home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Tom és Huck Újvidéken kalandozik
Szerda Zsófi
2018.11.17.
LXXIII. évf. 45. szám
Tom és Huck Újvidéken kalandozik

Az Újvidéki Színház társulata október közepén mutatta be Mark Twain Tom Sawyer kalandjai című művét.

Az előadást Puskás Zoltán rendezte. Egy ifjúsági regényről beszélünk, házi olvasmányaink sorában is ott volt ez a mű, s most a két szerethető figura, Tom és Huckleberry Finn kalandjai elevenednek meg a színpadon.

A Tom Sawyer kalandjai (The Adventures of Tom Sawyer) 1876-ban jelent meg, főszereplőjét Twain egy létező kisfiúról mintázta, akivel San Franciscóban ismerkedett meg, de a szereplő három fiú keveréke, akikkel a szerző együtt nőtt fel. Az újvidéki társulat előadásában egy temetéssel indul a cselekmények sora. Tom Sawyert temetik, aki eltűnt, vízbe fúlt, barátjával, Huck Finnel. Na persze nagyon gyorsan kiderül, hogy csak egy kis csínyről van szó, felesleges volt a nagy hűhó, ők pedig mindeközben végighallgatták saját halotti miséjüket, és a végén nagy peckesen bevonulnak a templomba.

És jönnek sorra a frappáns megoldások. A híres kerítésfestős jelenet, amikor Tom a többi gyerekkel végezteti el a munkát, és még csak nem is ingyen, mindenkitől valamiféle fizetséget szed be azért, hogy végezhessék ezt a hihetetlenül szórakoztató feladatot, aztán a gyilkosság véletlen kifigyelése, a krimi szála kígyózik, le kellene buktatni a gonosz Indián Joe-t, megmenteni Muff Pottert, akire a gyilkosságot kente. Szalai Bence Tom Sawyer szerepében igen hiteles, fiatalos, elhisszük neki, hogy kamasz, és hát igencsak jól énekel, ami ebben a sokdalos előadásban nem mellékes. A dalok átszövik a cselekményt, ahogy az egy jó zenés darabhoz illik, van itt duett, szóló, tömeges éneklés, jót tesz az előadásnak. A történet fő vonala a gyilkosság. Indián Joe öl, és Muff Potterre keni, aki nem emlékszik semmire, de mivel néger, az egész város meghurcolja. Ez abban a korban nem volt ritka, már akkor is volt azonban néhány harcos, aki ezt mélyen elítélte, Mark Twain is. Ezt a gyilkosságot lesi ki Tom és Huck, és megpróbálják lebuktatni az igazi elkövetőt.

Színészi alakítást nem tudnék kiemelni, hiszen mindannyian egyformán jók, hozzák a klasszikus karaktereket. S ott vannak a jól ismert alakok Tom mellett: a mindig imádkozó, de azért elég nagy gyakorisággal pofonokat osztogató Polly néni (Figura Terézia); a laza, szabadságát semmiért fel nem adó, hihetetlenül jószívű, ám a felnőttekkel sokszor szemtelen Huckleberry Finn (Ózsvár Róbert); Tom szerelme, a lázadó szellemű Becky Teacher (Dienes Blanka); a szegény mamlasz alkoholista, de jót akaró és segítőkész fekete barátunk, Muff Potter (Pongó Gábor); a zseniális karakterré alakított városelnök alakja, aki szemmel láthatóan gyűlöli a négereket, nem picit vallási fanatikus, s amikor pedig bemasíroz az iskolai rendezvényre, fején egy ku-klux-klanos maszkkal, az a poénok poénja, melyen csak a felnőttek fognak hangosan felnevetni. Őt Simon Melinda alakítja. A gonosz szerepében Gombos Dániel tetszeleg. No, tőle a gyerekek biztosan nem fognak aláírást kérni, hiszen Indián Joe ennek az előadásnak a központi „csúnyabácsija”. Sarah (Hajdu Sára) és Jessica (Kőműves Noémi) a két csaj az osztályból, akinek minden mindegy. Naaagyon kamaszok, csak akkor beszélnek, ha muszáj, s akkor sem a legékesszólóbban, ráadásul Jessica menthetetlenül szerelmes Huckleberry Finnbe, aki viszont ezt észre sem veszi. S ott van még Douglasné, aki jóban van mindenféle szellemekkel, és minden átkot, szokást, babonát lelkesen betart, a tipikus bolondos nagynéni alakja (Banka Lívia). Robinson doktor szerepében nem sokáig látjuk színen Németh Attilát, hiszen ő a gyilkosság áldozata, ám Thatcher bíróként később azért visszatér hamvaiból. Sprague tiszteletest Giricz Attila alakítja, ő tartja meg kétszer is Tom és Huck, majd Tom és Becky halotti miséjét, a másodikat már egyre kevesebb lelkesedéssel. S ahogy az már lenni szokott, a vagány gyerekeket nem mindenki szereti, így Tom sem tartozik a kedvencek közé. Saját unokatestvére, Sid Sawyer (Búbos Dávid) különösen gyűlöli, osztálytársai közül pedig Joe Harper van még kiemelve, valamint a picit bamba, gazdagabb családból érkező Joe Harper (Nyári Ákos), akit persze Tomnak nem nehéz átvernie.

Az eddig felsoroltakon kívül pedig ott vannak még az Újvidéki Művészeti Akadémia hallgatói, név szerint: Budincsevity Krisztián, Dedovity Tomity Dina, Dudás Dániel, Grgity Nikoletta, Horváth Blanka, László Roland, Magyar Zsófia és Tóth Dániel. Ők alkotják a tömeget, a tánckart, a kórust. Ha kell, gyerekek, ha kell, szellemek, ott vannak szinte minden jelenetben. És egy nagyon friss energiát adnak hozzá a produkcióhoz. Teljes erőbevetéssel dolgoznak, nyomják, tapossák, táncolnak, énekelnek, ott vannak százszázalékosan. Akkor is, ha éppen nem rajtuk van a hangsúly. Ha ezt az energiát megőrzik, még sokra vihetik. Egy csapatként működnek, és ez a közös munka igencsak ígéretes.

Az előadásban a mai világ gondjai is felvillannak, melyek közül a fajgyűlölet nem új keletű jelenség. Az iskolások dala hozzánk is szól. A mások kiközösítése, a másság, az eltérő nyelv, nemzet, kultúra el nem fogadása sajnos szintén végigkísérte az elmúlt évtizedeket. És ha már mai problémák, a kirándulós jelenetben például a természetvédelem fontosságára, a kihalófélben levő állatfajokra is megpróbálják ráirányítani a figyelmet, ami — ha arra gondolunk, hogy az előadás célközönsége az ifjúság — nem is mellékes dolog.

A színpadi változatot Lénárd Róbert készítette, s a dalszövegeket is az ő ceruzájának (billentyűkopogásának) köszönhetjük. A zenét Klemm Dávid és Erős Ervin szerezte, a koreográfus Ista Stepanov, a tér és a kosztüm pedig Puskás Zoltán és Gero Katalin munkáját dicséri.

A Tom Sawyer kalandjai egy olyan előadás, amilyennek lennie is kell. Szórakoztató, kalandokkal teli ifjúsági darab, melyet felnőtteknek is meleg szívvel ajánlunk. Hátra kell dőlni, nem gondolkozni, hanem csak nézni, hallgatni, élvezni, illetve szurkolni Tomnak és Hucknak. Nem fogunk benne csalódni, olyan, mint egy vasárnap délutáni ifjúsági film. Vagy mint annak idején a Disney-délután. Egy mese — sok tanulsággal.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..