home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Tóthfalura a nap is ráragyog
Fehér Márta
2022.09.23.
LXXVII. évf. 38. szám
Tóthfalura a nap is ráragyog

Falunapot tartott vasárnap Magyarkanizsa község legkisebb települése. Az előző napokon mintha dézsából öntötték volna, úgy szakadt az eső — erre az egy napra megállt, és reggel kellemes, őszi napfény fogadta a házigazdákat meg a vendégeket.

Vidám gyerekzsivaj és önfeledt felnőttek víg kedélye töltötte be a helyi közösség körüli parkot. A falunapra bográcsfőző versenyt és pálinkafesztivált szervezett a helyi közösség és a Szabó Dénes Egyesület, s ezen a napon rendezték meg a VIII. Nemzetközi Rózsa- és Virágfesztivált. Tóthfalu udvari szobrászművészének, Ambrus Imrének a legújabb alkotását is megmutatták: a törpe ideiglenesen a parkba költözött, rengeteg sörrel. Mindegyik üveg szomjazó torokra talált az ügyességi versenyen, melyhez az új játékokat kicsiknek és nagyoknak ugyanaz a szorgos és ügyes kéz készítette, mint a „sörbitorlót”.


Szervezők, vendéglátók és vendégek Tóthfaluban

Reggel tüzet gyújtottak a bográcsok alá a szép számmal benevezett helybeli, közeli és távolabbi csapatok, majd a Munkás Szent József-templomban Utasi Jenő atya a rendes vasárnapi mise keretében megáldotta az ételhez valót. Utána a hagyományokhoz híven a helyi óvodások és iskolások kulturális műsora következett, majd jöhetett az önfeledt szórakozás, kikapcsolódás. Korsótartó verseny, kötélhúzás, akrobatikus sörivó verseny — csak néhány a vidámságra, nevetésre okot adó helyzetek közül.

— Fő célunk a gasztronómia népszerűsítése — fogalmazott Faragó Zoltán, a szervező Szabó Dénes Egyesület elnöke. — Emellé találtuk ki a kísérőrendezvényeket, melyek lekötik az emberek figyelmét, aktív részvételre inspiráljuk őket. Nagyon vártuk már a közös falunapi ünneplést, hiszen a koronavírus-járvány miatt kénytelenek voltunk két évet kihagyni, az idén pedig szerettük volna a sportcsarnok ünnepélyes átadójával összekötni a családi rendezvényünket — ezért halasztgattuk heteken, hónapokon át —, ám a hivatalos megnyitóval még mindig várnunk kell, a közösségi ünnepet viszont már nem szerettük volna tovább tolni, mert mindenki örömmel készült rá, a szervezők, a csapatok, a vendégek is.


Nők a kötél két oldalán

A rendezvényre Magyarkanizsa polgármestere is ellátogatott, s a novemberi magyar nemzeti tanácsi választáson induló Magyar Összefogás két magyarkanizsai községi jelöltje: az oromi Pletikoszity Árpád mechatronikai mérnök és a kanizsai Varjú Potrebity Tatjana okleveles osztálytanító. A polgármester elmondta, számára mindig nagy öröm a kis közösségi, családbarát események látogatása a község falvaiban.

— Tóthfalu kis ékszerdoboz a község területén a maga kicsisége és sokrétűsége miatt. Összetartó, erős közösség — fogalmazott Fejsztámer Róbert. — Hosszú távú tervezés és egyúttal hagyományőrzés jellemzi. Egy olyan perspektívával rendelkező falu, amely valóban vagy itt marasztalhatja a fiatalokat, vagy megadja a hazatérés lehetőségét azoknak, akik innen tanulni vagy akár dolgozni mentek, hiszen a mai világban már nem az a lényeg, hogy valakinek hol van a munkahelye, hanem hová tér haza, hol érzi otthon és otthonosan magát. Örömmel mondhatom, hogy Magyarkanizsa településeinek fele ilyen családbarát, nyugalmat adó közösség.


A rózsa- és virágfesztiválon készült alkotások

Bontovics István, Tóthfalu Helyi Közössége Tanácsának elnöke hangsúlyozta, az elmúlt napok esős időjárása miatt senki sem merte remélni, hogy ilyen sokan eljönnek a falunapra. A testvértelepülések közül a magyarországi Hollókő, Jászszentlászló és Tahitótfalu küldöttségét is vendégül látták a szervezők.

— Ötvennégy bográcsban fő az étel a főzőversenyen, itt vannak velünk a tóthfaluiak, és sok-sok településről vendégeskednek nálunk. Ennél szebb dolgot elképzelni sem tudok! Az őszre egy nagyszabású munkaakciót szervezünk a faluban, fásítani fogunk, hét teherautónyi cseréptörmeléket sikerült beszerezni, ezzel az aszfalt nélküli utcákat tesszük majd járhatóvá az elkövetkező hónapokra, és a nemrégiben légkondicionálóval felszerelt kultúrotthon mosdóhelyiségeit szeretnénk az épületen belülről megközelíthetővé tenni — sorolta a terveket a falu vezetője.


Tele volt a park a falunapon

A zsűri leveses ételek, pörköltek, sütemények, pálinkák és legszebb főzőhely kategóriában hirdetett nyertest. A virágkötő fesztivál mindhárom díja Tóthfaluban maradt, az első helyet Szakmány Szanella, a másodikat a tájház, a harmadikat pedig Adamovity Anna érdemelte ki. Tizenöt résztvevő volt, helyiek és környékbeliek, illetve Magyarországról Hollókő Önkormányzatának a képviselője. Csokrok és ikebanák készülhettek tetszés szerint, értelemszerűen a rózsa dominált, ám bármilyen hozott anyaggal lehetett dolgozni. Az első három helyezés mellett négy különdíjat is kiosztott a zsűri. 

A családbarát rendezvényről a kézműves-kirakodóvásár és a gyermeksarok sem hiányzott ugrálóvárral és kézműves-foglalkozásokkal.


Lovaskocsikázás Tóthfalu utcáin

— Ruhaanyagból készítünk tököket, hiszen itt az őszi szezon, filcből varrjuk az almákat — mutatta Zsoldos Rózsa, mindenki Rózsa nénije, a tájházat működtető Hagyományok Háza Egyesület fő mozgatórugója. — Ha valakinek kedve van, különböző állatfigurákat is ügyeskedhet. Tűnemezeléssel is készítünk kisállatfigurákat, sőt akár tájképeket is. Jelenleg csókai, oromhegyesi és helyi asszonyokkal üljük körül az asztalt, ám szép számmal fordultak meg a gyerekek is nálunk — ők ajándékot kaptak tőlünk —, annyian, hogy a délelőtt folyamán akadtak időszakok, amikor nekünk, oktatóknak nem jutott hely. Ennek nagyon örülünk!

Az Almás-Vasderes Hagyományápoló Egyesület jóvoltából pedig mindenki végig-lovaskocsikázhatta Tóthfalut.


Faragó Zoltán szervező és Ambrus Imre szobrász a törpével


Ügyes asszonyok Rózsa nénivel a tájház kézműves-foglalkozásán


Sörivó ügyességi játék tóthfalui módon nehezítve


A finom étel mellé jó társaság és hangulat jár


Bontovics István, Tóthfalu Helyi Közössége Tanácsának elnöke


A kanizsai polgármester az oromi csapat gyönyörű főzőhelye előtt

Fényképezte: Fehér Márta

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..