home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Törökbecsén tartott bemutatót a Vajdasági Fejlesztési Alap
Zséli Ágnes
2020.04.09.
LXXV. évf. 14. szám
Törökbecsén tartott bemutatót a Vajdasági Fejlesztési Alap

Vajdaság Autonóm Tartomány Fejlesztési Alapja 2,5 milliárd dinárt irányozott elő tizenkét hitellehetőség anyagi fedezetére. Ezeket bejegyzett termelők, jogi személyek, vállalkozók vehetik igénybe. Az idén az idegenforgalomra is kiterjesztették a pályázás lehetőségét.

A Törökbecsén megtartott előadáson a kínált kedvező hiteleket ismertették a helyi termelőkkel. A kölcsönök iránt főként a bánáti falu mezőgazdasággal foglalkozó kisgazdái érdeklődnek, akik úgy vélik, az alap kitűnő lehetőséget nyújt a gazdálkodás további fejlesztéséhez.

Bojan Tašin családi vállalkozásban húsz éve foglalkozik mezőgazdasággal — jelenleg állattenyésztéssel és földműveléssel.

— Negyven fejőstehenet tartok, mellettük 40 hektár termőföldet is művelek. Ebből több mint a fele saját tulajdonom, a többi viszont állami föld, melyet bérlek. Új traktort szeretnék venni, melyet önerőből képtelen vagyok kifizetni. A fejlesztési alap által nyújtott kölcsön számomra megfelelő, mivel az utána járó kamat nem nagy.

Nem vélekedik másként Ivan Mijatov sem, aki öt éve juhokat tart. Elmesélte, hogy a jószágállománya jelenleg 180 egyedből áll. Ő is kölcsönhöz szeretne jutni, mivel tervbe vette az istálló teljes tatarozását, de főként a rossz állapotban levő tetőszerkezet szorul javításra. Akár egy új, nagyobb épületet is felhúzna, mely segítené a juhtenyésztés megtartásában.

Dejan Slavujević, az alap marketingosztályának munkatársa elmondta, szeretnék, ha a lehető legtöbb termelőhöz eljutnának a kedvező hitellehetőségekről szóló információk.


A szerző felvétele

— Összesen 13 hitelkínálatunk van, 7 a bejegyzett gazdaságok számára, 6 pedig jogi személyeknek. A gazdaságoknak szántak közül a legnépszerűbbek a termőföldek vásárlására irányulók. Emellett vannak olyan hosszú távú kölcsöneink is, amelyek teljes mértékben lefedik a mezőgazdasági termelést. Mivel Törökbecse községben a legtöbben mezőgazdasággal foglalkoznak, az itteni bemutatón inkább az erre vonatkozó lehetőségeket ismertettük. A hitelek közül kettőnél együttműködünk a tartományi titkársággal, mely magára vállalta a kamat- és a hitelügyintézés költségeit, így a kedvezményezettnek ugyanannyit kell visszafizetnie, mint amennyit felvett. Egy hiteltípus a falusi turizmusra irányul, egy másik pedig öntözőrendszerek kiépítésére. A hosszú távúak futamideje hét év, ebből két év a türelmi idő, amikor csak a kamatot kell fizetni. A bejegyzett gazdaságok eddig főként földvásárlásra mintegy 1 milliárd dinárt kölcsönöztek. Van lehetőség az IPARD projektumok önrész nélküli támogatására is, a tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy nincs érdeklődés irántuk.

A pályázat feltételeiről az igénylők a www.rfapv.rs honlapról tájékozódnak, vagy a kreditno@rfapv.rs e-mail-címen érdeklődhetnek. A vajdasági fejlesztési alap eddig harmincnyolc községben ismertette hitelprogramját, de a bemutatókat a rendkívüli helyzet miatt bizonytalan ideig szüneteltetik.

 

Befagyasztott hitel-visszafizetés

Vajdaság Autonóm Tartomány Fejlesztési Alapja és a Tartományi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap 90 napos befagyasztási időszakot kínál ügyfeleinek, vagyis a rendkívüli állapot felfüggesztéséig nem követelik a tartozásokat. A halasztásra mindazok az ügyfelek jogosultak, akiknek 2020. március 20-ától érkezik a törlesztőrészlet kifizetésére vonatkozó felhívás. Ezt a terhelést a moratórium után kell fizetni, azzal, hogy a hitel törlesztésének végső határideje nem változik. Ha a hitellel terhelt ügyfelek 2020. március 30-áig nem utasítják el a törlesztőrészlet fizetésének befagyasztását, melyet e-mailen a kreditno@rfapv.rs e-mail-címen tehetnek meg, az ajánlat elfogadottnak minősül.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..