home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Tovább kutatnak a túlélők után
2023.02.10.
LXXVIII. évf. 6. szám
Tovább kutatnak a túlélők után

Törökország északi részén ismét földmozgást észleltek. A rengés a Richter-skála szerinti 5-ös erősségű volt. A hét elején történt törökországi és szíriai földrengésekben mintegy húszezer ember vesztette életét. Az anyagi károk egyelőre felmérhetetlenek, az epicentrum körzetében szinte minden épület összedőlt, súlyosan megrongálódott az infrastruktúra. Mivel még jelenleg is kutatnak a romok alá szorult túlélők után, ezért félő, hogy tovább növekedhet a halálos áldozatok száma.

A Tanjug értesülése szerint az áldozatok között van egy szerb származású kisfiú is. A nyolcéves gyermek édesapja szerb, az édesanyja török állampolgár.

Letelt az első földrengést követő 72 óra, és habár a mentőalakulatok versenyt futnak az idővel, innentől egyre kevesebb az esélye annak, hogy további túlélőket találjanak a romok alatt. Sokak halálát a kihűlés, illetve a víz- és élelemhiány okozza. A segélyszervezetek szerint nagy kihívást jelent a katasztrófát túlélők ellátása is, a hőmérséklet ugyanis fagypont körül van, a legtöbb helyen nincs fűtés, áram, illetve a vízellátással is gondok vannak. A hideg ellenére sokan a szabadban töltik az éjszakát, félve a további utórengésekről. Sok helyi lakos azért nem akarja elhagyni a katasztrófa sújtotta területet, mert a szeretteiket keresik.


Fotó forrása: Tanjug/AP

Szíriában elsősorban orvosi felszerelésre, gyógyszerekre és élelemre van szükség, de az ország minden segítséget elfogad. Szíriában a földrengések következtében több mint 3000 ember vesztette életét, a sebesültek száma pedig meghaladta a nyolcezret. A halálos áldozatok mellett az infrastruktúrában is komoly károk következtek be, emellett több lakótömb, kórház és iskola is megsérült, főleg az ország északi tartományaiban. Legfontosabb lenne a romok alatt ragadt emberek kimentése, ám ehhez nincs megfelelő és elegendő felszerelésük.

Több tízezer ember vesz részt a mentési munkálatokban a világ minden tájáról, köztük Szerbiából és Magyarországról is, valamint az Egyesült Államokból is érkeztek mentőcsapatok. Az Európai Unió 6,5 millió euró eddig összegű humanitárius segítséget nyújt a két országnak.

A szerbiai Vöröskereszt erre a célra nyitott számlájára 36 óra leforgása alatt 2,8 millió dinárt fizettek be magán- és jogi személyek a törökországi és szíriai földrengés károsultjainak megsegítésére. A segélyt arányosan fogják elosztani Törökország és Szíria között.

A támogatásokat az NLB Komercijalna banka pénzintézet számlájára lehet utalni: 205-32824-71, a hivatkozási szám pedig: 6046-355 0000. (021.rs)

Forrás: B92, Szerbiai RTV, MTI, Pannon RTV

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..