home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Történelmi pápalátogatás Mongóliában
Talpai Lóránt
2023.09.07.
LXXVIII. évf. 36. szám
Történelmi pápalátogatás Mongóliában

Még sosem járt az országban katolikus egyházfő — Putyin ellen indulna a donyecki szakadárok volt minisztere — Németország újabb harckocsikat küldött Ukrajnának

Még sosem járt az országban katolikus egyházfő

Ferenc pápa apostoli látogatást tett a kelet-ázsiai országban. Ezáltal ő az első katolikus egyházfő, aki Mongóliába látogatott, melynek 3 milliós lakosságából 1500-an tartoznak a katolikus egyházhoz. A lakosok túlnyomó többsége a buddhizmust és a sámánizmust követi. A pápa látogatásának célja a helyi katolikus közösség és a többi felekezet közötti párbeszéd erősítése volt. Ferenc pápa mindig fontosnak tartja, hogy olyan országokba látogasson, ahol a katolikusok kisebbségben vannak, és ráirányítsa a figyelmet a társadalom peremére szorult emberek problémáira. A katolikus egyházfő Nyugat-Európa legtöbb fővárosában még nem járt.


Forrás: MTI

 

Putyin ellen indulna a donyecki szakadárok volt minisztere

Bejelentette indulási szándékát a jövőre esedékes orosz elnökválasztáson Igor Girkin, a donyecki szakadárok volt „védelmi minisztere”. „Katonai kérdésekben hozzáértőbbnek tartom magam a hivatalban lévő elnöknél és minden bizonnyal a védelmi miniszternél” — hangoztatta Girkin Telegram-csatornáján. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) korábbi ezredese, aki 2014 nyarán az ukrajnai szakadár Donyecki Népköztársaság „védelmi minisztereként” szolgált, úgy fogalmazott, hogy Vlagyimir Putyin államfő túlságosan barátságos. Girkin szerint Putyint nemcsak nyugati partnerei és a kijevi vezetőség, de saját biztonsági és hírszerző szolgálatai, valamint a hadiipar képviselői is az orránál fogva vezették. A donyecki szakadárok ötvenkét éves volt tárcavezetője közölte, hogy Putyinnal ellentétben neki nincsenek „milliomos barátai”. Az Igor Sztrelkov álnéven is ismert katonai bloggernek több mint 730 000 követője van a Telegramon.

 

Németország újabb harckocsikat küldött Ukrajnának

Leopard harckocsikat és számos további járművet, illetve hadianyagot küldött Németország Ukrajnának az orosz támadással szembeni védekezéshez — jelentették német hírportálok a szövetségi kormány tájékoztatása alapján. A kormány honlapján vezetett kimutatás legutóbbi, szerda esti frissítése alapján Németország az eddigi tíz után további tíz Leopard A5 típusú harckocsival segíti az ukrán erőket. Az új szállítmány tartalmaz még a többi közt egy TRML—4D-típusú radarállomást — melyből így már három üzemel Ukrajnában —, 16 Vector-típusú felderítődrónt — melyek száma 104-re emelkedett — és az eddigi 42 után 4 további HX81-típusú harckocsiszállító járművet, valamint egy tábori kórházhoz szükséges teljes felszerelést és 13,1 millió lőszert kézilőfegyverekhez. A kijevi vezetőség az utóbbi időszakban elsősorban azt kérte a német kormánytól, hogy adjon a védekezéshez Taurus-típusú, nagy hatótávolságú rakétákat, hasonlóan a brit kormányhoz, melytől már kapott hasonló képességű, Storm Shadow-típusú rakétákat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..