home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Torontálvásárhelyi metszet
Martinek Imre
2006.08.16.
LXI. évf. 33. szám

Immár tizenkettedik alkalommal tartott évi koncertet a torontálvásárhelyi József Attila Művelődési Otthon szerb népitánc-csoportja. Egész estét betöltő műsort (tizennyolc műsorszámmal) kínált fel a közönségnek az a lelkes csapat, amely Ðorðe Nað helybeli fiatal koreográfus vezetése alatt számos rang...

Immár tizenkettedik alkalommal tartott évi koncertet a torontálvásárhelyi József Attila Művelődési Otthon szerb népitánc-csoportja. Egész estét betöltő műsort (tizennyolc műsorszámmal) kínált fel a közönségnek az a lelkes csapat, amely Ðorðe Nað helybeli fiatal koreográfus vezetése alatt számos rangos fellépésen, vendégszereplésen részesült dicséretben. Aprócskák, aktív és veterán tánccsoportok váltogatták egymást a pódiumon, a foghíjas világítású öltözőkben pedig hatványozott izgalommal serénykedtek a szülők, az idősebbek, hogy gyermekeik, illetve társaik a soron következő koreográfiához minél kifogástalanabbul megkötött fejkendővel, derékövvel, bocskorszíjjal jelenjenek meg. Nem volt ez különben a botosi vendégek berkeiben sem. Az egyesített zenekar mellett ez alkalommal az idestova öt éve a prof. dr. Milorad Velisavljev név alatt működő Kultúregyesület tánccsoportja is képviseltette magát négy tánccsokor erejéig.
Dicséretes dolog, hogy a nyári vakáció beköszöntésével sem állt meg a falusi (művelődési) élet. A háromnapos nótatábor előtt sor került a torontálvásárhelyi Kultúrház főbejáratának csinosítására (meszelés, festés) is, a valamikori Ipartestületi Otthon mellékhelyiségét (ahol a népitánc-próbák zajlanak) pedig a városatyák jóváhagyásával szanálták. A romos épületet lebontották, lomtalanították a telket, hogy utána közös összefogással (táncosok és szüleik, valamint a zenészek) egy tavaszi-nyári, féltetőre eresztett társalgót építsenek fel helyén. A téglaösvényt betonjárda váltotta fel, és a tervek szerint a munkálatok belső parkosítással folytatódnak majd. Valamiképpen mindez összhangban van az általános falurendezési, -csinosítási folyamattal. Pár hónapja település-tervrajzi táblákat állítottak fel a falu bejáratánál és a központban, amelyek még mindig épek, firkamentesek. A sebesség korlátozására a református és a pravoszláv templom, illetve az iskola előtt fekvőrendőröket építettek, a nagytemető északkeleti részét pedig a közművesítés emberei végre megtisztították a cserjéktől, elburjánzott növényzettől.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..