home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Toleranciadíjasok
Talpai Lóránt
2013.11.20.
LXVIII. évf. 47. szám
Toleranciadíjasok

A tolerancia nemzetközi napja alkalmából megtartott ünnepségen a topolyai Kék Duna Alapítvány átadta az arra érdemeseknek a Toleranciadíjat.

A Dušanka Manić, Dinko Gruhonjić és Egeresi Sándor összetételű szakmai tanács döntése alapján az idén Jelko Kacint, az Európai Parlament képviselőjét, illetve szerbiai jelentéstevőjét, Pásztor Istvánt, a Tartományi Képviselőház elnökét és a csantavéri Hunyadi János Általános Iskolát tüntették ki díjjal toleranciájukért. A kitüntetéseket ünnepélyes keretek között a topolyai színházteremben nyújtotta át a szakmai zsűri.

Az ünnepségen elsőként Kókai-Mernyák Melinda, Topolya polgármester asszonya köszöntötte az egybegyűlteket. A tolerancia szükségszerűségéről és fogalmáról beszélt. Mint hangsúlyozta, nagyszerű dolog lenne, ha a tolerancia mindenki számára magától értetődő fogalom volna. Ezért polgármesterként folyamatosan igyekszik majd odahatni, hogy Topolya élhető várossá váljon, melyben a polgárok összetartóak és elfogadóak egymással. Egeresi Sándor, a Kék Duna Alapítvány elnöke, valamint a Toleranciatábor megálmodója méltatta a kitüntetetteket, majd a társadalmat érintő veszélyekről és az intoleranciáról beszélt. „Vajdaság Szerbia ütőkártyája az Európába vezető úton” — idézte Jelko Kacint, az idei esztendő egyik toleranciadíjasát. „Mi Vajdaságiak úgy érezzük, hogy nagymértékben hozzájárulunk egy olyan európai Szerbia kialakításához, amely el tudja fogadni a másságot és fontosnak tartja az európai értékeket” — folytatta Egeresi. Ezt követően néhány kérdést vetett fel, többek között azt, hogy vajon toleráns társadalomban élünk-e, illetve, hogy képesek vagyunk-e a másság elfogadására. Válaszul a tolerancia napját emelte ki, mely évfordulónak össztársadalmi összefogást kellene eredményeznie az erőszakkal, a diszkriminációval és az előítéletekkel szemben. A Kék Duna Alapítvány elnöke végezetül kiemelte, hogy Jelko Kacint Szerbia demokratizálódásában való részvételéért, valamint a multikulturális és multietnikus közeg támogatásáért, Pásztor Istvánt a magyar—szerb megbékélés ügyében tett erőfeszítéseiért és a demokratikus párbeszéd képviseletéért, a csantavéri Hunyadi János Általános Iskolát pedig a sikeres romafelzárkóztatásért részesítik az idei évben Toleranciadíjban.

Jelko Kacin, az Európai Parlament képviselője a díj átvétele után az eurointegrációs folyamatról és a toleráns társadalom kialakulásáról beszélt. Pásztor István a magyar közösségen belüli bizalom szükségszerűségét és a bátor döntések meghozatalának fontosságát hangsúlyozta. Végezetül Szedlár Erika, a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola igazgatónője a nevelés fontosságát emelte ki, és egy Antoine de Saint-Exupéry-idézettel zárta gondolatatit: „A mosolyban egymásra találunk, nyelvek, kasztok, pártok felett.”

Az ünnepséget a topolyai zeneiskola növendékei és környékbeli fiatalok tették színesebbé.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..