home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Történelmi eredmény
Tóth Tibor
2020.07.17.
LXXV. évf. 29. szám
Történelmi eredmény

Óriási sikert értek el a topolyai TSC labdarúgói, Szabó Zoltán csapata ugyanis újoncként a 4. helyen zárta a Szuperliga 2019/2020-as idényét. A közép-bácskai együttes 59 pontot gyűjtött a harminc mérkőzés során, és mindössze 3 ponttal maradt le a bronzérmes Vojvodina mögött. A 4. hellyel jogot szerzett az Európa-liga selejtezőjében való indulásra. Az elmúlt idényről, a felkészülésről és a 2020/21-es idényre szóló tervekről Zsemberi János klubelnökkel, Palágyi Szabolcs vezérigazgatóval és Szabó Zoltán vezetőedzővel beszélgettem.

Zsemberi János, a TSC Labdarúgóklub elnöke jó érzéssel tekint vissza a mögöttük levő idényre, hiszen előzetesen nem tudták, mi vár rájuk, ennek ellenére az elvárásokat alaposan túlteljesítették. Palágyi Szabolcs kiemelte, hogy a klub 107 éves történetének legjobb eredményét érték el az elmúlt szezonban.


Palágyi Szabolcs (a TSC felvétele)

— Jól kezdtük a bajnokságot, az első tíz fordulóban egyetlen mérkőzést sem veszítettünk el. Az eredményekkel összhangban az önbizalom is nőtt, és arról lehetett hallani, hogy új célokat tűztünk magunk elé. Ez nem így volt, mi akkor is azt mondtuk, hogy az első nyolcban szeretnénk végezni. Mérkőzésről mérkőzésre hoztuk az eredményeket, és a bajnokság márciusi megszakítása előtt a negyedik pozíción álltunk, öt ponttal a harmadik helyezett csapat mögött. A hátramaradt négy forduló több kérdőjelet tartogatott számunkra, hiszen a rendkívüli állapot alatt játékosaink nem tudtak megfelelően készülni, nem tudtuk, milyen állapotban térnek vissza. A két előkészületi mérkőzésen látottak elégedettséggel töltöttek el bennünket, és a bajnokságból maradt négy fordulóban három győzelmet arattunk, a többi közt a bajnok Crvena zvezda csapatát is legyőztük Zentán. Az utolsó forduló döntött arról, hogy meglesz-e a 3. hely. Nem lett, de szomorkodni nincs ok, a táblázat állását reálisnak tartom. Az Európa-liga selejtezőjében való indulás lehetőségének különösen örülök. Az utóbbi időben történteket, gondolok az építkezésekre, a feltételek kialakítására, a pályák létesítésére, a csapatépítésre, kiváló eredményekkel is alátámasztottuk. Mindennek a tükre a felnőttcsapat, az akadémia és az utánpótláscsapataink. A felnőttcsapat bizonyított, az akadémia jól működik, hiszen Luka Pantović, Nikola Bursać és Igor Kudrić személyében három, eddig az U19-es csapatunkban szerepelt játékosunk a napokban írta alá első profi szerződését és került fel a felnőttcsapatba — mondta Palágyi.

Szabó Zoltán elmondta, hogy a bajnokság megkezdése előtt nem tudták, hol a helyük, és már a bennmaradással is elégedettek lettek volna. Az első négy fordulóban aratott győzelem után azonban látták, hogy a csapat képes lehet a felsőházban végezni.


Szabó Zoltán (jobbról) Dejan Stanković, a Crvena zvezda edzője társaságában a belgrádiak felett aratott 3:1-es győzelem előtt (a TSC felvétele)

— Az őszi idényt az 5. helyen zártuk, de a csapat játékát tekintve a 3. hely sem tűnt elérhetetlennek. A téli átigazolási időszakban Zec és Đurić személyében két kiváló játékos érkezett, aki gyorsan beilleszkedett a csapatba, és hozta azt a pluszt, amelyet vártunk tőle. Az utolsó két fordulóban esélyünk lett volna a 3. helyre, ám így is nagyszerű idényt zártunk és történelmet írtunk. Ez az eredmény több mint tízéves edzői pályafutásom eddigi csúcsa — mondta Szabó.

A góllövőlistán három játékos — ebből Szilágyi Vladimir és Nenad Lukić a TSC-ből — végzett az élen egyaránt 16-16 góllal, utóbbi játékost pedig a Szuperliga legértékesebb (MVP) futballistájának is megválasztották. A klubból eddig hárman távoztak, mivel Mladen Galićtyal (68 mérkőzés, 12 gól), Dragan Svitićtyel (60 mérkőzés) és Filip Arsenijevićtyel (47/5) nem hosszabbítottak szerződést, a fent említett három, a topolyai akadémiáról kikerült fiatal mellett leigazolták még Damjan Dostanićot (2001-ben született, Ajax), Edvin Elevent (2002, Crvena zvezda), Mihajlo Banjacot (1999, Inđija) és Dino Dolmagićot (1994, Javor). A felkészülést július 3-án kezdte az együttes, lapzártánkig egy barátságos mérkőzést játszottak a fiúk, melyen 1:1-es döntetlen született az Inđija ellen. Július 14-én magyarországi edzőtáborba utaznak, és a Csákvárral 15-én, a Vasassal 18-án, a Puskás Akadémiával pedig 22-én mérkőznek meg Szabó Zoltán fiai.

A nemzetközi kupaszereplés új kihívások elé állítja a csapatot.


Zsemberi János (a szerző felvétele)

— Az Európa-liga selejtezőjének első fordulójában nem szeretnénk egykori jugoszláv és magyarországi csapattal játszani. A magyarországiak közül jó lenne elkerülni a Puskás Akadémiát, a volt jugoszláv együtteseket pedig azért nem szeretném ellenfélnek, mert bennük is, akárcsak bennünk, egy kicsit nagyobb a szufla, így az első körben nem kellene találkoznunk. A második fordulóban viszont már olyan csapatok jöhetnek velünk szembe, mint a Milan, a Tottenham vagy a Villareal. A korábbi gyakorlattal ellentétben nincs oda- és visszavágó, hanem egy találkozón dől el a továbbjutó kiléte. A sorsolás dönti el, hogy Zentán vagy idegenben játsszuk-e az első fordulóbeli mérkőzésünket. Jobb lenne hazai pályán, hiszen egy mérkőzésen bármi megtörténhet. A hazai bajnokságban egy kicsit magasra tettük a mércét, de jövőre újra Európa-ligás helyezést szeretnénk elérni. Nehezebb lesz, hiszen a Crvena zvezda és a Partizan csapatai mellett számolni kell az igencsak megerősödő Čukaričkivel, a sosem leírható Vojvodinával és a niši Radničkivel is, tehát újfent érdekes szezonnak nézünk elébe. Az új szabályok szerint két 21 évnél fiatalabb játékosnak kell lennie a kezdőcsapatban, azaz legalább négy kiváló képességű fiatal játékosra lesz szükségünk a keretben. A fiatalok nagy értéket képviselnek egy klubban, úgyhogy a fiatalítást helyes iránynak tartom — emelte ki Zsemberi.

— Örülnénk, ha a nemzetközi kupában valamelyik ismert csapat látogatna Zentára, hiszen ez a játékosok önbizalmára is jó hatással lenne. Óriási elismerés lenne számunkra, ha a nemzetközi kupában túljutnánk egy-két fordulón. A Szuperligában a következő idényben bizonyítanunk kell, hogy ez a 4. hely nem a véletlen műve — mondta Palágyi, és hozzátette, hogy az EL-selejtező első két fordulóját Zentán szeretnék játszani, melyhez a honi labdarúgó-szövetség hozzájárult, még az UEFA véleményére várnak, a harmadik fordulóban pedig a Partizan stadionjában lennének vendéglátók.


A TSC kezdőcsapata a Crvena zvezda ellen (a TSC felvétele)

Szabó reményét fejezte ki, hogy a csapat jobb szezont is tud produkálni, habár az ideihez hasonló eredménnyel is elégedett lenne.

— A hazai bajnokság jó minőséget képvisel, nem könnyű az élbolyba kerülni, illetve ott is maradni. Nehezebb dolgunk lesz, mert a riválisok megismertek bennünket, és jobban odafigyelnek ránk, viszont mi is egy évvel tapasztaltabbak leszünk. Bízom benne, hogy a 2020/21-es idényben megtartjuk jelenlegi helyünket, de jó lenne a 4. helynél feljebb lépni — mondta Szabó.

A TSC Labdarúgó Akadémián nagy hangsúlyt helyeznek az alközpontok működésére. A közelmúltban Pacséron, Bajsán és Adán műfüves pályákat avattak, nemrég pedig Vég Csongor személyében új szakmai vezetőt hoztak Diósgyőrből, akinek feladata az alközponti rendszer minél magasabb szintre való fejlesztése.

A húsz csapatra bővített szerbiai Szuperliga augusztus 1-jén rajtol, az Európa-liga selejtezőjének első körét pedig augusztus 27-én játsszák.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..