home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Törökkanizsán is megünnepelték az államalapítót
Mihók Anikó
2014.08.24.
LXIX. évf. 34. szám
Törökkanizsán is megünnepelték az államalapítót

A törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesület szervezésében immár hetedik alkalommal szerveztek Szent István-napi ünnepséget. A nagyszabású eseményre a Tisza-parton, a városháza előtti téren került sor. A rendezvény sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az idén is több százan jöttek el, hogy együtt legyenek a legnagyobb magyar ünnepen. A szervezők gondoskodtak róla, hogy ezúttal is színes program várja a látogatókat.

Az ünnepség gyermekprogrammal nyitotta meg kapuit, amelyet a Törökkanizsáért Egyesület szervezett. A legkisebbek nagy örömére az idén ugráló várral és lovaglással is bővült a program, valamint a már megszokott testfestést, lufihajtogatást és csillámtetoválást is ki lehetett próbálni. Ezt követően a résztvevők felvonulása következett, mely során a városka központjától a rendezvény helyszínéig vonultak a fellépők, fiákeresek és lovasok vezetésével. Délután öt órától ünnepi szentmisén vehettek részt a hívek a Szent György római katolikus templomban, ahol dr. Sóti János plébános megszentelte az új kenyeret. Az ünnepi műsort a zentai Fúvószenekar nyitotta meg, beszédet Újhelyi Nándor, a községi képviselő-testület elnöke mondott.

— A magyar nép vérzivataros századai során úgy tudott megmaradni, és önazonosságát megőrizni, hogy hű maradt a Szent Istváni értékrendhez és szellemiséghez. A legkilátástalanabb időkben is kitartottunk a Szent Korona és az államalapító királyunktól kapott keresztény hitünk mellett — mondta.

A rendezvényen többek között jelen volt Pál Károly, a Vajdasági Magyar Szövetség ügyvezető alelnöke, Balázs Ferenc, Csóka község polgármestere, Bimbó Mihály, Magyarkanizsa község polgármestere, Jerasz Anikó, az MNT tagja, Kormányos László, a csókai oktatási és művelődési központ igazgatója.

A szervezők idén fontosnak tartották, hogy a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület összes szakcsoportja bemutatkozzon a rendezvényen, illetve érkeztek fellépők a magyarországi Deszkről és Adorjánról is. A törökkanizsai Vajdovics Anna és Fehér Mirella előadásában a népmesék világába nyerhetett bepillantást a közönség, verset mondott Dobó Kornél és Szulomár Nóra.

— Nagyon fontos Törökkanizsa, és a környező községek magyar lakossága szempontjából is, hogy érezzék a közösségi összetartozásunkat — nyilatkozta Kovács Magdaléna, a szervező Tiszagyöngye Művelődési Egyesület elnöke.

A rendezvényt utcabál zárta, a magyarkanizsai Eridánusz együttes húzta a talpalávalót. A Szent Istán-napi ünnepség tűzijátékkal zárult.

A rendezvényt támogatta a Magyar Nemzeti Tanács, Törökkanizsa község, a Tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkárság, a Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság, a Tartományi Gazdasági, Foglalkoztatási és Nemi Egyenjogúsági Titkárság, illetve a csókai Max Rádió.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..