home 2024. október 18., Lukács napja
Online előfizetés
Történelmi siker
Tóth Tibor
2024.06.28.
LXXIX. évf. 26. szám
Történelmi siker

A tizenkét éve működő Kanizsa Kézilabdaklub fennállása eddigi legnagyobb sikerét érte el, az egyesület 12 éven aluli lánycsapata ugyanis megnyerte az alapszakaszt, a Szuperligában ezüstérmet szerzett, és eljutott az országos bajnokság döntőtornájára. Az egyesületben rendszeres, szakszerű munka folyik, mely meghozta a várt eredményt.

A 2023/24-es idényt a klub története során első alkalommal kézilabdatáborral kezdték, melyen 55 magyarkanizsai, fiatal kézilabdázó vett részt. Kiváló feltételek álltak a szakmai stáb és a játékosok rendelkezésére a Vajdasági Birkózóakadémián, a sportcsarnokban, a kinti pályán, valamint az atlétikai és a labdarúgópályán.

— Valójában a magyarkanizsai fiúkkal és lányokkal tizenöt éve kezdtük a munkát, a klub hivatalosan tizenkét éve létezik. A 2023/24-es idény sikere nem az elmúlt év, hanem a mögöttünk lévő négy-öt évben végzett kemény munka eredménye. A klub anyagi biztonságát sikerült megerősíteni, és a szakmai részben is tudtunk fejlődni — mondta Ivković Ádám, a Kanizsa Kézilabdaklub elnöke, aki edzőként is tevékenykedik a klubban, és az U12-es fiúcsapatot vezette az elmúlt idényben. — Jó kis csapatot, egy kemény gárdát vettem át Urbán Ottótól. Rengeteg munkával, heti három edzéssel készültünk a mérkőzésekre. A Vajdasági Kézilabda-szövetség által szervezett bajnokság alapszakaszát az adai Potisje Pletex és a Kikinda csapatai mögött a 3. helyen zártuk, így maradtunk az I. Vajdasági Ligában, ahol bronzérmet nyertünk. Megkoronáztuk az idényt ezzel a 3. hellyel, serleggel és éremmel fejeztük a bajnokságot, ami a gyerekeknek és nekem is pozitív élmény. Vajdaságban a kézilabda nem a legjobb cipőben jár, hiszen elég sok egyesület megszűnt, vagy ebben a korosztályban nem indítottak csapatot, viszont a megmaradt együttesek nagyon jó minőséget képviseltek, tehát erős mezőnyben kellett helytállnunk. Hosszú és kemény idényt zártunk, de rengeteg tapasztalatot gyűjtöttünk a következő idényre.


A legfiatalabb generáció

Ivković Balázs a 12 éven aluli lányokat, valamint a 14 évnél fiatalabb lányokat és fiúkat irányította a nemrég zárult idényben. A 14 év alatti fiúcsapat nagy része már több éve Balázsnál edz. Tavaly többen is úgyszólván kiöregedtek ebből a korosztályból, de a kemény mag megmaradt, melyre építhetett a szakember.

— A fiúkkal az alsóházban a 2. helyet szereztük meg, kevésen múlott, hogy nem jutottunk be a Szuperligába. Szerettünk volna a Szuperligában végezni, de így is elégedettek vagyunk, hiszen az alsóházban is kiváló ellenfelekkel kellett megküzdenünk. Több játékosunkat felvették a Pick Szeged Kézilabda-akadémiára, ami nagy sikernek számít, hiszen Magyarkanizsáról korábban senki sem jutott be a szegedi klub akadémiájára. Az U12-es és az U14-es lányok együtt dolgoznak, a két csapat között ugyanis nagy az átfedés. Sok 12 év alatti lány a 14 évesek között játszik, tehát az U14-es csapatunk meglehetősen fiatal. Az U14-es lányokkal lemaradtunk a Szuperligáról, és az alsóházban folytattuk a versengést. Az U12-es fiúkhoz hasonlóan az U14-es lányokkal is bronzérmesek lettünk. A télen bekövetkezett hullámvölgyből jól kijöttünk, amit az is mutat, hogy megszereztük a bronzérmet. A 12 éven aluli lányokból álló csapatunk stabil játékkal megnyerte az alapszakaszt, és bejutott a Szuperligába. Nem tudtuk, mire számítsunk, hiszen korábban mindig a tisztes helytállást tűztük ki magunk elé. Már az elején látszott, hogy szép eredményt érhetünk el, végül a Szuperligában ezüstérmet szereztünk. Az egész idény alatt egyetlen vereséget szenvedtünk el, a legkevesebb gólt kaptuk, tehát a védekezésünk nagyon szépen összeállt, amihez kiváló kapusteljesítmény is párosult. Ezzel az ezüstéremmel és az országos bajnokságra való eljutással a klub történetének legnagyobb sikerét értük el. A Mionicán rendezett, az ország tizenkét legjobb korosztályos csapatát felvonultató tornára nagy reményekkel utaztunk, de a sors közbeszólt, és sérülés miatt néhány meghatározó játékosunk nem léphetett pályára. A csoportkör első mérkőzésén, a požarevaci Mladi radnik ellen volt legnagyobb esélyünk nyerni, végül azonban három góllal alulmaradtunk. A belgrádi Crvena zvezda ellen jó kis meccset játszottunk, mégis kikaptunk, majd a belgrádi Umčari csapatától szoros vereséget szenvedtünk. A torna utolsó napján jobbnak bizonyultunk a kragujevaci Radnički együttesénél, és győzelemmel zártuk az országos bajnokságot. Csapatom erőssége az összetartás. Kiváló a csapatkohézió, a lányok segítik, húzzák, feltüzelik vagy éppen vigasztalják egymást. A kiváló eredmény kulcsa a védekezés és a kapusteljesítmény volt — értékelt Balázs.


Az U14-es fiúcsapat

A legkisebbek körében is népszerű a kézilabda, hiszen 25 hét és tíz év közötti fiú és lány ismerkedik a sportággal heti két alkalommal. Ők hivatalos bajnokságon még nem vesznek részt, viszont a környékbeli klubokkal (Ada, Zenta, Muzslya, Törökbecse, Homokrév) együtt gyakran szerveznek tornákat, ahol hat-hét mérkőzést is lejátszanak. Ebből a csapatból szeptemberben 6 fiút és 6 lányt bekapcsolnak a nagypályás kézilabdába, akik a 12 éven aluli csapatban folytatják pályafutásukat.

A klubban most pihenőidőszak van, a felkészülést több mint egy hónap múlva, augusztus első hetében kezdik a csapatok. Már negyedik éve, hogy négy csapatot (U12 és U14 lányok és fiúk) indítanak a bajnokságban, ami szintén nagy sikernek számít.

— A felkészülési időszakban részt vennénk a szendrődi nemzetközi kézilabda-fesztiválon, ahova több európai, kézilabda-nagyhatalomnak számító országból is érkeznek csapatok. Ha anyagi lehetőségeink lehetővé teszik, akkor egy fiú- vagy egy lánycsapattal szerepelnénk a tornán. Meglátnánk, milyen egy ilyen torna, és felmérnénk, valójában mi hol tartunk. A szokásos és már bevált nemzetközi tornákra is elutaznánk, így Szegeden, Csongrádon, Mórahalmon és Kecskeméten is pályára lépünk, valamint az itthoni felkészülési tornákon is, tehát ahova meghívást kapunk, oda elmegyünk. Az elmúlt idényt nehéz lesz túlszárnyalni, de az elértekre büszkének kell lennünk, és erre kell építkeznie a vezetőségnek, az edzőknek, a gyerekeknek egyaránt. Megyünk előre, ahogy eddig is — mondta a klubelnök.

Balázs a következő idényben is három csapatot vezet. A 12 éven aluli lánycsapatból többen átkerülnek a 14 évesek közé, így a csapatot újra kell építeni. A 14 évnél fiatalabb lányokból álló csapattal a Szuperligát célozza meg az edző, a 14 éven aluli fiúcsapatot pedig több fiatallal tölti fel, így a következő idény tanulóévnek számít.

A Kanizsa Kézilabdaklub köszönetet mond támogatóinak: Magyarkanizsa Önkormányzatának, a helyi vállalkozóknak, a szülőknek, a fuvarozóknak és mindazoknak, akik bármilyen formában segítették, támogatták az egyesületet. A Vajdasági Kézilabda-szövetség által szervezett korosztályos bajnokságok szeptember-október körül kezdődnek.


Az országos bajnokságra eljutott U12-es magyarkanizsai lánycsapat (Fotók: A Kanizsa Kézilabdaklub Facebook-oldala)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..