Törökbecse községben is lehet pályázni az energiahatékonysági programra
Zséli Ágnes
2022.07.28.
LXXVII. évf. 30. szám
Törökbecse községben is lehet pályázni az energiahatékonysági programra

Törökbecse Önkormányzata július 14-én tette közzé az energiahatékonyság növelését célzó pályázatát, melyre augusztus 3-áig családi házak tulajdonosainak, valamint lakóközösségeknek a jelentkezését várják. A többi közt nyílászárók és gázüzemű kazánok cseréjére is igényelhető támogatás.

A bánáti községben második alkalommal lehet jelentkezni erre a programra. Tavaly negyvennyolc érdeklődő pályázott sikerrel. A pályázat idei keretösszege 7 millió dinár — nyilatkozta Goran Dokić, a törökbecsei energiahatékonysági projektbizottság tagja. Hozzátette, a családi házak és lakások energiahatékonyságának növelését célzó támogatás egyik legfőbb kritériuma, hogy az épület legalizálva legyen. Az illetékes a program részleteiről is beszélt:

— Törökbecse község polgárai, valamint a lakóközösségek tíz területen pályázhatnak. A többi közt nyílászárók cseréjére, fűtési rendszer korszerűsítésére, napkollektorok beépítésére, biomasszakazánok, hőpumpák beszerzésére van lehetőség. A támogatás összege az igénytől, illetve az igénylőtől függően változik.

Törökbecse község önkormányzata, valamint a bányászati és energiaügyi minisztérium közösen nyújt legfeljebb 50 százalékos vissza nem térítendő támogatást a beruházásokra, a fennmaradó részt a pályázónak kell kifizetnie. A külső ablakok, ajtók cseréjére családi házak esetében legfeljebb 140 000 dinár, míg lakásonként 100 000 dinár igényelhető. A családi házak és lakások meglévő csőhálózatának, a radiátorok fűtőtestjeinek és kísérő eszközeinek a lecserélésére legfeljebb 120 000, valamint 100 000 dináros anyagi támogatás jár. A hőpumpák és a fűtési rendszer kiegészítőinek beszerzéséhez, beépítéséhez 250 000 dinár kérhető. A napkollektorok megvételére és felszerelésére, valamint a családi házak fűtési rendszeréhez kapcsolódó berendezésekre 140 000 dinár a támogatás összege. A kérvény mellett az igénylőnek szükséges benyújtania az ingatlanról szóló tulajdonjogi határozatot, a családtagok személyazonossági igazolványának fénymásolatát, a beruházás összegének előszámláját, a villanyszámlát, valamint a legalizálásról szóló iratokat. Gyermekek esetében a kérvényezőnek az egészségbiztosítási kártya fénymásolatát kell csatolnia.

A szükséges dokumentumok a községháza 16-os számú fogadóirodájában adhatóak át.  Az augusztus 3-ai pályázati határidő után a bizottság tagjai terepszemlét végeznek, majd pedig egy nyolctagú bizottság dönt, és a nyertes pályázókkal szerződést kötnek. Ennek pontos idejét jelenleg nem tudják megmondani, mivel a jelentkezők számától függ.

A pályázati felhívással kapcsolatban az érintettek bővebb információt a község honlapján kaphatnak.

Fényképezte: Zséli Ágnes

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..