home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Tovább éltetve Kosztolányi szellemét
Rencsényi Elvira
2015.03.31.
LXX. évf. 13. szám
Tovább éltetve Kosztolányi szellemét

Két nappal Kosztolányi születésnapja előtt, március 27-én zárult a Szabadkán megrendezett kétnapos Kosztolányi-napok rendezvénysorozat, mely az idén az Anyuska régi képe, avagy selfie Kosztolányival munkacímet kapta.

Szabadka, Kosztolányi Dezső író- és költőóriásunk szülővárosa immár 25 éve ápolja a Kosztolányi-kultuszt. Ennek része a kétnapos rendezvénysorozat is, melynek keretében középiskolás diákok mérik össze a Kosztolányi életével és munkásságával kapcsolatos tudásukat.

Az első napon Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács — mely a rendezvény fő támogatója — Végrehajtó Bizottságának elnöke köszöntötte a szervezőket, a részt vevő fiatalokat és a zsűritagokat: dr. Hózsa Éva egyetemi tanárt, Ágoston Pribilla Valéria magyartanárt, Mihályi Katalin újságírót, Virág Gábort, a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatóját és Szalai Attila karikaturistát.

Jerasz Anikó a köszöntőjében elmondta: a szervezők évről évre igyekeznek újítani, bővíteni e rendezvény palettáját, izgalmasabbá tenni a fiatalok számára, és ez mindenképp emeli magának a vetélkedőnek a színvonalát.  

A tizenhárom iskolából érkezett csapatok számára a verseny egy irodalmi sétával kezdődött, melyen a diákok selfie-ket készítettek a Kosztolányi életéhez szorosan kapcsolódó helyszíneken, ahol egy-egy rövid előadást is meghallgattak. A fotókat a zsűri értékelte, az előadásokon szerzett információkból pedig a tanulók írtak egy tesztet az első nap végén, amikor a bírálóbizottság kihirdette a győzteseket is: az első helyezett a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó és Nyelvi Gimnázium csapata (Novák Lea, Budai Ágota, Csőke Márk és Korhecz Dalma) lett, második a szintén szabadkai Svetozar Marković Gimnázium csoportja (Bálint Boglárka, Odri Gizella, Tóth B. Renáta és Battyán Rebeka), a harmadik helyezést pedig a kiskunhalasi Bibó István Gimnázium diákjai (Juhász Anna, Piszmán Rita, Székács Orsolya és Németh Zsófia) érdemelték ki. A rendezvény második, egyúttal utolsó napján a Szabadkai Városi Könyvtár olvasótermében Dragan Rokvić igazgató és Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke köszöntötte az egybegyűlteket.

— A Kosztolányi-kultusz jelentősége valamennyiünk számára ismeretes — hallottuk az elnöktől. — Büszkék vagyunk rá, hogy fő támogatói lehetünk e jeles és nagy múltú rendezvénynek. Nem titkolt szándékunk, hogy itt, Kosztolányi szülővárosában a városi könyvtárat egy olyan XXI. századi, modern, minden információt birtokló és továbbító kulturális központtá alakítsuk, amely a jövőben is méltó helyszíne lehet a mostanihoz hasonló irodalmi eseményeknek.

A nap további részében olyan jeles irodalmárok, Kosztolányi-kutatók tartottak előadást, mint Pomogáts Béla, Bányai János, Szilágyi Zsófia és Tóth-Czifra Júlia.

A kísérőprogramok keretében koncertet adott a magyarországi Kávészünet együttes. A tisztelet és kegyelet koszorúja felkerült a Kosztolányi-emléktáblára, valamint az író- és költőóriás mellszobrára, illetve az egész alakos szobrára is. Az idén a kArc irodalmi kávéház Kosztolányi-kArc címmel egy zenés költői esttel csatlakozott a rendezvénysorozathoz.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..