home 2024. szeptember 08., Adrienn napja
Online előfizetés
Topolyán folytatják a lányok
Tóth Tibor
2024.07.26.
LXXIX. évf. 30. szám
Topolyán folytatják a lányok

A TSC Magyarkanizsa női felnőtt-labdarúgócsapata a 6. helyen zárta a Szuperliga alapszakaszának küzdelmeit, és szereplését az alsóházban folytatta, ahol a kragujevaci Radnički mögött a 2. helyet szerezte meg. A klub életében jelentős változások történtek a nyáron, az egyesület a székhelyét ugyanis Magyarkanizsáról Topolyára tette át, és a továbbiakban TSC néven folytatja szereplését.

Az őszi idényt három vereséggel zárták a lányok, és a tavaszi idényre való felkészülés sem indult zökkenőmentesen. A csapat korábbi vezetőedzője, Vajda Fangyó a szegedi Szent Mihály csapatához szerződött fél évre, így a klub vezetőségének új szakember után kellett néznie. Elsőként egy belgrádi edzőre esett a választás, aki a zimonyi Sloga utánpótláscsapatainál dolgozott, ám a szakember nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, így másik edzőt kellett találni. Végül Igor Đokićot igazolták, aki huzamosabb ideig Szlovákiában dolgozott, csapatával néhány éve megnyerte a szlovák bajnokságot, és a Bajnokok Ligájában kellett volna indulnia, a koronavírus miatt azonban mindez nem valósulhatott meg.


A női felnőttcsapat az elmúlt idény utolsó mérkőzése után (Fotók: A ŽFK TSC Facebook-oldala)

— A tavaszi idény nem kezdődött jól, hiszen három vereséggel rajtoltunk, és ekkor már zsinórban hat kudarcnál tartottunk. Meglegyintett bennünket a kiesés szele, de szerencsére ahogy múlt az idő, úgy ért be egyre jobban az új vezetőedző munkája, és ha nem is könnyen, de sikerült kivívnunk a biztos bennmaradást — mondta Kazi Zsolt, a klub leköszönő elnöke, aki tíz évig állt a női egyesület élén. — Tíz év alatt rengeteg pozitív és negatív élményben volt részem. A jobb eredmények a 2015/2016-os idénytől kezdődtek, amikor az akkor még Metalmania nevet viselő klub egyesült a Tisza menti régió másik női együttesével, a moholi Rubinnal. Az első nagyobb sikert 2015 őszén arattuk, amikor Moholon legyőztük a belgrádi Rad csapatát, és megszereztük az őszi bajnoki címet. A tavaszi idény végén a 2. helyen végeztünk, mivel az utolsó fordulóban elvesztettük az 1. helyet, ám a következő idényben már semmit sem bíztunk a véletlenre, és 100 százalékos teljesítménnyel megnyertük a II. Liga északi csoportjának küzdelmeit, majd a rájátszáson át feljutottunk az I. Ligába. A két osztályozós mérkőzés óriási élmény volt számomra, ahogy a Vajdasági Kupa megnyerése is. Három idényt töltöttünk az I. Ligában, célunk a Szuperligába jutás volt. Az első két idényben nagyon közel álltunk a bajnoki címhez, de mindkétszer épphogy lemaradtunk a feljutást érő 1. helyről. A 2019/2020-as pontvadászat a koronavírus miatt megszakadt, és a Szerb Labdarúgó-szövetség tízcsapatosra bővítette a mezőnyt, így felkerültünk a legjobbak társaságába — emlékezett vissza az egy évtized sikereire, majd hozzátette, hogy a női foci az elmúlt tíz évben az élete részévé vált, most viszont szünetelni fog, de az eredményeket természetesen követi.

Vajda Fangyó féléves szegedi kiruccanás után visszatért korábbi sikerei színhelyére. A vezetőedző a Szent Mihály csapatánál töltött időszakról elmondta, hogy érzelmekkel teli fél éven van túl, hiszen igazi barátokat ismert meg Szegeden, és a klub teljes vezetőségével kiváló viszonyt ápolt. A csapatot nagyon nehéz időszakban vette át, végül vezetésével a lányok a 7. helyen zárták az NB I. küzdelmeit.

— Rövid idő állt rendelkezésemre ahhoz, hogy bizonyos játékformát alakítsunk ki, mely megfelelő eredményeket is hoz. A rövid idő ellenére sikeresnek bizonyultunk, az egyesület ugyanis jobban szerepelt, mint a tavalyi idényben. Nagy sikert arattunk a téli teremtornán, hiszen a klub története során először nyertük meg a rangos viadalt, korábban a csapat még a négy közé sem került be. A magyar bajnokságot másképp szervezik, mint a szerbet, sokkal több a pénz, az infrastruktúra is jobb, úgyhogy van még mit tanulnunk. A Szuperligára való felkészülést július 8-án kezdtük, immár Topolyán. Egyelőre két biztos távozóról tudok beszámolni, ők pedig Aleksandra Zlatanović és Milica Vešić, az érkezőkről még nem beszélnék, mivel több lány is próbajátékon van nálunk. Meglátjuk, kiket igazolunk, annyi azonban bizonyos, hogy hét-nyolc érkezőnk lesz. Minőségi és fiatal játékosokat szeretnénk igazolni, akikkel jól lehet dolgozni. A keret létszámát 23-24 főre tervezem, és bízom benne, hogy a Spartacus és a Crvena zvezda mögött mi is harcban leszünk a 3. helyért. Első felkészülési mérkőzésünket a Szent Mihály csapatával játsszuk Sándorfalván, majd a hét mérkőzés során találkozunk a montenegrói bajnok Breznicával, a Vojvodinával, viszont sajnálatunkra megszakad a többéves hagyomány, mert a Temesvárral az idén már nem találkozhatunk, hiszen a román csapat megszűnt — mondta Vajda Fángyó.


A 15 éven aluli csapat az alsóházban a 2. helyen végzett

Az alapításkor a csapatban játszó lányok közül már csak Kovács Izabella maradt az együttesben, aki játékosként és titkárként is erősíti a TSC-t. Kiemelte, hogy Vajda téli távozása után hullámvölgybe került az együttes, így a hőn áhított felsőházi rájátszás helyett az alsóházban folytatták szereplésüket, ahol a 6. helyen zárták a szezont.

— Folytatom a pályafutásom, és örülök neki, hogy nemcsak titkárként, hanem játékosként is számítanak rám a klubban. Mindent megteszek, hogy hasznos tagja legyek a csapatnak. Bízom benne, hogy az idén bejutunk a felsőházba, ahol szép lenne újra megszerezni a 3. helyet, ahogy a 2022/23-as idényben — mondta Kovács Izabella.

A 15 éven aluli lányokkal Csizmár Zsolt foglalkozik. Az őszi idény nem a tervek szerint alakult, így a lányok a tavasszal az alsóházi rájátszásban szerepeltek. A téli felkészülési időszakban a csapat megmérkőzött a Szent Mihály, az Újpest, az MTK és a Szekszárd csapatával is, mely találkozók nagyon hasznosnak bizonyultak, hiszen a lányok a tavasszal az alsóházban a 2. helyen végeztek.

— A tavaszi idényben is gyakran hullámzott a teljesítményünk. Több játékosom kettős terhelést kapott, hiszen az U15-ös csapat mellett az U17-esben is játszott, és a tavaszi idény nagyon későn, április végén kezdődött, így sokszor fedték egymást a két korosztály mérkőzései. Előfordult, hogy több játékosomnak kilenc nap alatt öt nehéz mérkőzést kellett lejátszania, amit nem lenne szabad, hiszen ez nagy terhelés ezeknek a fiataloknak. Az alapozást január 15-én kezdtük, a bajnokság pedig csak április végén kezdődött. Nem tudom, Szerbián kívül valahol kezdődik-e a bajnokság ilyen későn. A szövetség meg sem hallgatja a klubok panaszait, észrevételeit. A kettős terhelés mellett sportszerencsénk sem volt az idén, a labda nekünk nem befelé, hanem kifelé pattant a kapufáról, még az ág is húzott bennünket lefelé. A tavaszi idényben a Ruma csapatával játszottuk a legjobb mérkőzésünket, ekkor igazi arcát mutatta a csapat, és 4:1-re nyertünk, néhány nappal később azonban Fehértemplomon a fásultság és a kimerültség miatt csak 1:1-es döntetlent értünk el, mert Dél-Bánátba szinte cserejátékos nélkül utaztunk el. A 2. helynek nem tudunk annyira örülni, próbáltuk a maximumot nyújtani, de ez ilyen idény volt — értékelt Csizmár Zsolt.

A 15 éven aluli csapathoz öt új játékos érkezett, akit a közelmúltban megtartott toborzón választottak ki. Csizmár szerint pokoli nehéz munka lesz összerakni az együttest, és már első naptól komolyan kell venni az edzéseket a lányoknak. A munkát július 18-án kezdték, az edzéseket egyelőre Bajsán és az akadémia pályáin tartják, de hamarosan, amint elkészülnek a felújítással, átköltöznek a kórház mellett lévő pályára. Az új lányok beépítése mellett minden bizonnyal néhány erősítést is hoznak, hiszen hosszabb és minőségi kispadra lesz szükség a bajnokság során. Az edző abban bízik, hogy a bajnokságban már nem lesz felső- és alsóházi rájátszás, hanem mindenki mindenkivel kétszer mérkőzik. Véleménye szerint együttese a meccseken rázódik össze igazán, és az idény második felére teljesebb képet kaphatunk a csapatról.

A TSC a felnőttek, a 17 és a 15 éven aluliak mellett egy U11-es lánycsapatot is indít, mely a hasonló korú fiúk mezőnyében vág neki a 2024/25-ös idénynek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..