home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Tőlünk félnek a legjobban
KOVÁCS Nándor
2005.12.13.
LX. évf. 50. szám
Tőlünk félnek a legjobban

(Balról jobbra) Kispalkó Szilveszter, Lavro Tihamér, Toroczkai László, Varga LászlóAz újvidéki Bölcsészettudományi Karon megtartott antifasiszta rendezvényen megjelenő neonáci szélsőségesek szinte kapóra jöttek a szerb médiumoknak és a politikai pártoknak, hogy velük együtt elítélhessék a h...

(Balról jobbra) Kispalkó Szilveszter, Lavro Tihamér, Toroczkai László, Varga László

Az újvidéki Bölcsészettudományi Karon megtartott antifasiszta rendezvényen megjelenő neonáci szélsőségesek szinte kapóra jöttek a szerb médiumoknak és a politikai pártoknak, hogy velük együtt elítélhessék a honvédek Szabadkán megtartott második találkozóját, egyenlőségjelet téve a fasiszták és a magyar királyi hadsereg közé. A felforrósodott ítélkező hangulatban a Tartományi Képviselőház kérelemmel fordult a belügyminisztériumhoz, hogy a rendőrség készítse el a szélsőséges szervezetek és személyek lajstromát. Az 1944-es ideológiai leszámolások, atrocitások szellemiségét elevenítik tehát fel ismét, azt a korszakot, amikor rövid úton szabadultak meg a másként gondolkodóktól. A honvédtalálkozóról, valamint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom rendezvényei kapcsán megszólaló szerb médiumok és politikai pártok nyilatkozataiból következtetve ugyanis a lajstrom elsősorban nem a szélsőséges szerb csoportok felszámolására, hanem a más kultúrából, a történelmet másként megéltekkel, így természetesen másként gondolkodókkal való leszámolásra használják fel. Idecsatolásunk több mint nyolcvan évnyi, majd a vörös csillag árnyékában eltöltött fél évszázadnyi, és végül a demokráciában való eddigi, másfél évtizedes együttlét tapasztalata legalábbis ezt mutatja. A sötétség szellemét idézik azok az Interneten olvasható megnyilatkozások is, amelyekben a szabadkai Műszaki Főiskola néhány hallgatója lincshangulatot keltve igyekszik bemocskolni a magyar egyetemi tanárokat, közöttük dr. Bogner István nyelv szakos tanárt, mert részt vett a honvédtalálkozón. A hatvan évvel ezelőtt történt tisztogatások módjára készülő lajstromra tehát felkerülnek majd mindazok az idős, öreg és fiatal emberek, civil szervezetek, amelyek vállalják magyarságukat, történelmüket.
- A Délvidéken a szerb politikai palettán semmiféle változás nem érzékelhető. Továbbra is fasisztának neveznek minden olyan eseményt, megmozdulást, amely kiáll a délvidéki magyarok érdekeiért - mondta KISPALKÓ Szilveszter, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom délvidéki szervezetének elnöke. Meglátása szerint szervezetüket azért éri folyamatosan támadás, mert a szerb politikai erők ezzel próbálják ellensúlyozni a magyarellenes támadások internacionalizálását. A Kárpát-medencei magyar fiatalok mozgalmának délvidéki szervezete ugyanis soha sem adott helyt a szélsőséges megnyilvánulásoknak. Rendezvényeiket a törvényes előírásoknak megfelelően szervezték meg eddig is, és a rendőrségi jelentésekből is látszik, egyetlen alkalommal sem történt rendbontás. Csupán a szerb médiumok tulajdonítanak szélsőséges arculatot a szervezetnek és a rendezvényeken megjelenő fiataloknak. Ezek a tájékoztató eszközök a magyar nemzet szimbólumait fasisztának bélyegezik, és minden megmozdulást ellenséges megnyilvánulásnak tartanak. Láthatjuk ezt a honvédtalálkozó kapcsán felszított kedélyállapotból is, amikor a szervezők között emlegetik a fiatalok szervezetét, holott ezúttal nem voltak jelen sem a szervezésben, sem a támogatók között.
- Jóllehet távol tartjuk magunkat a szélsőséges eszmerendszerektől, a bennünket ért támadásokból az derül ki, hogy tőlünk félnek a legjobban. A mozgalmunk tagjai lelkes fiatalok, akik szülőföldjük érdekében tevékenykednek. Tizenkét helységben bemutattuk a Trianon című filmet, rendhagyó irodalmi órákat szerveztünk Wass Albert írói munkásságának megismertetésére, Péterrévén pedig mintegy ezer délvidéki fiatal jött el a rockkoncertre, amelyet az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója kapcsán szerveztünk. Jelenleg a Kárpát-medencében könyvgyűjtést szervezünk a Kárpátalja és Délvidék fiataljainak megsegítésére. Mozgalmunk tevékenységét az egységes nemzetben való gondolkodás jellemzi, és meglátásunk szerint éppen nálunk van a legnagyobb szükség a megmozdulásokra, mert a beolvadás tekintetében a Délvidék a leginkább veszélyeztetett - foglalta össze mondanivalóját a délvidéki elnök.
- A Délvidéken két-három éve vagyunk jelen. Tagszervezeteink működnek Csókán, Kishegyesen, Szabadkán, a Tisza menti városokban, valamint Temerinben - sorolja TOROCZKAI László, az ifjúsági mozgalom elnöke, aki egyévi kitiltása után ismét ellátogatott hozzánk. Mint mondta, a szervezetet Erdélyben érte a szerbiaihoz hasonló támadás. Ott azonban a vezető magyar politikai pártok képviselői felszólaltak érdekükben. Ezt a kiállást várnák el a délvidéki pártoktól is, hiszen ilyen magas politikai szintről sehol sem érte őket megbélyegzés.
- Kitiltásom kapcsán senki sem tiltakozott érdekünkben, pedig szervezetünk nyitott minden magyar párt iránt. Egyébként törekszünk más nemzetiségekkel is felvenni a kapcsolatot. Folyamatban van a horvátországi szervezetekkel való kapcsolatteremtés is. A Délvidék esetében pedig kidolgoztuk a dél-tiroli autonómia mintáján alapuló Délvidéki Társnemzeti Régió elnevezésű elképzelésünket, amelyben a nemzetiségek otthon érezhetnék magukat - vázolja a jövőre vonatkozó terveket a mozgalom elnöke.
- Koncepciós eljárásokat foganatosítanak ellenünk - kapcsolódik a beszélgetésbe LAVRO Tihamér, aki az elmúlt években szintén szenvedő alanya volt az atrocitásoknak. Mint mondja, támadói ügyében a mai napig nem született ítélet. S habár ő volt a szenvedő alany, őt nevezték fasisztának, az állami szervek pedig mindent elkövetnek, hogy a szervezet tevékenységét ellehetetlenítsék.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..