home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Torinóra figyel a (sport)világ
Tóth Tibor
2006.02.15.
LXI. évf. 7. szám
Torinóra figyel a (sport)világ

A kétszeres olimpiai bajnok Stefania Belmondo gyújtotta meg az olimpiai lángot.Pénteken este színpompás ünnepi megnyitóval Torinóban kezdetét vette a XX. téli olimpia. A tizenhat napig tartó játékokon 80 ország - köztük 7 afrikai - 2646 sportolója - 1633 férfi és 1013 nő - vetélkedik egymás...

A kétszeres olimpiai bajnok Stefania Belmondo gyújtotta meg az olimpiai lángot.

Pénteken este színpompás ünnepi megnyitóval Torinóban kezdetét vette a XX. téli olimpia. A tizenhat napig tartó játékokon 80 ország - köztük 7 afrikai - 2646 sportolója - 1633 férfi és 1013 nő - vetélkedik egymással. Magyarországot 20 versenyző képviseli: Tuss Réka és Marosi Attila alpesi sízésben, Gyenesei Leila és Tagscherer Zoltán sífutásban, Gottschall Zsófia és Tagscherer Imre sílövészetben, Sebestyén Júlia, Tóth Zoltán, Pavuk Viktória, Elek Attila és Hoffmann Nóra műkorcsolyában, Darázs Rózsa, Huszár Erika, Darázs Péter és Knoch Viktor rövidpályás gyorskorcsolyában, Gyulai Márton, Kürtösi Zsolt, Margl Tamás, Pintér Bertalan, tartalékként pedig Horváth Gergely bobban; Szerbia és Montenegró pedig hat versenyzőt indít az olimpiai játékokon: Jelena Loloviæot, Marija Trmèiæet és Želimir Vukoviæot alpesi sízésben, Aleksandar Milenkoviæot sílövészetben és sífutásban, Branka Kuzeljeviæet sífutásban, és Trifun Živanoviæot műkorcsolyában.
A megnyitóünnepség előtt egy nappal tizenkét északi sízőt öt napra eltiltottak a versenyzéstől, amiért vérükben túl magas volt a vörösvértestek számaránya. Az érintettek nem indulhattak a vasárnapi üldözéses versenyen, és a keddi csapat sprintben sem. A ,,vétkesek” közül egyedül a német Sachenbacher tartozik a jobbak közé, ő a 2002-es Salt Lake City-i játékokon egy-egy arany- és ezüstérmet nyert. A magas hematokritszint önmagában nem számít doppingolásnak, viszont arra utalhat, hogy esetleg tiltott szernek minősülő eritropoetinnel (EPO) élt a versenyző.
A Szenvedély itt él címmel tartott több mint két és félórás megnyitóünnepséget 35 000 néző kísérte figyelemmel. A pazar műsor első részében fény- és tűzjátékot láthatott a közönség - Yuri Chechi korábbi olimpiai bajnok tornász sámánként ütötte az üllőt -, majd következett az Üdvözlet az Alpokból című szám.
Ezt követően megérkezett a stadionba Carlo Azeglio Ciampi köztársasági elnök, Jacques Rogge, a NOB elnöke, valamint Valentino Castellani a szervezőbizottság (TOROC) vezetője. Az olasz zászlót Carla Bruni szépségkirálynő vitte be a stadionba, és egy kilencéves kislány, Eleonora Benetti énekelte az olasz himnuszt. Következett az olimpián szereplő sportágak bemutatása, majd a sportolók bevonulása az 1970-es, 1980-as évek zenéjére. Elsőnek, a hagyományoknak megfelelően a görögök érkeztek, a sort pedig a házigazdák zárták, óriási hangzavarban. A Koreai NDK és a Koreai Köztársaság sportolói a Koreai-félszigetet ábrázoló zászló mögött, ám két zászlóvivővel érkeztek. A két ország a 2008-as pekingi nyári játékokon már közös csapatot indít. A magyar zászlót a rövidpályás gyorskorcsolyázó Darázs Rózsa vitte. A delegáció az elhunyt Csák Ibolya (1936-ban a berlini nyári olimpián nyert magasugrásban) emlékére gyászszalaggal kívánt felvonulni, ám a NOB ehhez nem járult hozzá.
A bevonulás után a világhírű itáliai, illetve olasz kultúra bemutatása volt soron, a reneszánsztól a futurizmusig. Azután Forma-1-es bemutató következett Luca Badoer tesztpilótával, illetve a tűzpiros Ferrarival. Ezután került sor Castellani és Rogge rövid ünnepi beszédére, valamint Ciampi hivatalos, olasz nyelvű felszólalására: ,,Megnyitottnak nyilvánítom a XX. torinói téli olimpiai játékokat!”
Az ünnepi mondat elhangzása után a stadionban kigyúlt az olimpiai öt karika, és nyolc köztiszteletben álló hölgy hozta be a stadionba az olimpiai zászlót.
Sophia Loren olasz színésznő, az UNICEF jószolgálati követe, Isabel Allende chilei író, publicista, a marokkói Naval el-Mutavakel, az első afrikai nő, aki olimpiai bajnok lett (1984, Los Angeles, 800 m), az amerikai Susan Sarandon színésznő, az UNICEF jószolgálati követe, a kenyai Wangari Maathai Nobel-békedíjas környezetvédő, Manuela Di Centa kétszeres olimpiai bajnok olasz sífutó (az első nő, aki megmászta a Mount Everestet), a mozambiki Maria Mutola, Sydney olimpiai bajnoka 800 méteren, valamint Somaly Mam kambodzsai polgárjogi harcos vitte a lobogót, melyet az ötkarikás himnusz hangjaira a hegyivadászok vontak fel az árbocon.
A torinói játékok hivatalos dalának eléneklése után következett a sportolók eskütétele, melyet az olasz síelő, Giorgio Rocca mondott el. A Béke szimbóluma és dala című programban 28 akrobata formált békegalambot, majd a 25 évvel ezelőtt elhunyt John Lennon emlékére özvegye, Yoko Ono mondott beszédet, Peter Gabriel pedig elénekelte Lennon világhírű dalát, az Imagine-t.
Aztán megérkezett a stadionba az olimpiai fáklya, a staféta utolsó nyolc tagja olimpiai bajnok olasz síelő volt: Alberto Tomba (ő érkezett vele a stadionba), majd Maurilio De Zolt, Silvio Fauner, Marco Albarello, Giorgio Vanzetta, Piero Gros, Deborah Compagnoni és végül Stefania Belmondo.
Az 1992 és 2002 között két olimpiai arany-, három ezüst- és öt bronzérmet gyűjtő Belmondót érte az a megtiszteltetés, hogy meggyújthatta a február 26-áig égő olimpiai lángot. A több mint két és fél órás műsor Luciano Pavarotti operaénekes közreműködésével karneváli hangulatban zárult.
Az olimpia első aranyérmét a német Michael Greis nyerte a sílövők 20 km-es versenyében megelőzve a címvédő Ole Einar Bjorndalent. Nagy csalódást okozott a szakági Világkupa éllovasa, a 31 esztendős Raphael Poirée. A többszörös világbajnok, olimpiai ezüstérmes francia menő három lövőhibával csak a 20. helyen futott be. A magyar Tagscherer Imre hét lövőhibával és majdnem tizenegy perces hátránnyal a 78. lett a 89 induló közül, a szerb Aleksandar Milenkoviæ pedig valamivel az első lövés előtt a lejtőn elveszítette uralmát a lécek fölött, s a hátára esett. A versenyt ugyan folytatta, de csak a 86. helyén végzett. Északi összetettben a szintén német Georg Hettich diadalmaskodott, a legnagyobb esélyes, az idei Világkupát megnyerő finn Hannu Manninen csak a kilencedik helyen ért célba. Gyorskorcsolyában egy amerikai és egy holland győzelem született az első két nap után, síakrobatikában a kanadaiak, hódeszkában pedig az amerikaiak örülhetnek egy-egy olimpiai aranyéremnek.
Óriási magyar siker született a rövidpályás gyorskorcsolyázók 1500 méteres versenyében: a 16 éves pécsi Knoch Viktor egyedüli európaiként bejutott a döntőbe, és ott az ötödik helyen végzett. Ezzel 26 év után - 1980-ban Lake Placidban a Sallay-Regőczy-páros második lett jégtáncban -, újra pontszerző helyen végzett magyar sportoló a téli játékokon. Darázs Péter a koreai, az olasz és a német versenyzővel szemben a selejtezőből egyéni csúccsal továbbjutott, a B-döntőben hatodik, összesítettben pedig a tizenegyedik helyen fejezte be a versenyt. A győzelmet a koreai An Hjun-Szo szerezte meg. Huszár Erika 500 méteren kvalifikálta magát a következő menetbe, ez azonban nem sikerült Darázs Rózsának, mivel csoportjában a harmadik helyen fejezte be a futamot.
Férfilesiklásban született az olimpia eddig legnagyobb meglepetése. A francia Antoine Deneriaz hazája harmadik olimpiai lesiklóbajnoka lett, miután harmincas rajtszámmal sikerült maga mögé utasítania a jóval esélyesebbnek hitt Walchhofert, Millert, Maiert, a címvédő Stroblt, valamint az idén csúcsformában versenyző Rahlvest. Lesiklásban folytatódott a hagyomány, miszerint eddig még senkinek sem sikerült megvédenie olimpiai bajnoki címét. Síugrásban a norvég Lars Bystöl az első sorozat után még csak a hatodik helyen állt, a másodikban azonban 103,5 métert ugrott, s az utána következők közül már senki sem tudott elé kerülni. A cseh Janda csak a 13., a finn Ahonen a 6., az első sorozat után vezető orosz Vasziljev a 10. helyen végzett, a címvédő svájci Simon Ammann pedig be sem jutott a második sorozatba. A férfi sífutók 30 kilométeres (15 km klasszikus + 15 km szabadstílus) üldözéses távját kisebb meglepetésre a fél távnál még csak 30. helyezett, 2003-as junior világbajnok orosz Jevgenyij Gyementyjev nyerte, a nők hasonló versenyszámában 15 kilométeren (7,5 km + 7,5 km) pedig kitűnő hajrájának köszönhetően az észt Kristina Smigun diadalmaskodott. A Világkupában vezető norvég Marit Björgen a 7. kilométernél gyomorbántalmak miatt kiszállt a versenyből, és szintén erre a sorsra jutott a szerb Branka Kuzeljeviæ is. A férfiszánkózók egyéni versenyében a hazai közönség legnagyobb örömére Armin Zöggeler megvédte négy évvel ezelőtti első helyét, a háromszoros olimpiai bajnok - az olimpia után visszavonulni készülő - német Georg Hackl 831 ezredmásodperccel az olasz mögött csak a hetedik helyen ért át a célvonalon.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..