home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Tonnákban mért szeretet
Kartali Róbert
2024.01.11.
LXXIX. évf. 2. szám
Tonnákban mért szeretet

Több mint 2 tonna ajándékcsomagot osztott szét a karácsonyi és újévi ünnepek alkalmából a szegény sorsú gyerekeknek és családoknak a Caritas szabadkai szervezete. Az adományozók között, ahogyan 2005 óta folyamatosan, ezúttal is kiemelkedő szerepet vállalt a Batschka Stiftung Alapítvány a Phiwa Kft. által. A szabadkai Október 10-e Általános Iskolában cipősdoboz-akcióval segített, a Vajdasági Élelmiszerbanknak köszönhetően a Maxi kiskereskedelmi egységeiben élelmiszert gyűjtöttek a jóakarók.

— 2023-ban is nagyon intenzív volt a munkánk, és nagy erőbedobással dolgoztunk az év utolsó időszakában. December utolsó heteiben az önkéntesekkel rengeteg csomagot sikerült szétosztani a rászorulók között — emelte ki lapunknak Ric Gábor, a Caritas szabadkai szervezetének igazgatója. — Nagyon hálásak vagyunk a Batschka Stiftung Alapítványnak, mely a Phiwa Kft. által most is megajándékozott bennünket karácsonyi csomagokkal. Ezt még karácsony előtt a szegény sorsban élő kisiskolásoknak és óvodásoknak osztottuk szét Szabadkán, illetve a városhoz tartozó településeken, a szabadkai plébániák közreműködésével.

 

A másik adományozónk az Október 10-e Általános Iskola volt, ahol cipősdoboz-akciót szerveztek, itt is nagyon sok ajándékot gyűjtöttek össze, teljesen megtelt a dobozokkal a Caritas kisbusza. Ezeket szintén a látókörünkben lévő szegény családoknak juttattuk el. A harmadik akciónkat pedig a Vajdasági Élelmiszerbankkal együttműködve valósítottuk meg, Szabadkán ugyanis gyűjtést szerveztünk több napon át a belvárosban lévő Maxi boltban. Az önkénteseink várták a vásárlókat, informálták őket a megmozdulásról, és aki szeretett volna, az vásárlás közben vehetett valamit, amit felajánlott jótékony célra, és betehette abba a kosárba, ahova mi gyűjtöttük az adományokat. Egyébként a Vajdasági Élelmiszerbank a tartomány 19 helységében szervezte meg ezt az akciót. A termékeket az év utolsó napjaiban rendszereztük és csomagoltuk. Ezekkel a csomagokkal most főleg a romákat céloztuk meg, így tudtunk valamilyen módon igazságot tenni, mert a tőlünk segítséget kérő romák vallási okokból gyakran nem a karácsonyt ünneplik, hanem az újévet.

Összességében rengeteg csomagot sikerült szétosztania a Caritas szabadkai szervezetének. A Phiwa Kft. 1170 csomagot adományozott, az Október 10-e Általános Iskolából mintegy 150 érkezett, a Maxiban szervezett gyűjtésből pedig csaknem 50 csomagot sikerült összeállítani. Továbbá volt egy élelmiszer-adomány is, melyből 10-10 nagy élelmiszercsomagot tudtak szétosztani a rászorulók között, emellett a Vajdasági Élelmiszerbank mintegy 200 kiló édességet is adományozott, melyet szintén a szegény sorsú gyerekek kaptak meg. A Caritas ezenfelül, az ünnepektől eltekintve, az év minden napján kenyeret is oszt a rászorulóknak, mégpedig azt, amely megmarad az általa működtetett Öt Kenyér pékségben.

— Sok csomag a plébániák közvetítésével került a megfelelő helyre, a másik célcsoportunk pedig a nyilvántartásunkban régóta jelen lévő családok. Sajnos történhetett valami, mert most télen új családok is megjelentek, melyek segítséget kértek, és őket is betettük a kenyérprogramba — mondta Ric Gábor. Hozzátette, megközelítőleg 2,2 tonna adomány ment át rajtuk, és ezért minden adományozójuknak nagyon hálásak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..