home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Topolya a fejlődés útján
Kartali Róbert
2020.01.31.
LXXV. évf. 4. szám
Topolya a fejlődés útján

Szennyvíztisztító és fő kollektor, fedett medence, stadion, diákotthon, új közösségi tereket adó községi épület, megoldódó hulladékgazdálkodás, infrastrukturális fejlesztések, gazdasági beruházások. Ezt hozza Topolyának 2020.

A község területén az elmúlt időszakban is jelentős beruházások valósultak meg, ám az idei évi fejlődés még látványosabb lesz, mint korábban. Kislinder Gábor, Topolya polgármestere lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy az előző évi költségvetés a fejlesztést tűzte ki célul, az idei évi büdzsé meghaladja a 2,89 milliárd dinárt, ennélfogva a tavalyinál is jobb és tartalmasabb lesz. A polgármester azt is hangsúlyozta, hogy a topolyai közigazgatás sikeres projektumainak köszönhetően magasabb szintekről is érkeztek említésre méltó eszközök, melyek szintén hozzájárultak egyes beruházások megvalósulásához.

 

Szennyvíztisztító és a Krivaja patak 

Több évtizedes probléma oldódhat meg a község területén a szennyvíztisztító kiépítésével. A projektumot a tartományi kormány hathatós anyagi támogatásával valósítja meg a község önkormányzata.

— Szeptemberben, amikor Topolyára látogatott Igor Mirović tartományi kormányfő és Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke, kaptunk egy ígéretet, hogy a jövő évi tartományi költségvetésbe belekerül a helyi szennyvíztisztító megépítése. Mi elkészítettük a terveket, és a tavalyi év végén alá is lett írva az erre vonatkozó 550 millió dináros szerződés. A pályázat is meg lett hirdetve, és ki tudtuk választani a kivitelezőt is, még az év vége előtt ki is tudtuk fizetni, az önkormányzat által folyósított eszközökből az adó lett fedezve, a tartomány pedig 191 milliót utalt át. A további szükséges eszközök pedig szerepelnek az idei évi költségvetésben, önrész formájában mi erre a projektumra 100 milliót különítettünk el. Van még egy ígéret a tartomány részéről a fő kollektor kiépítésére vonatkozóan, mivel a község annak csupán a felét tudja pénzelni. Eszerint amikorra kiépül a szennyvíztisztító, addigra a fő kollektor is el kell hogy készüljön, hiszen e nélkül a 2 kilométeres rész nélkül nem lenne lehetséges rákapcsolódni a rendszerre. Jelenleg azon fáradozunk, hogy a nagy szennyezők, a többi közt a vágóhidak is elkészítsék a maguk részére az előtisztítót, hogy mire elkezd működni a rendszer, addigra ne kerüljön szennyvíz a Krivaj patakba. Tudjuk, hogy Kishegyesen is épül a szennyvíztisztító, továbbá kilátásban van egy Szenttamáson is, így ezek után a beruházások után többé nem lehet majd beszélni szennyezésről a Krivaj patak esetében, ez pedig nagyon fontos.

 

Épül a Vénusz 

Topolyán 2018-ban adták át rendeltetésének a TSC Labdarúgó Akadémiát, ehhez a projektumhoz kapcsolódik a stadion kiépítése. Láthatóan jól halad a munka. A stadion közvetlen közelében pedig egy másik építkezés is folyamatban van, mégpedig az egykori Vénusz fürdő újraépítése, mely egyelőre nem túl látványos, még csupán az alapozásnál tartanak.

— Az alapozás kapcsán szakvéleményezés céljából kapcsolatba léptünk a belgrádi egyetem műszaki karával. Megállapították, hogy az alapozást cölöpözéssel meg kell erősíteni. Ez jóvá lett hagyva, és 55 millió dinárt emésztett fel. Így az építmény csupán 80-90 centivel van a felszín felett, de 13 méterre nyúlik a föld alá, most végzik az alapozás szigetelését, így a fürdő majd biztos alapokra épülhet. Az idén folytatódik ez a beruházás, az eszközök elő is vannak irányozva a költségvetésünkben. A kivitelező az év végéig vállalta az építészeti rész befejezését, 2021 folyamán pedig megtörténhet a fürdő műszaki felszerelése. Ha minden a terv szerint alakul, akkor Topolya 2021-ben megkapja a fedett medencéjét. Itt ki kell emelni, hogy az egykori Vénusz épületének bontására a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselői közbenjárásának köszönhetően a köztársasági költségvetés tartalékából kapott a község egyszer 20 milliót, ezután pedig további 60 milliót, mely az alapozásra és a központ tatarozására lett elköltve.

 

Hamarosan megnyitja kapuit a Diákotthon 

Tavaly hosszú évek után elkészült a Mezőgazdasági Középiskola melletti Diákotthon, mely a topolyai tó közvetlen közelében található. A község ezt a projektumot is tartományi segítséggel fejezte be. Az elkészült épület már csak a bebútorozásra vár, erre a célra 28 millió dinárt hagyott jóvá a tartományi kormány a legutóbbi ülésén.

— Mindenki érzi a fontosságát ennek az épületnek. Nem csupán Topolya érdeke, hogy a Diákotthon mielőbb megkezdje a működését, hiszen nemcsak a helyi diákok fogják majd belakni, hanem a tartomány széles magyar környezetéből érkeznek majd ide tanulni a fiatalok. Ezt a tartományi kormány jól ítélte meg. Mindenképp öröm számunkra, hogy együtt lehet működni, és kapunk összegeket azokra a programokra, amelyeket az önkormányzat és a közösség is fontosnak tart.

 

Készül a hotel tetőszerkezete

Topolya központját évek óta csúfítja egy félbemaradt építkezés. Az épületvázat a község nemrégiben felvásárolta a csődbe ment tulajdonostól. A statikai vizsgálatok eredménye szükségessé tette a többszintes épület legfelső emeletének lebontását, ezután megindult a munka, jelenleg a tetőszerkezet kiépítése van folyamatban. Miután elkészül, az önkormányzat fontos szerepet szán az objektumnak.

— Topolyán jelenleg nincsenek közösségi termek, továbbá egy konferenciaterem is helyet kap majd itt, illetve lesz benne egy olyan rész, amely diákszállóként üzemel majd. A legfelső szinten a helyi közösségek irodái működnek majd. Ez az épület ki fogja elégíteni az igényeket, önkormányzati és közösségi tekintetben is. Ma az önkormányzat több épületben működik egyszerre, ami egyáltalán nem észszerű, és ha majd egy napon elköltözünk, akkor a jelenlegi közigazgatási épületeket is célszerűbben lehetne felhasználni. Január, február folyamán befejezik a tetőszerkezetet, készülnek a kivitelezési tervek is, mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy mielőbb megkezdődjön az építkezés, kívülről pedig a nyílászárók beépítése. Úgy gondolom, hogy 2021-re ezt is el tudjuk majd érni.

 

A gazdaság is fejlődik

A topolyai ipari parkban a tavalyi év során több vállalat beruházása is megvalósult, az idén pedig újabb befektetések várhatóak, ennek köszönhetően a foglalkoztatottak száma is nő.

— A tavalyi fejlesztések nagyon fontosak, de most is van két gyár, mely már a próbaüzem előtt áll, ez egy tejüzem és a Midmas Kft., ráadásul további három befektetőtől kaptunk szándéknyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy itt szeretne képviseletet nyitni, most készítjük elő számukra a szükséges dokumentációt. Az ipari park működéséhez szükséges infrastrukturális fejlesztéseket az önkormányzat már korábban elvégezte, szintén tartományi hozzájárulással, a kerülőút kiépítését pedig köztársasági segítséggel oldottuk meg. Ha ezeket a fejlesztéseket összegezzük, akkor több százmilliós befektetésről van szó, melyet az önkormányzat önerőből nem tudott volna véghez vinni.

 

690 nyertes pályázó

A község számára fájó pont az emberek elvándorlása. Ennek érdekében mindent megtesznek azért, hogy visszafordítsák a folyamatot, és próbálnak olyan helyzetet teremteni, hogy azok, akik nem találták meg a számításukat külföldön, visszatérjenek a szülőföldre.

— Az új tejgyár mintegy negyven embert tud majd foglalkoztatni, de ha a tejtermelőket vesszük figyelembe, akkor már több száz emberről beszélhetünk. Reméljük, hogy a kistermelők a mezőgazdaságban pozitívan élik majd meg ezt az új befektetőt. Idejében át tudják majd adni a terméket, idejében meg tudják majd fizettetni. Az önkormányzat emellett a mezőgazdasági programokkal jelentős összegeket különített el a jószágtenyésztőknek, a termelőknek, például jégkárelhárításra, és a kistermelőket is támogatja, sőt, a kezdő befektetőket is. A fiatalokat csak úgy lehet rábírni az otthon maradásra, ha valódi lehetőséget látnak arra, hogy itthon boldoguljanak, és ha önerőből nem is, de legyen kire támaszkodniuk. Ez Topolyán fontos számunkra. Tavaly a község mezőgazdasági programja alapján meghirdetett vissza nem térítendő támogatásokra 730-an jelentkeztek, közülük 690-en adtak át nyertes pályázatot, ez összesen 14 900 000 dinárt tett ki.

 

Infrastrukturális fejlesztések

Topolyán, illetve a községhez tartozó falvak területén is lesznek infrastrukturális fejlesztések az idén, bővül a víz- és a szennyvízhálózat, tatarozzák a járdákat és az utakat. Ezekre is százmilliós összegeket fordítanak, a helyi járulékokból befolyt pénzt pedig célszerűen különítették el a fejlesztésekre — mondta a polgármester, majd kiemelte, hogy az idei költségvetésben az önkormányzat 29 millió dinárral járul hozzá a hulladékkezeléshez, mivel a békovai Regionális Hulladéktároló beüzemelésével nem kívánták a polgárokra áthárítani a hulladék elszállítása miatt keletkezett többletköltséget. Mint mondta, tervben van a Gunaras és Zentagunaras közötti útszakasz kiépítése is, melyet ha az idén nem is, de a következő években mindenképp be szeretnének fejezni, továbbá az is kiderült, hogy Bajsán a következő évi idény kezdetére elkészül a fürdő, valamint a pacséri gyógyfürdő, és a bácskossuthfalvi Rekreációs Központ kapcsán is várhatóak további fejlesztések, bővítések.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..