home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Történelmi siker a kerékpározóknál
Tóth Tibor
2018.10.29.
LXXIII. évf. 43. szám
Történelmi siker a kerékpározóknál

A szabadkai Spartacus Kerékpárklubban a sporteszközök és a versenyzők egyaránt pihenőre tértek, amire rá is szolgáltak a rendkívül sikeres, 2018. évi idény után.

A tizennegyedik életévét novemberben betöltő Perčić Mark történelmi sikereket könyvelhetett el, amire a külföldi klubok is felfigyeltek. A mögöttünk hagyott idényről és a tervekről Perčić Dejant, a Spartacus Kerékpárklub edzőjét kérdeztem.

Mark huszonkilenc versenyen indult az idén, tizennégy futamon pedig a dobogóra is felállhatott a 15 éven aluliak mezőnyében. Az országos bajnokságon nem sikerült 1. helyet szereznie, a hegyi futamon ugyanis a 2., az időfutamon és a kritériumversenyen a 3., az országúti futamon nagy küzdelem után a 6. helyen ért célba, a szerb kupa összesített rangsorában pedig a 2. helyen végzett. Perčić Nikolina a 13 éven aluliak között minden versenyén felállhatott a dobogóra, a szerb kupa összesített pontversenyében pedig bronzérmes helyen zárt.


Perčić Mark

— Az idén csak Marktól vártam jobb eredményeket, de nagy meglepetésemre Nikolina is kiváló teljesítménnyel örvendeztetett meg bennünket. Az újoncok az idén még nem tündököltek, de minden versenyt befejeztek, egyszer sem kerültek a futamot feladók listájára.

A nemzetközi versenyek során Perčić Mark tűnt ki, hiszen rendkívül erős nemzetközi viadalokon ért el kimagasló helyezéseket, amire korábban szerbiai kerékpározó ebben a korosztályban még nem volt képes.

— A szlovéniai Idrijában megrendezett versenyen egy útszakaszt nyert meg, és csak a kellő tapasztalat hiányában veszítette el az összesített első helyét. A legnehezebb szakaszon ő támadott, majd megszökött, a végén azonban lemaradt a dobogó legfelső fokáról. Az idrijai verseny bizonyos felmérő a klubok számára, itt derül ki, hogyan sikerült a felkészülés, és kerékpározóink valójában milyen erőnléti állapotban vannak. Ausztriában megnyerte az ügyességi versenyt, a legnagyobb eredményt azonban a szlovéniai Novo Mestóban, az Adria Mobil Nagydíján érte el, ahol mindössze 6 másodperccel maradt le az összesített 1. helyről. A hegyi szakaszt a 2. helyen fejezte be, a városban lebonyolított, utcai szakaszt megnyerte, az utolsón pedig másodikként ért célba. Ezen a távon harminc szlovén küzdött a sárga trikóban hajtó Mark ellen. Az utolsó 30 km rengeteg emelkedőt, lejtőt, éles kanyart tartogatott, a ljubljanai Rog kerékpározójának 10 másodperccel sikerült elszöknie az erejével már jócskán elkészülő Mark elől. Elégedettek vagyunk az eredménnyel, hiszen ebben a korosztályban ilyen erős megmérettetésről korábban egyetlen szerbiai versenyző sem hozott dobogós helyezést.


Elsőként a cél felé

Csapatban egyetlen versenyen sem állt rajthoz a Spartacus, mivel három, ugyanabba a korosztályba tartozó kerékpározót nem tudott csatasorba állítani az egyesület. A következő idényben viszont ez minden bizonnyal megváltozik, mivel a klub tagjainak száma négyről tizenkettőre emelkedett. A 13 éven aluli lányoknál Perčić Nikolina képviselte és képviseli a továbbiakban is a szabadkai színeket, a fiúknál pedig Stefan Jasić és Miskolci Bálint állt rajthoz ebben a korosztályban. Az U11-es mezőnyben Marko Tikvicki volt az egyetlen szabadkai kerékpáros, az U15-ös korosztályban Perčić Mark, Szalma Előd és Cibolya Denisz indult, a 17 évesek kategóriájában Dino Avdić és Pavle Koščić pattant nyeregbe — ehhez a korosztályhoz az idény vége felé Mihajlo Bolić csatlakozott —, az ifjúságiak között pedig Luka Išpanović és Nenad Gaćeša képviselte a Spartacust. A következő évben Avdić és Koščić átkerül az ifik közé, Miskolci a 15 éven aluliak, Perčić pedig a 17 éven aluliak mezőnyében folytatja pályafutását. Az elképzelések szerint 2019-ben a Spartacus a 13 és a 15 éven aluliak mezőnyében is indít egy-egy csapatot.

Szabadka környékén néhány éve nem láthattak versenyt a kerékpársport iránt érdeklődők, az idén azonban megtört a jég, hiszen Tavankút adott otthont a szerbiai kupa egyik futamának.

— A versenyre rengetegen voltak kíváncsiak. Faluhelyen egyébként mindig nagyobb az érdeklődés, mint a városban, mivel nincs annyi esemény. A versenyfutamok előtt iskolabajnokságot szerveztünk, a díjakat a helyi általános iskola igazgatónője adta át, a helyi plébános udvarában tartózkodtak a bírók, tehát a falu apraja-nagyja, élen a helyi közösséggel, azon fáradozott, hogy minden tökéletesre sikerüljön. A közeljövőben háromnapos utánpótlásversenyt szerveznék, melyen hatvan-hetven hazai és külföldi kerékpáros részvételére számítok. A megmérettetésre a tervek szerint Szabadka környékén kerül sor, az is elképzelhető, hogy Tavankúton.

A gépparkot illetően is elégedettek a Spartacusban, hiszen majdnem minden szükséges eszköz a rendelkezésükre áll. Az idén a kezdők részére öt kerékpárt vásároltak, viszont a korábbi versenyzők kétkerekűi is kiváló állapotban vannak, így mindenki a klubtól kapott bicajjal versenyez. Csak Mark számára kell jövőre új kerékpárt szerezniük, mivel a fiatal tehetség minden bizonnyal rajthoz áll Bakuban, az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, vagyis az EYOF-on.

— Nagyjából fedeztük a költségeket, nullszaldóval zártuk az évet. Igaz, hogy a versenyek előtt nem utaztunk el egy nappal korábban, az éjszakát sem a helyszínen töltöttük, ebédről sem tudtunk gondoskodni a fiatalok számára, és új mezekkel sem lephettük meg őket, viszont minden tervezett versenyen részt tudtunk venni. Hatalmas köszönet illeti a szülőket, akik rengeteget segítettek nekünk és a városnak, mely egyedüliként támogat bennünket.

A következő évi célok között Mark esetleges szereplését emelte ki a bakui EYOF-on, Nikolinától országos bajnoki címekre számítanak, és abban is bíznak, hogy az újoncok közül néhányan érmet nyernek az országos bajnokságon. A felkészülést november 1-jén kezdik, éppen az EYOF miatt döntöttek úgy, hogy a szokásosnál két héttel korábban nyeregbe pattannak.


Perčić Nikolina és Dejan

Perčić a Spartacus mellett a szerbiai serdülőválogatott szövetségi kapitányi tisztjét is betölti. A válogatott tagjai a nagyobb nemzetközi versenyeken nem szereztek ugyan érmet, de a Balkán-bajnokságon megnyerték az országúti és az időfutam-bajnokságot is, valamint a csehországi Békeversenyen az egyik kerékpározó az első húsz között ért célba.

A kerékpározás iránt érdeklődők minden hétfőn 20 és 22 óra között jelentkezhetnek a sétaerdei sportcsarnok jobb oldalán található klubhelyiségben, illetve a legismertebb közösségi oldalon is megtalálhatják az egyesületet. A kerékpározást sosem késő elkezdeni. Erre a legjobb példa a szlovén Primož Roglič, aki síugrásban ifjúsági világbajnoki címet szerzett, majd egy baleset következtében felhagyott a téli sporttal. Huszonhárom évesen kezdett el kerékpározni, és napjainkban a sportág egyik legjobbjaként tartják számon. A Tour de France-on két szakaszt nyert, összesítettben pedig a 4. helyen végzett. A tavalyi világbajnokságon az időfutamban bronzérmet szerzett, az idei világbajnoki álmoknak azonban az országúti verseny közben egy esés, majd egy defekt vetett véget, de így is a 31. helyen kerekezett célba az ausztriai Innsbruckban megtartott seregszemlén.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..