home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Topolya, a horgászok paradicsoma
Bíró Tímea
2018.07.19.
LXXIII. évf. 28. szám
Topolya, a horgászok paradicsoma

A nyarat nemcsak a fürödni vágyók várják, hanem a horgászok is, hiszen a halak a szép időben ficánkolnak igazán. A Topolyai-tavon egyre több lehetőség van a kikapcsolódásra vagy a sportra — ki hogyan tekint a halászatra.

Az emberek többsége nyáron igyekszik minél többet a víz közelében lenni, hiszen az enyhít a kánikulán, illetve számtalan sportolási lehetőséget is nyújt. A Topolyai-tó ebben az évszakban a legnépszerűbb, hiszen szinte minden vajdasági településhez közel van, és remek üdülési lehetőségekkel várja a látogatókat.

Több kedvező fejleményről számolhat be a Jezero-Tó Környezetvédő és Sporthorgász Egyesület, hiszen hamarosan a mozgássérültek is tudnak horgászni, mivel a tó déli partjánál, a Mezőgazdasági Iskola közelében akadálymentes vízparti objektumok épülnek. Lapunknak Linder Zoltán, az egyesület elnökségi tagja számolt be a részletekről:

— A statútumban is szerepel, hogy a mozgássérültek számára is ki kell jelölni horgászásra alkalmas felületet a tó területén. Két héten belül négy ilyen jellegű hely kiépítését fejezzük be. Az ellenőrökkel és az önkéntesekkel karöltve több mint negyven cölöpöt raktunk le. A tolókocsival közlekedők számára is biztonságosak lesznek a mólók, illetve leaszfaltozott területen tudják őket megközelíteni. Felmerült egy olyan terv is, amely szerint még tíz mólót építünk ki azoknak a személyeknek, akiknek nincs sajátjuk, viszont szeretnék kivenni a napi, a heti vagy a havi engedélyt. Ezt a nyáron tervezzük megvalósítani. Mindebben a Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Haladó Párt támogat bennünket. Rengeteg segítséget kapunk Topolya polgármesterétől, Kislinder Gábortól, valamint Fremond Árpádtól, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselőjétől, továbbá Szatmári Adriántól, a községi mezőgazdasági és vidékfejlesztési bizottság elnökétől. Több mint húsz vállalkozó, illetve cég támogatta az egyesületünket, ami jelentősen megkönnyíti a dolgunkat.

Nemrég a tó karađorđevói (andrásfalvi) szakaszán a víz elszíneződése és annak megváltozott szaga adott okot az aggodalomra. A probléma súlyosságát fokozta, hogy a part közelében haltetemeket találtak.

— Cáfolnám a pletykákat, mivel nem történt mérgezés, hanem oxigénhiány okozta a csukák pusztulását. Körülbelül háromszáz halról van szó, s ezeket megvizsgáltak, mielőtt megsemmisítették volna őket.


A szerző felvételei

A tavon való horgászáshoz az évi engedély 4000 dinárért váltható ki, a heti 2000 dinárba kerül, a napi pedig 1000-be. Munkanapokon 9 és 11 óra között vásárolható meg az egyesület irodájában, a Tito Marsall utcában, vagy pedig a tó környékén, az ellenőröknél. Az egyesületi tagok számára az évi tagsági díj összege 500 dinár.

A mezőgazdasági és környezetvédelmi minisztérium 2017. március 29-ei keltezéssel hagyta jóvá a Topolyai Völgyes — Természetvédelmi Park elnevezésű mintegy 2000 hektáros terület védetté nyilvánítását. A Krivaja-patak fő medrét magában foglaló löszvölgy egy részét, a Rét- és a Betyár-völgy néven ismert szakaszt, valamint a Karađorđevo irányába húzódó oldalsó völgyet III. fokozatú tájvédelmi parkként, helyi jelentőségű természetvédelmi területként határozták meg. A teljes terület 522,22 hektárt, körülötte pedig további 1566 hektárnyi védőövezetet foglal magában.

— Amióta védetté nyilvánították a topolyai tavat, a két hivatásos „halőrön” kívül az egyesület tíz önkéntese is felügyeli a környéket. Nagy érdeklődés övezi a tavat, hiszen már több mint háromszáz engedélyt kiadtunk. Leginkább fehér hal található benne, fellelhető például a csuka, a süllő és a ponty is. A terveink között szerepel, hogy télen elvégzünk egy nagyobb halasítást, amikor is elsősorban ponttyal gazdagítanánk az állományt. A jelenlegi változékony időjárás nem kedvez a horgászásnak, hiszen a sok esőzés „kiveszi” az oxigént a vízből. Igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy lehessen a tavon horgászni, ezért a tó belső részében mindennap fel lesz keverve a víz.

Linder kiemelte, hogy Pásztor Istvánnak a Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszternél tett közbenjárása jóvoltából a tó visszakerült a megfelelő kézbe.

— Négy és fél évnyi harc után a tavat ismét a Topolyai Tájékoztatási Közvállalat, Topolya helyi közössége, valamint a Tó Környezetvédő és Sporthorgász Egyesület irányítja. Megközelítőleg 10 kilométernyi orvhalászhálót szedtünk ki a vízből, viszont az utóbbi időben szerencsére már nem észleltünk ilyen gondot. A polgárok segítségével többzsáknyi szemetet is kihalásztunk. A tavalyi év során és az idén 160 süllőfészket raktunk le, az ívás pedig igen eredményes volt. A nyár folyamán a nádvágásra is sor kerül.

A Topolyai-tó rendkívül közkedvelt nemcsak a horgászok, hanem a kikapcsolódásra vagy úszni vágyók körében is. Hétköznapokon és hétvégéken is egyaránt megtelnek a füves partok, a padok, a büfék, a kávézók, a mólók meg a parkolók, és láthatóan mindenki vigyáz a tisztaságra, illetve a természetre.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..