home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Törökbecse községben is lehet pályázni az energiahatékonysági programra
Zséli Ágnes
2022.07.28.
LXXVII. évf. 30. szám
Törökbecse községben is lehet pályázni az energiahatékonysági programra

Törökbecse Önkormányzata július 14-én tette közzé az energiahatékonyság növelését célzó pályázatát, melyre augusztus 3-áig családi házak tulajdonosainak, valamint lakóközösségeknek a jelentkezését várják. A többi közt nyílászárók és gázüzemű kazánok cseréjére is igényelhető támogatás.

A bánáti községben második alkalommal lehet jelentkezni erre a programra. Tavaly negyvennyolc érdeklődő pályázott sikerrel. A pályázat idei keretösszege 7 millió dinár — nyilatkozta Goran Dokić, a törökbecsei energiahatékonysági projektbizottság tagja. Hozzátette, a családi házak és lakások energiahatékonyságának növelését célzó támogatás egyik legfőbb kritériuma, hogy az épület legalizálva legyen. Az illetékes a program részleteiről is beszélt:

— Törökbecse község polgárai, valamint a lakóközösségek tíz területen pályázhatnak. A többi közt nyílászárók cseréjére, fűtési rendszer korszerűsítésére, napkollektorok beépítésére, biomasszakazánok, hőpumpák beszerzésére van lehetőség. A támogatás összege az igénytől, illetve az igénylőtől függően változik.

Törökbecse község önkormányzata, valamint a bányászati és energiaügyi minisztérium közösen nyújt legfeljebb 50 százalékos vissza nem térítendő támogatást a beruházásokra, a fennmaradó részt a pályázónak kell kifizetnie. A külső ablakok, ajtók cseréjére családi házak esetében legfeljebb 140 000 dinár, míg lakásonként 100 000 dinár igényelhető. A családi házak és lakások meglévő csőhálózatának, a radiátorok fűtőtestjeinek és kísérő eszközeinek a lecserélésére legfeljebb 120 000, valamint 100 000 dináros anyagi támogatás jár. A hőpumpák és a fűtési rendszer kiegészítőinek beszerzéséhez, beépítéséhez 250 000 dinár kérhető. A napkollektorok megvételére és felszerelésére, valamint a családi házak fűtési rendszeréhez kapcsolódó berendezésekre 140 000 dinár a támogatás összege. A kérvény mellett az igénylőnek szükséges benyújtania az ingatlanról szóló tulajdonjogi határozatot, a családtagok személyazonossági igazolványának fénymásolatát, a beruházás összegének előszámláját, a villanyszámlát, valamint a legalizálásról szóló iratokat. Gyermekek esetében a kérvényezőnek az egészségbiztosítási kártya fénymásolatát kell csatolnia.

A szükséges dokumentumok a községháza 16-os számú fogadóirodájában adhatóak át.  Az augusztus 3-ai pályázati határidő után a bizottság tagjai terepszemlét végeznek, majd pedig egy nyolctagú bizottság dönt, és a nyertes pályázókkal szerződést kötnek. Ennek pontos idejét jelenleg nem tudják megmondani, mivel a jelentkezők számától függ.

A pályázati felhívással kapcsolatban az érintettek bővebb információt a község honlapján kaphatnak.

Fényképezte: Zséli Ágnes

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..