home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Topolyán sincs létszámfelesleg a közszférában
Tóth Péter
2016.03.28.
LXXI. évf. 12. szám
Topolyán sincs létszámfelesleg a közszférában

Nincs létszámfelesleg a topolyai közigazgatási hivatalban. A 2015-ben érvényes normatívák alapján számolva tizenkilenccel kevesebb a foglalkoztatottak száma, mint ahogyan azt a törvényes előírások megengednék. Topolya így ama ritka szerbiai községek egyike, ahol feltehetően a jövőben sem lesznek leépítések. A még mindig érvényben lévő létszámstop miatt azonban továbbra sem alkalmazhatnak senkit, pedig jogászokra és felügyelőkre nagy szükség volna.

A topolyai községi képviselő-testület legutóbbi ülésének napirendjén szerepelt a községi közigazgatásban dolgozók maximális létszámára vonatkozó határozati javaslat elfogadása. A 2015. évi normatívák alapján elkészített munkahelyi besorolások szerint a közigazgatásban 80 személyt foglalkoztathatnának. Mivel jelenleg csak 61 dolgozó van állandó munkaviszonyban. Szedlár Péter, a községi közigazgatás vezetője elégedetten konstatálta, hogy senkit sem kell elbocsátani. Elmondta, hogy a leépítésekre már korábban sor került, Topolyán nem volt jellemező a pártalapú foglalkoztatás. Egyúttal sajnálatát fejezte ki, hogy a hiányzó munkahelyeket a létszámstop miatt nem tudták betölteni. Ez megmutatkozik a munka hatékonyságában, okoz némi gondot a feladatok elvégzésében.

A községi közigazgatásban elsősorban jogászok és felügyelők mielőbbi alkalmazására volna szükség. Példaként említette, hogy a pénzügyi osztályon a jogi aktusok kidolgozását is a pénzügyesek végzik, holott ehhez jogászra volna szükség. A felügyelőség is hatékonyabban működhetne, ha új munkaerőt alkalmazhatna, nagy szükség volna például még egy környezetvédelmi felügyelőre. A községi közigazgatási hivatalban azonban továbbra is tizenkilenccel kevesebben dolgoznak, és az év végéig meghosszabbított létszámstop miatt ez valószínűleg így is marad. Ha a közvállalatokat, helyi közösségeket és a község által alapított intézményeket is figyelembe vesszük, akkor a topolyai község területén — a 2015-ben érvényes normatívák alapján — összesen 353 személyt foglalkoztathatnak a közszférában.

A napirendi ponttal kapcsolatban volt némi szóváltás, a képviselők főleg azon vitáztak, hogy egy-egy helyi közösségben miért van viszonylag sok alkalmazott. Még olyan képviselői javaslat is elhangzott, hogy a jövőben éppen arra kellene törekedni, hogy a helyi közösségekben minél több személyt foglalkoztassanak. 
 
Az ülésen az Állandó Községi Választási Bizottság néhány tagját felmentették, helyettük pedig újakat neveztek ki. A kezdeti felállás óta több képviselő is frakciót váltott. Volt, aki más frakcióba ült át, és olyan is volt, aki úgy nyilatkozott, hogy önálló képviselőként folytatja tevékenységét. Plohl Edvin, a képviselő-testület elnöke elmondta, írásban értesítették, hogy a Szociális Igazságosság — Milan Ćatić képviselői csoport a Vajdasági Szociáldemokrata Liga négy képviselőjével bővült.

A frakció így most összesen hét tagot számlál. A községi képviselő-testület összetétele, illetve a frakciók megléte a községi választási bizottság új összetételére is hatott, melynek beterjesztett javaslatát végül vita nélkül fogadták el a képviselők. Az ülésen emellett határozatot fogadtak el egy külső könyvvizsgáló alkalmazásáról a 2015. évi zárszámadáshoz. Plohl azt is elmondta még, hogy a testület a jelenlegi összetételben a tervek szerint március végén is tart majd egy ülést, amikor a mezőgazdasági program elfogadása és a költségvetés újraelosztása is napirenden fog szerepelni. 
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..