home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Törökbecsén újra regélnek a könyvek
Zséli Ágnes
2020.06.02.
LXXV. évf. 22. szám
Törökbecsén újra regélnek a könyvek

A rendkívüli helyzet megszűnése után újra fogadja olvasóit az 1838-ban alapított törökbecsei Népkönyvtár. Az 1100 tagot számláló közintézményben az irodalom kedvelői 75 000 könyvből válogathatnak, melyből 15 000 magyar nyelvű kiadvány. Mindazoknak, akik kölcsönözni vagy netán a Népkönyvtár hangulatos udvarában olvasni szeretnének, be kell tartaniuk a járvánnyal kapcsolatos előírt szabályzatokat.

Mindez azonban nem akadálya annak, hogy a bánáti falubeliek többsége ne éltesse a közmondást, mely szerint a könyv az ember legjobb barátja — jegyezte meg Drapos Ildikó könyvtáros. Ildikó tíz éve a törökbecsei könyvtár alkalmazottjaként dolgozik. Két munkatársával együtt lelkesen gondoskodik a közintézmény zökkenőmentes munkájáról, a könyvek világáról.


A szerző felvételei  

— Intézményünkben minden egyes kiadványra értékként tekintünk, hiszen a múlt és a jelen emberének érzelmeit, történeteit, gondolatait mesélik el. Meggyőződésem, hogy ezt vallják az olvasóink is. A koronavírus-járvány idején nem tudtuk fogadni az irodalom kedvelőit, április 24-én azonban, igaz, rövidített munkaidővel, intézményünk újra működni kezdett, és már azon a napon több mint hetvenen érkeztek könyvet kölcsönözni. Köztük gyerekek, tinik, felnőttek. Az idősebbek a kijárási tilalomra való tekintettel néhány nappal később látogathattak el hozzánk. Korosztálytól függetlenül mindnyájuk szeméből öröm sugárzott, mi pedig megbizonyosodtunk arról, hogy a technikai vívmányok, az online böngészés mellett, a törökbecseiek a hagyományos olvasást is szeretik. El is mondták, hogy míg az ember a könyvet a kezében tartja, érzi a lapok varázsát, átéli mondandóját.

Egyébként 2017-ben a törökbecsei Népkönyvtár bejárata új lépcsővel gazdagodott, mely a mozgáskorlátozottaknak is lehetővé tette, hogy könnyedén, biztonságosan feljuthassanak az intézménybe. Emellett az udvar felőli falakat is felújították, az idén januárban pedig a 25 négyzetméteres iroda is új arculatot kapott. Átmeszelték a falakat, padlót, bútorzatot cseréltek, rendbe hozták a vizesblokkot. Az irodába polcokat szereltek, melyeken méltó, becses helyet kapott a kincsként őrzött Révai-lexikon sorozat. Mindemellett pedig a 182 éves könyvtárba egy asztali számítógép, laptop is került, melyet az alkalmazottak és az olvasók is használhatnak.

— Május 10-étől a megszokott munkaidővel dolgozunk — mesélte Ildikó —, vagyis az olvasókat hétfőtől péntekig reggel 7-től este 7 óráig várjuk. Mindannyiunk egészsége érdekében betartjuk a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos egészségügyi eljárásokat. Az olvasók maszkban, kesztyűben jöhetnek be, emellett pedig rendszeresen fertőtlenítjük a helyiségeket, sőt, a visszahozott könyveket is fertőtlenítőszerrel töröljük át. Ezután ezeket a kiadványokat egy erre a célra szánt helyiségbe tesszük, vagyis hét napig ezek a könyvek nem kölcsönözhetőek.

A 15 000 magyar nyelven kiadott könyv közül mintegy 400 magyar anyanyelvű tag válogathat. A tagsági díj összege évek óta nem változott. A gyerekeknek erre a célra egy évre szólóan 300 dinárt, míg a felnőtteknek 500 dinárt kell elkülöníteniük, azzal, hogy az elsősöknek, valamint a nehéz szociális helyzetben élőknek nem kell tagsági díjat fizetniük.

A törökbecsei Népkönyvtárban havonta négy alkalommal szerveznek irodalmi estet, könyvbemutatót, koncertet vagy akár alkalmi műsort, melyet a legtöbb esetben az emeleten levő, impozáns képtárban tartottak meg. Nyaranta azonban ezeknek az eseményeknek az udvar ad otthont, melyben padok vannak, s az olvasók többsége itt szeret tartózkodni, ebben a zöld övezetben. Ezzel kapcsolatosan az alkalmazott azt is elmondta, hogy az idén is számos tervük volt, ám mindezeknek a megvalósítása a járványhelyzet további alakulásától függ majd.

— A már hagyománnyá vált Olvasói Jelvény nevű versenyünket meg tudtuk szervezni — folytatta beszélgetőtársunk, majd áttért a részletesebb ismertetésre. — Ez a megmérettetés több évtizedes múltra tekint vissza, és célja a gyermekek olvasásra való motiválása. Az általános iskolásoknak kötelező könyveket határozunk meg, melyeket el kell olvasniuk, azzal, hogy az alsós diákok az olvasónaplójukba illusztrációkkal kiegészített, rövid tartalmat írnak, míg a felsősöknek hosszabban kell lejegyezniük az olvasmányélményüket. A munkákat mi szoktuk begyűjteni, de az idén ezt a településünk két általános iskolájának könyvtárosa teszi meg, aki az alkotásokat nekünk kézbesíti. Egy szakmai véleményezés után döntést hozunk a legjobb munkákról, de a kicsiket, a felsős tanulókat kivétel nélkül oklevéllel jutalmazzuk meg. Az a tapasztalatunk, hogy az Olvasói Jelvény évről évre mind népszerűbb, aminek igazán örülünk, hiszen ez azt bizonyítja, hogy a programunk gyümölcsöző, s hogy mind több kisleánnyal, kissráccal kedveltetjük meg a könyvek kimeríthetetlen világának szépségét. Hiszen ne feledjük, a könyv tartalma a tudást, a lelket gazdagítja. A törökbecsei Népkönyvtárban ebben a nehéz helyzetben is vigyázunk egymásra, az olvasók reánk, mi az olvasókra, ám mindannyian felbecsülhetetlen értékként őrizzük a több tízezer kötetet számláló állományunkat, mert aki könyvet olvas, az soha nincs egyedül.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..