home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Toszkán hangulatú otthon
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2017.03.15.
LXXII. évf. 10. szám
Toszkán hangulatú otthon

A toszkán stílusnál legalább annyira fontosak a ház külső jegyei, mint a belsők.

Leginkább vidéken épült otthonokra jellemző, melyek a környezetben megtalálható kemény építőanyagokból készülnek. Az idillikus hangulathoz hozzátartozik a környezet is, egy kis erdő, szőlős vagy esetleg egy kis folyó, de ha ezek hiányoznak, ám van egy teraszos épületünk, máris megteremthetjük a vidéki hangulatot színekkel, futónövényzettel, fűszeres- vagy virágosládákkal.

A stílus teljesen ellentétes, ámde összefonódó elemekből áll. Érezhető rajta a nyugalom, de mégis változatos. Az egyszerűség jellemzi, mégis fenséges. Puritán és eklektikus egyszerre. Meghitt és művészi, komfortos és tágas, rusztikus és dekoratív. Ezek a jegyek szépen megférnek egymás mellett, és rendkívül romantikus hangulatot teremtenek.

A tipikus toszkán ház falai masszív kőből épülnek, kívülről stukkózzák, és lágy okkerre vagy púderrózsaszínre festik őket. A belső falakat általában levakolják, és halvány színre festik, illetve enyves festékkel meszelik be. A lényeg, hogy a háznak használtnak, az idő által koptatottnak kell tűnnie — ez adja a melegségét. A toszkán jegyekhez tartoznak a világos és sötét színekkel tagolt felületek is. A mennyezet szinte mindenhol gerendázott, illetve fellelhetőek a boltíves födémek is. A bejáratok általában ugyancsak téglafalazatúak és boltívesek.

A kinti teraszokat, utacskákat kővel, téglával vagy vidékies cseréppel borítják, belül pedig a padlót mértani mintás terrakottaburkolat fedi. Mindkét felület több évtizedig fennmarad, a következő generáció is használni fogja.

A toszkán hangulat megteremtéséhez nagyon fontosak a színek. Mindig a lágy földszínek vannak előnyben: a terrakotta, okkersárga, okkervörös, az agyagszínek, a rozsdavörös, a hűvös halványkék, halványzöld, kőszürke, piszkos fehér, valamint dekorációs elemként becsempészhető az olajzöld, a levendulakék és az orgonalila is. A legjellemzőbb szín — melyet nevezhetünk toszkán vörösnek is — a rozsdás, mely a vörös és a barna, valamint az olívazöld keveréke.

A stílus rusztikusan elegáns harmóniáját még a nagy belmagasság, a magas bútorok és a színek adják meg. Természetesen a kizárólag fából készült bútorok is követik a hagyományos rusztikus vonalat. Ezeket többnyire természetes színűekre hagyják, de olykor be is festik őket. Közkedveltek a kézzel készített motívumok, melyek sablon segítségével is felfesthetőek mind dísztárgyakra, mind bútorokra.

Nagyon sok helyen látunk az egyszerűség jegyében született kovácsoltvas bútorokat is, például ágyat, asztalt, függönytartót, esetleg csillárt. Találkozhatunk emellett antik darabokkal is. Ez a sokféleség teremti meg az eklektikus stílust, mely mégsem zsúfolt, inkább letisztult és levegős.

Nagyon fontos hangsúlyoznunk a textil (kelme) jelenlétét — ez ugyanis szépen kiemeli az egyéni toszkán hangulatot. Ide sorolnám a csíkos és háromszögmintás anyagokat, melyek a bútorszöveteken és a takarókon találhatóak meg. Ezek inkább élénkebb színűek. Közkedvelt a sárga-vörös-kék, illetve a sárga-vörös-zöld kombináció, valamint a barnás narancs, az aranysárga és a tört fehér. Ez utóbbi színű kelméket gyakran teszik az ágy fölé baldachinként. A rusztikus, természetes anyagok mellett viszont sokszor megjelennek a drága, eleganciát hangsúlyozó brokát anyagok is.

A kiegészítők színvilága a környező tájat hozza be a lakásba. Nagyon látványosak a kerámia-, üveg-, esetleg mázas kancsók, bögrék, vázák, melyekre szőlőlevelet és egyéb növénymintát festenek. Mutatósak a hatalmas méretű terrakottadézsák is, melyek még jobban kiemelik a gyönyörű, buja növényzetet. Láthatunk márványutánzatból készült dekorációs elemeket is, például képkeretet, és nem utolsósorban megemlíteném az igazi márványkiegészítőket is, melyek szintén jellemzőek.

A toszkán tradíció szerint a családtagok a konyhában tartózkodnak legtöbbet, itt készítik közösen az ínycsiklandó ételeket, ezért ez a helyiség a legnagyobb. A konyhára a középen elhelyezett, nagy méretű faasztal jellemző, illetve a nyitott polcok, melyekre mediterrán kellékeket rakhatunk.

A fürdőszoba is természetesen a vidékies hangulat jegyeit viseli magán. Megtalálhatóak benne a hatalmas vas- vagy fakeretes tükrök, a mély kádak, valamint a cserép-, illetve a természeteskő burkolatú tusolók, a valódi olasz kényeztetés jegyében.

A toszkán embereknek, mondhatni, lételemük a természethez való fordulás. Ezért nemcsak a házuk található festői környezetben, hanem ha lakásban élnek, akkor a teraszon is szeretettel gondozzák a szebbnél szebb, hatalmas növényeket.

Ha szeretnénk ilyen hangulatot teremteni otthonunkban, ügyeljünk a visszafogott színvilágra, a házunk pedig lehetőleg kőből épüljön (vagy legalább bizonyos részei). Fontos a textil, a buja növényzet, továbbá a nemes és tiszta érzések, a meghittség, a kényelem, a falusi idill, valamint a reneszánsz, vagyis az újjászületés.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..