Történelem és magyarság (4.)

Történelem és magyarság (4.)

Helyszíni tudósítónk szakmai összefoglalója a negyedik munkanapról

Mottó: „Otthon van az ember, ahol gyökerei vannak, halottai az anyaföldben, ahol tegezik az embert, ahol nagyapja ültette diófának a gyümölcsét töri, és fát ültetve unokáira gondol" (Lénárd Sándor)

 

Magunk mögött tudhatjuk immár a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete (VMPE) szervezésében zajló, sorrendben XVIII. Apáczai Nyári Akadémia (ANYA) Történelem és magyarság elnevezésű pedagógusi továbbképzés negyedik munkanapját is.

A napot három délelőtti és két délutáni szakelőadás tette teljessé, zömében nyelvészeti felhanggal. Köztük megannyi üzenettel, melyek soraiban Tamási Áronnak a Virrasztás című művéből vett intelmei (Természet törvénye, hogy a fa mindig vessen rügyeket, amíg jó a gyökér, erős a törzs és hűségesek az ágak. De amit a természet nyújt, embernek kell azt gondozni, ha akarjuk az éltető gyümölcsöt), illetve Klebelsberg Kuno gondolatai (A rekonstrukcióra most megint kínálkozó időt jól ki kell használnunk. Ki tudja, mit rejteget számunkra méhében a jövő, de a jelen a miénk, annak urai vagyunk és rettenetes lenne a felelősségünk, ha a megújhodásnak most kínálkozó nagy alkalmát ismét elmulasztanók) is helyet kaptak. Az est végén a temesvári Start Tanácsadó és Továbbképző Iroda – célja a fiatalok és a civil szférában, valamint más, magán- és közintézményekben tevékenykedő személyek képzésére, illetve tanácsadás, tréningek és egyéb saját vagy más jogi szerveződéssel együtt rendezett tevékenységek megvalósítása; valamint a RoVinHud borszalon társadalmi felelősségvállalásra és borkultúrára hangolódó civil társulás mutatkozott be, alkalmi borkóstolóval egybekötve. Elhivatott vezetőjük, Szövérdfi-Szép Zoltán borász tolmácsolásában.


Korenchy László felvétele

A negyedik nap folyamán elhangzó további előadások (és tolmácsolói):

Patriotizmus a magyar irodalomban (Urbán László és Bíró Erzsébet gyakorló pedagógusok; Érd)

A 21. század pedagógiája (Urbán László és Bíró Erzsébet gyakorló pedagógusok; Érd)

Hol hibázunk? (mgr. Viola Lujza; VMPE – Újvidék)

A történelmi Magyarország fölbomlásának kulturális következményei (Ujváry Gábor; Veritas Történetkutató Intézet, Budapest)

A bor (román-magyar) nyelvi képéről (Magyari Sára; Partiumi Keresztény Egyetem – Nagyvárad)

(a befejező rész következik)


Írta és fényképezte: Martinek Imre

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Oktatás rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Történelem és magyarság (4.)
Oktatás
Történelem és magyarság (4.)
Oktatás
Facebook

Támogatóink