatta előválogatónak számított az Olimpiai Reménységek Versenye (1999-es korosztályig) szempontjából, így a csapat a vajdasági bajnokság előtt edzőtáborba vonult. A tizenhat nagykajakban és három minikajakban nyert érem után öthetes edzésmunka következett az országos bajnokságig, ahol minikajakban két, nagykajakban pedig kilenc érmet nyertek.


A zentai csapat az országos bajnokságon

— Az ob előtt is edzőtáborba kellett volna vonulnunk, és állóvízen készülni a versenyre. Nem kicsi a megszerzett érmek száma, de én többre számítottam. Nagyon sok bennemaradt a versenyzőimben, az állóvízen való gyakorlás hiánya miatt nem sikerült kiélezni a formát, így arany nélkül maradtunk. Az érmek száma akár több is lehetett volna, hiszen tizenkét 4. helyezést értünk el. Ezekben a futamokban árnyalatok, tizedek, ezredek döntöttek. A Marko Subotić—Kecskés Balázs junior páros érett versenyzéssel szerzett ezüstöt, de Barta Éva is nagyon szép 2. helyet nyert serdülő 500 méteren. Évát 500 méteren tökéletesen fel lehet építeni, a technikája és az ereje megvan hozzá, utolérte azt a kislányt, aki az elmúlt két évben nagyon megverte a mezőnyt. Most nagyon kemény harcot vívtak, Éva mindössze fél hajóval maradt alul. Fenyvesi Janka is felépítette magát az idény végére, a pionírfiú-kajaknégyesünk pedig az idén ült át a minikajakból nagykajakba, és 1000 méteren egy bronzot hozott az országosról. Kaszás Tamás is a minikajakból ült át a pionírok közé, és 1000 méteren hamarosan utoléri a mezőnyt. A tartományi bajnokságon bronzérmet nyert, az országoson 4. lett, de olyan idővel, amely azt mutatja, hogy van jövője. Csapatban megtartottuk az 5-6. helyünket, annak pedig külön örülök, hogy minikajakosaink vállalták a keményebb munkát. A 2005-ben született Pék László személyében olyan versenyzőm is van, aki tavaly kezdett kajakozni, az idén pedig már bronzérmet nyert az országos bajnokságon — mondta Fehér Csaba, a Tiszavirág Kajakklub edzője.


A bronzérmes pionír-kajaknégyes (Opauszki Péter, Kaszás Tamás, Gere Gergely, Nagy Abonyi Márk)

A nemzetközi regatták közül a legelső a májusban Pöstényben megrendezett verseny volt, ahol a Barta Éva—Sziveri Rita alkotta, zenta—magyarkanizsai kettős 500 méteren egy kicsit beragadt a rajtnál, és végül az 5. helyen ért célba. Marko Subotić a négyes tagjaként a bulgáriai junior-Európa-bajnokságon szerepelt, ahol a középdöntőben a 4. helyen végeztek, és egy helyezéssel maradtak le a döntőről. A pozsonyi maratoni regattán három versenyzővel három érmet hoztak el a zentai klub tagjai: Bognár Anna a felnőttek, Marko Subotić a juniorok között szerzett ezüstöt, Fenyvesi Abigél pedig a juniorok között állhatott a dobogó harmadik fokára. A nemrégiben Szegeden megtartott Olimpiai Reménységek Versenyén több zentai és magyarkanizsai egység is hajóba szállt. A 31 ország részvételével megtartott viadalon női K-4 500 méteren a Sziveri Rita, Poberai Anett, Fenyvesi Janka, Barta Éva összetételű, magyarkanizsa—zentai egység nagyon erős, 24 négyest felvonultató mezőnyben épphogy lemaradt a döntőről. A négyesben van perspektíva, így az elképzelések szerint továbbra is együtt marad.

A kajakiskolára az idén is sor került, habár a megszervezése kérdéses volt, mivel segédedzőt még nem sikerült találni.

— Nem csaptunk nagy hírverést az iskolánknak, 16-an mégis jelentkeztek, elvégezték a képzést, 8-an pedig itt is maradtak a klubban. Néhány nagy tehetség is van a 2006—2008-as korosztályban. Kilenc éve vagyok a klubban, de ilyen mozgáskoordinációjú gyerekeket még nem láttam. Amikor megkérdeztem tőlük, mit sportoltak eddig, a legnagyobb meglepetésemre a válasz az volt, hogy semmit — mondta Fehér.

A géppark tekintetében nagy előrelépésnek tekinthető a mini-kajaknégyes érkezése. Emellett több versenyző és szülő vásárolt kajak egyeseket, így a klubnak egyre több versenyképes hajója van.


Fenyvesi Abigél (balról) és Barta Éva (Fotók: Tiszavirág Kajakklub)

A versenyzők, amíg az időjárás engedi, a vízen lesznek, majd a felkészülést az edzőteremben, a medencében és a futópályán folytatják. Az edző önállóságra próbálja nevelni őket. Megkapják a feladatot, és a nagyoknak önállóan kell felépíteniük bizonyos dolgokat, hogy érezzék, mit csinálnak, miért is edzenek. A novembert alapállapot-felméréssel kezdik. A következő idényre három-négy hónapos felkészülést terveznek, a válogatottaknak pedig az év elején edzőtáborba kellene utazniuk, ahol megfelelő körülmények között szállnának vízre. Újdonságként Fehér egy kritériumrendszert állított fel, a kajakozók ez alapján kerülhetnek be a klubon belül a különféle egységekbe. Az összetételt tekintve 2017-ben több változás is várható. Barta Éva a serdülőktől a juniorokhoz kerül, és párosban ismételten összeülhet Fenyvesi Jankával, aki utolsó évét tölti majd ebben a korosztályban. A pionír-kajaknégyesünk felkerül a serdülők közé, ott viszont már másik három hasonló korú kajakos várja őket, így a csapatba kerülésért hatalmas harc várható. A minikajakból egy fiú és két lány jövőre már a pionírok között versenyez. Három 1998-ban született junior válogatott sportoló viszont a felnőttek közé lép, ahol egyelőre a 23 éven aluli válogatottba próbál bekerülni.

A következő év első versenye az áprilisi válogató lesz, ahol a cél természetesen a válogatottba kerülés.

— Szeretném elérni, hogy ne elégedjünk meg a döntőbe kerüléssel, a fiatalok előtt az éremszerzés lebegjen. Ehhez harcolni kell, még többet dolgozni, amit ők nagyon jól tudnak, hiszen már tisztáztam velük. Remélem, fizikailag és fejben is végigviszik ezt a folyamatot. A nyáron több edzőtábort szervezek, egyet a tartományi, egyet pedig az országos bajnokság előtt. Visszatérünk a tiszafüredi edzőtáborba, melyen az uruguayi válogatott is részt vesz. Nagyon ügyes serdülő és junior kajakosok vannak soraiban, akik kiváló edzőpartnerek lehetnek számunkra. A másik edzőtábort a Maty-érre tervezem, ahova mindig visszajárunk — mondta Fehér Csaba.

Jövőre Szerbiában tartják meg a junior- és az U23-as Európa-bajnokságot, ahol reményeink szerint több zentai versenyzőt is láthatunk a válogatott színeiben.


Kattintson az alábbi képre, és olvassa el a szerző adatlapját is:
Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..