home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Torontáli múlt a jelenből szemlélve
Martinek Imre
2014.12.17.
LXIX. évf. 51. szám
Torontáli múlt a jelenből szemlélve

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete (VMPE) és az Ürményházi Ifjúsági Klub szervezésében sorrendben tizennegyedik alkalommal tartották meg a Mit tudsz Torontál vármegyéről? elnevezésű, általános iskolásokat megszólító történelmi vetélkedőt. Az összejövetelre — négy-négy vajdasági és határon túli csapat részvételével — az ürményházi vadászotthon termében került sor.

Mottó: „A jövő nem fogja jóvátenni azt, amit te a jelenben elmulasztasz!” (Albert Schweitzer)

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete (VMPE) és az Ürményházi Ifjúsági Klub szervezésében sorrendben tizennegyedik alkalommal tartották meg a Mit tudsz Torontál vármegyéről? elnevezésű, általános iskolásokat megszólító történelmi vetélkedőt. Az összejövetelre — négy-négy vajdasági és határon túli csapat részvételével — az ürményházi vadászotthon termében került sor.

Tudásukat és felkészültségüket az ürményi házigazdák „különítményei” ezúttal a magyarországi Tiszasziget és Újszeged, a délvidéki Oroszlámos, Székelykeve és Torontálvásárhely, illetve az arad megyei Kisiratos települések háromfős diákcsapatával mérték össze. Torontáli őrök. Aracs védelmezői. Szigeti veszedelem. Tisza—Maros—Szöged. Oroszlámos. Keve király. Vásárhelyi betyárok. Turul. Csupa hangzatos nevek. Egy olyan nemzedéktől, amelynek tagjai közös torontáli őseik háborgó és békés mindennapjairól legfeljebb az emelt szintű tanórákon hallanak. S így lesz ez a jövőben is! Feltéve, ha az oktatók a bérük és a tekintélyük szakadatlan nyirbálása, illetve a környezet sárdobálása dacára is hajlandóak lesznek vállalni azt a bizonyos pluszmunkát. A szervezési megpróbáltatásokról mgr. Viola Lujza tanárnőt, a verseny egyik szervezőjét kérdeztük.

— Egyik „szívfájdalmunk”, hogy iskolánknak nincs nagyobb befogadóképességű terme. Áthidaló megoldásként tértünk hát újra vissza a falu vadászotthonába. A másik gond a pénztelenség, a pályázatokból lekérhető célösszegek csökkenése. Az idén erre a versenyre is meglehetősen szerény támogatást kaptunk.

A megmérettetésre ráhangolódó bemutatkozás alkalmával több gyerek is megjegyezte: a történelem iránti vonzódása miatt válaszolt igennel tanára felkérésére. Ellenben az idei feladatgyűjtemény inkább a régi szokásokra, keresztelők, lakodalmak, eljegyzések, búcsúk, babonák motívumaira építkezett.

— E kettő nem zárja ki egymást. Az úgynevezett visszatérők már nagyjából ismerik a néhai Torontál vármegye történelmét, gazdasági és ipari földrajzát, melyről a hagyományokhoz híven a Borovszky Samu-féle Torontál vármegye monográfiájából válogattunk össze anyagot. Hozzátéve olykor olyan bánsági falvakat és helységeket is, amelyeknek létezik külön írott monográfiája is. Így került a kérdések közé Felső-Muzslya, Ürményháza, az aracsi pusztatemplom... Az a meglátásom, hogy gyerekeink viszonylag keveset tudnak erről a történelmi tájegységről. Ezért is szorgalmazzuk — sajnos fáradságot is ismerve — e találkozókat, melyek jó alkalmat nyújtanak a személyes kapcsolatok építéséhez is — nyilatkozta lapunknak a tanárnő.

Az összesített pontszámok alapján a lényegre törő feladatlapokból, grafikai munkából, továbbá a korábban megküldött „tananyag” bizonyos fejezeteinek játékos megjelenítéséből felépült, verseny jellegű találkozón a székelykevei Keve király csapata diadalmaskodott. Második a kisiratosi Turul, harmadik pedig a tiszaszigeti Szigeti veszedelem lett.

Az eredményhirdetést megelőző fél órában a versenyzők és a felkészítők a falu Szent Anna tiszteletére felszentelt katolikus templomát keresték fel. A szakzsűri feladatait Mészáros Ágota, Fekete Annamária és Szanka József vállalta magára. A vetélkedő moderátora Móricz Elvira volt, a háttérmunkálatok logisztikáját pedig Móricz Erzsébet és Róbert végezte.   

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..