home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Tömegesítés és folytonosság
R. P.
2006.03.21.
LXI. évf. 12. szám

Nagybecskereken, a Petőfi Művelődési Egyesületben évi közgyűlést tartottak, s az elnökségben megüresedett helyre új tagot választottak Tumó János személyében. Az elnöki beszámolóból kitűnik, hogy 2005-ben is szerteágazó tevékenység folyt az egyesületben, anyagi nehézségek miatt azonban kevesebbet ut...

Nagybecskereken, a Petőfi Művelődési Egyesületben évi közgyűlést tartottak, s az elnökségben megüresedett helyre új tagot választottak Tumó János személyében. Az elnöki beszámolóból kitűnik, hogy 2005-ben is szerteágazó tevékenység folyt az egyesületben, anyagi nehézségek miatt azonban kevesebbet utaztak és szerepeltek, mint ahogy szerették volna. Az idei évben a tagság létszámának kibővítését és a folyamatos munka fenntartását jelölték ki célul.
Mint ahogy Szőke Árpád, az egyesület elnöke hangsúlyozta, a 2005. esztendő a hatvanéves jubileum jegyében múlt el, erre a májusban megtartott nagysikerű díszülésen emlékeztek. A már hagyományos rendezvények közül az augusztus 20-i kenyérünnep, az október 6-i eleméri kegyeletadás és a novemberben megtartott B. Szabó György-emléknapok érdemelnek említést, de nem maradtak el az alkalmi műsorok, könyvbemutatók, bejáródott programok sem. Ügyesek voltak a legkisebbek a Játszóházban, az Ifjúsági Színpad tagjai, a kis és nagy táncosok, a versmondók is. A népművészeti szakosztály tagjai több alkalommal kiállítottak és eredményesen szerepeltek a MIRK-en. A könyvtár 237 könyvvel gazdagodott, a látogatók száma 270 fő, több mint 700 könyvet kölcsönöztek.
Az anyagi gondok ellenére ebben az évben is töretlen hittel szervezik a műsorokat a Petőfiben. A szemlék már folynak, a szavalók és táncosok lázasan készülnek. A további tervek közül az elnök néhány új mozzanatot emelt ki: a szegedi Déli Tükör című kulturális és képzőművészeti magazin mesepályázatán szeretnének részt venni, továbbá egy, a csángó magyarokról szóló szaktanácskozás megszervezését vállalnák a békéscsabai testvéregyesület közreműködésével, amelynek keretében bemutatnák e népcsoport viseletét, zenéjét, táncait. Továbbra is fontosnak tartják a nemzeti ünnepekről és a vajdasági magyarság jeles napjairól való megemlékezést, a hagyományok ápolását, a gyermekekkel való foglalkozást, s nem utolsósorban a szórakozást. E célt szolgálják a családi összejövetelek, a partik, a nosztalgiaestek, a bálok.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..