home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Tovább szépül a székház
Zséli Ágnes
2022.03.01.
LXXVII. évf. 8. szám
Tovább szépül a székház

Új tetőborítást kap a törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület székházának egyik objektuma. A 2007-ben épült, 80 négyzetméteres létesítmény tetőjének lemezborítása ugyanis annyira tönkrement, hogy több helyen beázik, aminek következtében a mennyezet egy része is leszakadt. A tetőszerkezet tatarozása mellett az előtte lévő, dőlésnek indult külső falat is kicseréltetik. A beruházáshoz Törökbecse Község idei költségvetéséből 1 200 000 dinárt irányoztak elő.

Törökbecse egyetlen magyar egyesületének székházát a ’70-es években önkéntes munkával helyiek és vállalkozók építették fel. Az épület azóta is nap mint nap benépesül. A tánccsoportok mellett az idősebbek az egyesület keretében működő Bokréta kézimunkacsoportban ápolják a magyar közösség népi hagyományait. A székház otthont nyújt a helyi Teleház Polgárok Egyesületének, a Rákóczi Szövetség helyi szervezetének, valamint a falugazdász-irodának.

— A széles körű tevékenységek a magyarság székházában történnek. Mindannak ellenére, hogy az épületkomplexum nem az egyesület, hanem az önkormányzat tulajdona, az elmúlt húsz évben több alkalommal is fel lett újítva — meséli Ilia László, a törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület elnöke. — 2019-ben a nagyterem új PVC-ablakokkal gazdagodott, amit önerőből valósítottunk meg. Már akkor feltérképeztük a polgármesterrel, az önkormányzat vezetőségével, hogy az udvarban található épületen milyen felújítást kellene elvégeztetni azzal a céllal, hogy megvédjük a további beázástól. Tudni kell azt is, hogy az soha nem töltötte be eredeti szerepét, mivel nem sikerült bebútoroztatnunk. Az elképzelés ugyanis az volt, hogy a mosdókkal, raktárral és egy nagyobb helyiséggel bíró komplexumunknak ezt az egységét nyári táborok szervezésekor használnánk majd, ami kitűnő lehetőséget nyújthatna az oktatók, tanárok elszállásolására. A felújítási tervünkbe a járványhelyzet szólt bele, mely miatt az elmúlt két évben nem történhettek nagyobb beruházások. A beázási problémát sürgősen meg kell oldanunk, így a munkálatokat az időjárási viszonyoktól függően már a tavasz folyamán megkezdjük. Ez magában foglalja, hogy a bitumenes lemezborítást fémre cseréltetjük, de nem marad el a közveszélyessé vált fal lebontása és újjáépítése sem.  

Az egyesület egykori vezetősége a 2000-es évek elején döntött úgy, hogy szükség van az épületek tatarozására. Az első nagyobb beruházás 2003 és 2006 között valósult meg, amikor az egykori óvoda és iskola régi épülete anyaországi támogatásnak köszönhetően új tetőszerkezetet kapott, de annak belvilágát is átalakították, így könyvtárat létesítettek, emellett pedig az épületben előcsarnok, két kisebb terem is található, mely azóta is alkalmi műsorok, összejövetelek, rendezvények, műhelymunkák, különféle aktivitások helyszíne. Három évvel ezelőtt az épület külső vakolata, valamint három helyisége új meszelést kapott, míg az idén a mosdókat is felújíttatták.

— Reményeim szerint az idén nyáron az épületegyüttes legalizációja is megtörténik, ezután pedig anyaországi és más támogatásokra is számíthatunk. Sok a tervünk, hiszen az is szívügyünk, hogy a nagyterem padlásterében szobákat alakítsunk ki, ahol a jövőben szálláshelyeket tudnánk nyújtani. A most tervezett épület tatarozása után megvalósulhat az eredeti elképzelésünk, s ily módon nyári táborokat is szervezhetünk majd — hangsúlyozta Ilia László.

Fényképezte: Zséli Ágnes

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..