home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Torockói Folkudvarlás — A Hagyományok Háza a Double Rise fesztiválon
Dr. Csermák Zoltán
2023.08.08.
LXXVIII. évf. 31. szám
Torockói Folkudvarlás — A Hagyományok Háza a Double Rise fesztiválon

A Hagyományok Háza és az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány augusztus 10-12. között ismét Folkudvarával vesz részt a hetedik alkalommal megrendezendő torockói Double Rise fesztiválon. A részleteket Tóth Katalin, az Alapítvány kulturális szervezője foglalja össze.

„A Double Rise Folkudvara idén is változatos, közönségcsalogató programokkal várja a vendégeit. Házigazdáink Berecz István és Kacsó Hanga Borbála. A házigazda Tokos Zenekar idén is húzza a talpalávalót mind a táncoktatásokhoz, mind pedig a hagyományos táncházhoz, illetve idén táncegyüttesek is benépesítik az udvarunkat.

Igazi újdonság a 25. Szent István-napi Néptánctalálkozó külföldi és Kárpát-medencei táncegyüttesek estje közös vonulással, tánckavalkáddal és gálaműsorral. Ennek a programnak a hagyományos helyszíne Kolozsvár és környéke, de idén a Néptánctalálkozó Torockóra is ’kilátogat’. A várhatóan népes közönség így péntek este olyan különleges társulatokat is megismerhet, mint a mexikói Maceu Néptáncegyüttes és a görög Assiros Néptáncegyüttes. E különleges eseményt a kolozsvári Szarkaláb Kulturális Egyesületnek és a Szarkaláb Néptáncegyüttesnek köszönhetjük.

Visszatérő vendégeket is üdvözölhetünk, mint a nyitóestén a Parno Graszt Zenekart, és a záró estén a gyimesi vendégekkel kiegészülő Csángálló Zenekart. Szintén visszatérők az adatközlő népzenész-mestereink Magyarlapádról, Kalotaszegről és Szászcsávásról. Tőlük tánc- és énekoktatásokon leshetjük el a generációról-generációra öröklött tudásukat.

A családokra is gondolnak a szervezők: reggeltől estig folynak a kézműves foglalkozások. Ezeken a nemezelés, a kötélverés, a körmönfonás, a szalagszövés, hímzés és a zsinórkötés titkait ismerhetik meg a betérők, kicsik és nagyok.

A népi kultúrára való nevelés egyik eszköze a játékos vetélkedő, a Folk-kvíz. Ez minden évben igen népszerű, s a kétnapos program várhatóan idén is sokakat vonz. A táncos mesterkurzus a Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes vezetői, Deffend Irén és Bordás Barnabás vezetésével a haladó szinten táncolókat szólítja meg, viszont lesz kezdő színtű táncoktatás is.

A Folkudvar évről-évre egyre népszerűbb, vannak visszatérő vendégeink, de a már említett Néptánctalálkozóval újabb érdeklődőket kívánunk megnyerni a hagyományápolás és a népi kultúra ügyének.”

Információk:
1. nap
2. nap
3. nap

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..