home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Tovább a fejlődés útján
Tóth Tibor
2008.01.16.
LXIII. évf. 3. szám
Tovább a fejlődés útján

A gázcsapot Haskó István, a hajdújárási helyi közösség elnöke nyitotta megHajdújárást Szabadka község egyik legdinamikusabban fejlődő településének nevezik. 2003. június 15-én egy ambiciózus vezetőség vette át a falu irányítását, amely fáradságot nem ismerve építette-szépítette a települést,...

A gázcsapot Haskó István, a hajdújárási helyi közösség elnöke nyitotta meg

Hajdújárást Szabadka község egyik legdinamikusabban fejlődő településének nevezik. 2003. június 15-én egy ambiciózus vezetőség vette át a falu irányítását, amely fáradságot nem ismerve építette-szépítette a települést, megteremtve a mintegy 3000 lakosának a kényelmesebb életkörülményeket. A falun áthaladóknak nyilván azonnal feltűnik, milyen takaros, az út menti villanypóznákon tavasztól késő őszig virágok díszlenek, az utcái tiszták, rendezettek. A fejlődés az elmúlt évben sem torpant meg, noha az előirányzottnál kicsit lassabb ütemben valósultak meg a helyi közösség vezetőségének tervei, elképzelései.
- A 2007. évvel nem vagyunk maradéktalanul megelégedve, mivel nagyon kevés valósult meg abból, amit elterveztünk. Ennek legnagyobb kerékkötője a Szabadka Község Építési Igazgatósága és a szabadkai önkormányzat között fennálló nézeteltérés, ami a hatalmi koalíció pártjai viszálykodásából ered - mondta Lőrincz Gábor, a hajdújárási helyi közösség tanácselnöke. - A 2006-ra beütemezett terveink közül jó néhány 2007-ben sem valósulhatott meg. A Csépe Imre utca aszfaltozása 2006. november 24-én ugyan elkészült, de a munkát 2007 elején folytatni kellett volna a Petőfi Sándor utcában, és hamarosan befejezni, de erre csak 2007 végén kerülhetett sor. Arról ne is beszéljünk, hogy a kerékpárútnak az autópályától a rádió épületéig terjedő szakaszának is el kellett volna tavaly készülnie. Az illetékesek sorozatos hibái miatt az építkezés elhúzódott: a tervezett két fázist háromra kellett osztani. Az autópályától a Dózsa György utcáig már elkészült a kerékpárút, de Királyhalom irányába, a hajdújárási rádióig vezető szakasz még nem. A Dózsa György és az Ifjúsági brigádok utca közötti 200 méteres útszakasz - az említett harmadik fázis - megépítésére 100 000 dinárt kaptunk, de ez az összeg még a tervek kidolgozásának költségeire sem volt elegendő. Az útnak már a szüreti napokra készen kellett volna lennie, de a NIS Gas szakemberei leállíttatták a munkálatokat, mivelhogy súlyos tervezésbeli hiba folytán a kerékpárutat ráépítették a gázvezetékre. Fél méterrel arrébb kellett tehát helyezni, és ez jócskán késleltette az építkezés befejezését. Kiderült, hogy az Építési Igazgatóságon valaki az aktáinkat a fiók mélyére süllyesztette. Véleményem szerint szándékosan (mégpedig bizonyár azért, hogy a szüreti napokig ne fejeződhessen be az építkezés), merthogy ennyire fatális tévedések nyilván véletlenül nem történnek. A másik probléma, hogy a kivitelezés kérdésében senki sem kíváncsi a helyi közösség véleményére. A munkálatokat sokszor a tudtunk nélkül kezdték el, s bizony gyakran előfordult, hogy a még nagyobb baj elkerülése végett közbe kellett avatkoznunk, s egy időre szüneteltetni a munkálatokat - számol be a kudarcokról is a tanácselnök.
A helyi közösség a Tartományi Nagybefektetési Alapnál nyert pályázati összegből a közeljövőben a Hajdújárásról Noszára vezető út aszfaltburkolattal való újboli ellátását fedezi, a noszai iskolának új számítógépekről gondoskodik, azonkívül a hajdújárási vízvezeték-hálózat tervének kidolgozását is tervezi. A Nemzeti Beruházási Terv eszközeit a Szarajevó utca aszfaltozására fordítják. A hajdújárásiak már régóta várják a telefonhálózat bővítését. A falu mintegy 1000 polgára tart igényt telefonvonalra, a bevezetésére azonban mind a mai napig nem került sor. Az ígéretek szerint az idén elkészül a központ, de ez még nem jelenti azt, hogy a hálózatot is bővíteni fogják.
Amint arról a tanácselnök számot adott: a szűkös anyagiak ellenére azonban néhány tervet sikerült megvalósítani.
- Az év első felében a falu központjában egy húsz gépkocsi befogadására alkalmas, megfelelő világítással ellátott parkolóhelyet alakítottunk ki. Decemberben felavatták végre a már két éve elkészült gázvezetéket is. Az elhúzódó munkálatok még 2005 novemberében befejeződtek ugyan, az üzembe helyezésének engedélyére azonban egészen eddig várni kellett. A megnyitóünnepségen jelen volt a Nis Gas igazgatóhelyettese és Kucsera Géza, Szabadka polgármestere is, a csapot pedig Haskó István, Hajdújárás polgármestere nyitotta meg. A vezetékre eddig húsz felhasználó kapcsolódott rá - tájékoztat a tanácselnök.
A művelődési élet terén szép eredményeket ért el a hajdújárási Lifka Sándor ME és a noszai Hinga ME is. A Föld napja alkalmából sikeres munkaakcióra került sor a Ludasi-tó környékén, a falu központjában és Noszán. A rendezvények közül pedig a hagyományos Szüreti napokat érdemel figyelmet - a szervezők értékelése szerint ugyanis az utóbbi tíz évben ez volt a legsikeresebb -, valamint a közelmúltban tartott Advent a falunkban elnevezésű rendezvény.
- A művelődési egyesületeken kívül kitűnő kapcsolatot ápolunk a helybeli Petőfi Sándor Általános Iskolával is. A falu tanintézményétől rengeteg segítséget kapunk, különösképp Szűcs Anna igazgatónőtől és Szalai Eszter tanítónőtől. Természetesen a római katolikus és az adventista egyházzal is összehangolt az együttműködésünk - mondta Lőrincz.
A 2008. év terveit Haskó István, Hajdújárás első embere sorolta fel: a közvilágítást szeretnék korszerűsíteni, valamint a kerékpárutat teljes hosszában befejezni. Az elképzelések között szerepel a Dózsa György utca aszfaltozása, a Talánteremben a Palicsot Hajdújárással összekötő út tervének kidolgozása, a telefonhálózat kiépítése, a vízvezeték-hálózat terveinek elkészítése, a megkezdett utak aszfaltozásának befejezése, valamint egy építkezést szabályozó terv kidolgozása.
Bicskei István, a hajdújárási helyi közösség alelnöke, a tanács noszai tanácsnoka elmondta, hogy a Szent Ágoston-templom felavatásával tavaly végre teljesült a noszaiak álma, majd az idei évi elképzeléseket sorolja.
- Terveink között fontos helyet kap a Ládagyár és a noszai híd közötti útszakasz felújítása, valamint egy korszerű, a XXI. század követelményeinek megfelelő művelődési ház felépítése Noszán.
A 2003 nyara óta hivatalban lévő vezetőség munkájával a lakosság maradéktalanul elégedett, nem csoda hát, hogy a tavaly nyáron lebonyolított helyi közösségi választásokon szintén a VMSZ nyert fölényesen.
- A VMSZ hajdújárási szervezete sikeres évet tudhat maga mögött, megnyertük a választásokat, a tagság létszáma pedig folyamatosan gyarapodik. A tavalyi év első felében munkaakciókat szerveztünk, majd májusban a választási kampányra összpontosítottunk: a minél teljesebb tájékoztatás céljából helyi újságot jelentettünk meg (egyedül mi a községben) Együtt a falvainkért címmel. A helyi közösség közgyűlésébe szervezetünknek hét tagja jutott be, míg a Falufejlesztési csoportnak és a G17 plusznak két-két tanácsnoka. A közgyűlés munkájában azonban szinte csak a VMSZ-es tanácsnokok vesznek részt - mondja Barát Sándor, a VMSZ hajdújárási testületének elnöke.
A 2008. év legfőbb feladata a tagság bővítése lesz, azonkívül a település elöljáróival közösen a falu fejlesztését, a lakosok életkörülményeinek további javítását tűzték ki célul.
A szűkös anyagiak ellenére a vezetőség becsülettel teszi a dolgát, s biztosak lehetünk benne, hogy a település ebben az évben is tovább halad a fejlődés útján.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..