Történelmet írtak

Történelmet írtak

A Spartacus Teniszklub csapatainak 2019-ben sikerült az, ami korábban még egy szerbiai klubnak sem, Demeter László főedző és a lányokkal foglalkozó Branka Bojović vezetésével ugyanis az ifilányok és -fiúk mellett a felnőtt férfiak és nők is országos csapatbajnoki címet szereztek. Emellett egyéniben három országos bajnoki címet nyertek a kék-fehérek, a 2020. évet pedig két fedett pályás országos titulussal indították.

A három egyéni országos bajnoki címből kettőt a 18 éven aluliak európai ranglistájának 36. helyén álló Juhász Krisztián szerzett, a harmadik bajnoki cím pedig az egyik legígéretesebb játékosnő, Anđela Vidović nevéhez fűződik. A tavalyi év egyéni sikerei közé tartozik még Kovács Ádám diadala, aki a Szabadkán megtartott, 18 éven aluliak ITF-tornáján végzett az 1. helyen, és ezzel az európai ranglista 43. helyére tornázta fel magát.

— Az elmúlt év talán a legsikeresebbnek nevezhető a klub történelmében, hiszen korábban egyik egyesület sem szerzett ugyanabban az évben négy országos csapatbajnoki titulust. A felnőtt férfiak döntőjében a Filip Stipić, Juhász Krisztián, Miloš Vuković, Kovács Ádám, Lazar Milićević, Filip Mandović, Petar Bašić Palković alkotta Spartacus óriási csatában 4:3-as győzelmet aratott a belgrádi Crvena zvezda felett, melynek soraiban Pavlović és Zekić révén két, ATP-tornákon szerepelt teniszező is megtalálható volt. Ezzel férfiegyüttesünk 55 év után hódította el újra a bajnoki serleget. Az Anđela Jocović, Anđela Vidović, Anđela Skrobonja, Vanja Vidanović összetételű női csapatunk a fináléban 3:1 arányban jobbnak bizonyult a niši TAŽ (Teniska Akademija Živković) együttesénél, így teljessé téve a csapatbajnoki címeket. Érdekesség, hogy a felnőtt- és az ifjúsági csapatbajnoki címeket is ugyanazok a játékosok szerezték, tehát a felnőttek között is a fiatalokkal diadalmaskodtunk. Jó lenne mind a négy címet megvédeni, viszont Juhász és Kovács az idén már nem játszhat a 18 éven aluliak között. 2020-at is kiváló eredményekkel kezdtük, hiszen a fedett pályás országos bajnokság döntőjében a szabadkai házi döntőből Filip Stipić került ki győztesen Filip Mandovićtyal szemben, a nők mezőnyében pedig Anđela Vidović révén szintén Spartacus-győzelem született — számolt be az eredményekről Irsai László, a Spartacus Teniszklub alelnöke.

A klubban a legkisebbektől a felnőttekig mintegy 60-an versenyeznek, és akkor még nem beszéltünk a veteránokról, akik számára évente két versenyt — az idénynyitó és az idényzáró viadalt — rendeznek a sétaerdei pályákon.


A Spartacus országos bajnokcsapatai

Ügyelnek arra, hogy a játékosok megfelelő körülmények között készüljenek a tornákra, ezért évente bizonyos fejlesztéseket, beruházásokat végeznek az infrastruktúra terén. Néhány évvel ezelőtt két új pályát létesítettek, tavaly az öltözőket és a zuhanyzókat újították fel, az idén pedig a csarnok szigetelését végzik el, illetve a nyílászárók cseréjét. A Vajdasági Teniszszövetségtől és Szabadka Önkormányzatától is számítanak támogatásra, hiszen az energiatakarékos nyílászárókkal jelentősen csökkenne a csarnok fűtésére elhasznált energia mennyisége.

Az igazolt játékosok száma az országban a korábbi 4000-4500 helyett ma már mindössze 1200-ra tehető. Ennek legfőbb oka a klubok tenisziskoláiban folyó nem megfelelő munkában keresendő. Szabadka és a Spartacus Teniszklub szerencsére kivétel ez alól, hiszen a négy csapatbajnoki aranyat szerzett játékosok saját nevelésűek, a méltán híres szabadkai tenisziskolában sajátították el a sportág alapjait.

— Edzőink az általános iskolákban sikeresen népszerűsítik a teniszt, így minden évben 100-120 gyermek iratkozik be a tenisziskolába, mely nyáron a szabadtéri pályákon, télen pedig az úgynevezett ballonban és a csarnokban működik. Fiatal, bajnoki címeket nyert játékosaink a mi tenisziskolánkból kerültek ki, és kiváló edzőink munkájának köszönhetően értek ilyen magas szintre. Főedzőnk Demeter László, a lányokkal Branka Bojović foglalkozik, a tenisziskolában Klonka Gábor irányítja a gyerekek munkáját, továbbá Juhász Dániel is a klubban dolgozik. A tenisziskolába akár most is lehet jelentkezni a 024/602-080-as telefonszámon — mondta Irsai.

2020-ban több tornát rendez a Spartacus Teniszklub, ezek közül négy nemzetközi jellegű lesz. Április végén a 18 éven aluliaknak szervezett ITF-tornát rendezik meg, május közepén 16. alkalommal adnak otthont a 14 év alattiak korosztályos tornájának, júniusban első ízben tartják meg a 16 éven aluliak viadalát, augusztus végén pedig a hagyományos, de tavaly elmaradt Futures-tornát rendezik meg a sétaerdei teniszpályákon.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg A Pálya Széléről rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink