home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Tolerancia
Fehér Márta
2019.04.12.
LXXIV. évf. 14. szám
Tolerancia

Gendervélemények — Drogkereskedőkkel vannak tele a szerb börtönök — Leáldoz az azbesztnek?

Gendervélemények

A Danas a népszerű rovatában, a Mit gondol arról, hogy… címűben ezúttal a semleges nemről kérdezte a köztársasági parlamenti képviselőket. Többségük elutasító választ adott arra, hogy támogatná-e a semleges nem bevezetését a hivatalos dokumentumokba. Mielőtt nekifutunk az indokoknak, nézzük, a napilap hogyan magyarázza a fogalmat: „Mit is jelent a »semleges nem«? Elismerni egy személy ama jogát, hogy »meghatározatlan neműnek« vallja magát. Ez azokra a személyekre vonatkozik, akik nem érzik magukat sem férfinak, sem nőnek, az első ország pedig, amelyik bevezette ezt a jogot, Ausztrália volt 2013-ban.” És most nézzünk néhány választ: Sanda Rašković Ivić, a Néppárt alelnöke ironikusan hangsúlyozta, hogy bár orvostudományi karon végzett, a semleges nemről nem hallott. Hasonlóan kommentálta a kérdést Đorđe Komlenski, a Szocialisták Mozgalmának képviselője, és hozzátette, csak akkor tartja elfogadhatónak, ha valakinek egészségügyi okokból meg kell változtatnia a nemét. Kategorikus nemmel válaszolt Dragan Marković Palma, az Egységes Szerbia képviselője, Muamer Zukorlić, az Igazságosság és Megbékélés Pártja vezetője, valamint Boško Obradović, a Dveri első embere, aki hozzátette, szerinte Szerbiában akadnak sokkal fontosabb kérdések. Momo Čolaković, a Szerbiai Egyesült Nyugdíjasok Pártjának képviselője szerint a kérdés „nem illő a mi társadalmunkhoz”, a radikális Vjerica Radeta szerint a fogalom az EU „képtelen agyszüleménye”, a szocialista Josip Joška Broz szerint pedig „hülyeség”. A haladó Ljubiša Stojmirović szerint „évezredek óta tudni lehet, ki a nő és ki a férfi, a mi társadalmunkban ez a kérdés csakis negatív reakciókat eredményezne”, párttársa, Zoran Dragišić viszont azt nyilatkozta, nincs határozott álláspontja, ám nem látja okát, miért ne csatlakozhatna Szerbia azoknak az országoknak a sorához, amelyek bevezették ezt a gyakorlatban. A szocialista Neđo Jovanović azt hangsúlyozta, hogy „gondoljon bárki bármit erről a kérdésről, az a jogharmonizációnk része”, a liberális Žarko Korać szerint a semleges nem bevezetése még a jövő kérdése, Zoran Živković, az Új Párt vezetője pedig annyit mondott, ő azt sem érti, jelenleg miért szerepel egyáltalán valakinek a neme a dokumentumokban. (Danas)

 

Drogkereskedőkkel vannak tele a szerb börtönök

A szerbiai elítéltek majdnem egynegyede drogkereskedő, egyötöde pedig minősített lopást követett el — írja a Politika. A tavalyi év utolsó napján 7921 ember töltötte börtönbüntetését Szerbiában, közölte az igazságügyi minisztérium a lap érdeklődésére. Közülük 86-an a legsúlyosabb büntetést kapták, vagyis 40 év letöltendőt. Az elítéltek 11 százaléka rablásért ül, emberölésért, minősített emberölésért, valamint lopásért pedig kategóriánként mintegy 40-en. Majdnem 1000-en legfeljebb két évig maradnak hűvösön. (Tanjug, Politika)

 


Szalai Attila illusztrációja

 

Leáldoz az azbesztnek?

Összeírják az azbesztet tartalmazó épületeket az országban, valamint készül a szabályos és biztonságos eltávolításra vonatkozó szabályzat. A Szerbiai Gazdasági Kamara elnökének tanácsadója, Siniša Mitrović a Tanjugnak elmondta, ez egy szektorokon átívelő feladat, és majd csak a leltár elkészültével lehet beszélni a kötelező azbeszteltávolításról. Mitrović hangsúlyozta, hogy az azbeszt mindaddig nem veszélyes az emberre és a környezetre, amíg nem változik meg annak az anyagnak a struktúrája és fizikai paraméterei, amelyben felhasználták. Az azbesztet a múlt század ’60-as éveiben vették igénybe az építőiparban, akkor nem tartották veszélyesnek, így nem is folytattak kutatásokat az egészségre tett hatásairól. Használatát 2005-ben betiltották az Európai Unió egész területén, miután kiderült, hogy tüdőmegbetegedést okoz, és összefüggésbe hozható a rák kialakulásával. Eltávolítására Szerbiában speciális csapatokat hoznak létre, melyeknek tagjait kiképezik a veszélyes anyagokkal való munkára, és minőségi védőfelszerelést kapnak. A nemzeti regiszter elkészítése után a tervek szerint európai alapoknál pályázna az ország. A becslések alapján az azbeszt épületekből való eltávolítása két évet vehet majd igénybe. (Szerbiai RTV)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..