home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Torda — a név, mely kötelez
Kónya-Kovács Otília
2022.03.16.
LXXVII. évf. 11. szám
Torda — a név, mely kötelez

A Kárpát-medence három Torda nevű települése, az anyaországi Bihartorda, a romániai Aranyostorda és a bánáti Torontáltorda együtt ünnepelt március 12-én az utóbbi településen. Erre több okuk is volt az egybegyűlteknek. A program menete szerint először szentmisét szolgáltattak, hálát mondva azért, hogy két év kihagyás után újra találkozhattak a három település képviselői. A szentmisét Masa Tamás atya, tordai plébános mutatta be.

A szentmise után az ünneplő közösség átvonult a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elé, és a Bihartordától ajándékba kapott kopjafánál helyezte el virágait, így emlékezve meg az 1848/49-es magyar forradalomról és szabadságharcról. Ebből az alkalomból mindhárom Torda település, továbbá Magyarország szabadkai főkonzulátusa, a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a VMSZ helyi szervezete, valamint a Tordaiak Klubja képviselői koszorúztak.


Koszorúzás a kopjafánál

Az esemény folytatásaként megtartották a hagyományos süteményversenyt, mely általában megmozgatja a falu asszonyait. Ez most különösen aktuális volt, hiszen nemrégen jelent meg a Torda — Nagyanyáink receptjei című kiadvány, és ebből a könyvből is sok kalács versenyzett. A zsűri tagjai huszonötfajta édes és sós süteményből választották ki a legfinomabbakat. A sós sütemények kategóriájában az első és a második díjat Csíkos Jolán, a harmadikat pedig Mészáros Zita vehette át. Az édes sütemények mezőnyében a legfinomabb süteményt Rice Erika készítette, második díjas lett Rúzsa Angéla, a harmadik díjat Kovács Kornélia érdemelte ki, míg az aranyostordaiak különdíját Kónya Ilona kapta.

Az ünnepségen köszöntőt mondott Kudlik Zoltán, a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság segédtitkára.

— Bihartorda, Aranyostorda és Torontáltorda települések polgárai minden évben találkoznak, és emlékeznek a településnévből eredő közös múltra. Építik, fejlesztik, ápolják a testvértelepülési kapcsolatot, aminek része, hogy évente egyszer, a művelődési napok rendezvénysorozat részeként itt, a vajdasági Tordán tartják meg a hármas találkozót. Hiszen a név kötelez, tudják jól a házigazdák is, akik a vajdasági magyarság egyik legaktívabb közösségét erősítik. A településen egész évben gazdag művelődési élet folyik, mely mindenkit megmozgat a faluban — hangsúlyozta Kudlik Zoltán.

Az egybegyűlteket Szakállas Zsolt, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság titkára is köszöntötte.

— Fontosak az ilyen események, találkozók, hiszen a kulturális, művészeti, szórakoztató programokban a résztvevők megismerkednek, közelebb kerülnek egymáshoz, tanulnak egymástól, egymásról, és ezáltal növelik a vajdasági néphagyományok gazdagságát. Példaértékű a három országban lévő Torda nevű települések kapcsolata. Bihartorda, Aranyostorda és a házigazda, Torontáltorda megtalálta a módját annak, hogy összefogjanak, hogy találkozzanak, és egymást erősítsék a megmaradásban. Nem számít a több száz kilométeres távolság, évente több alkalommal is elutaznak egymáshoz, sikerül tapasztalatot cserélniük, barátkozniuk. Értik egymás nyelvét, ugyanazt a kultúrát tisztelik, megbecsülik egymást. Megtiszteltetés számomra, hogy itt lehetek ezen az évfordulón, hiszen a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság mindig is fontosnak tartotta a közösségek erősítését, és a lehetőségeinkhez mérten továbbra is támogatni fogjuk a különféle pályázatokat, projektumokat. A tordaiaknak van kitartásuk. Van hitük. Azt kívánom önöknek, hogy folytassák az eddigi, magas színvonalú munkájukat, továbbra is legyen erejük tenni a közösségért, hiszen nagyon fontos munkát végeznek. Közösséget formálnak, fiatalokat nevelnek, tesznek önmagukért és másokért. Nagyon jó látni, hogy van utánpótlás, hogy mindenki lelkesen kiveszi a részét a munkából — mondta beszédében Szakállas Zsolt.


Tordai citerások

A hármas Torda-találkozón a házigazda és a vendégek sem leplezték örömüket, hogy újra együtt lehettek és ünnepelhettek. Dobai János, Torontáltorda polgármestere, valamint Magyarországról Varga Imre, Bihartorda polgármestere és az aranyostordai küldöttség vezetője, Szabó N. Csilla is köszöntőt mondott az esten.

A rendezvényen felléptek a Petőfi Sándor ME Kincsünk csoportjai, az énekkar, a két citerazenekar, a három néptánccsoport tagjai. Aranyostordáról a művelődési egyesület tagjai román néptáncokat mutattak be, továbbá Csernoh Viktor fiatal tehetség kalocsai katonadalokkal mutatkozott be. A Juhász Zenekar Kossuth-nótákat adott elő, míg a Tordáról elszármazott Csíszár István magyar nótákat énekelt, a Juhász, valamint a helybeli Samu és Rice Zenekar kíséretében.

A művelődési műsor után kötetlenül folytatódott a társalgás a barátkozás és a nótázás jegyében.


Csernoh Viktor katonadalokat énekelt


A táncosok új koreográfiája


A nagyok énekcsoportja  


Román tánc Aranyostordáról


A három Torda képviselője


Munkában a süteményverseny zsűrije

Fényképezte: Kónya-Kovács Otília

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..