home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Toldi Díjátadó Ünnepség a világhírű rajzfilmgyárban
MTVA
2022.05.06.
LXXVII. évf. 18. szám
Toldi Díjátadó Ünnepség a világhírű rajzfilmgyárban

Dupla díjátadóval ünnepelték a Toldi animációs sorozat közönségsikerét a Kecskeméti Rajzfilmstúdióban. Jankovics Marcell utolsó nagyszabású alkotása tiszteletére két pályázatot is hirdetett az MTVA. A Mondj verset a nagyival! szavalópályázat és a Toldi rajzverseny díjainak átadását a világhírű animációs műhely bejárása követte.

Toldi Miklós minden kétséget kizáróan meghódította a közönség szívét, hiszen a legújabb hazai animációs sorozat bemutatása alkalmából meghirdetett Mondj verset a nagyival! című szavalópályázatra csaknem száz, míg a Toldi rajzpályázatra többszáz alkotás érkezett. A díjak átadása a Kecskeméti Rajzfilmstúdióban zajlott, ahol a Toldi is készült az MTVA Arany János-emlékévhez kapcsolódó pályázata nyomán.

A Mondj verset a nagyival! szavalópályázat célja a generációs kötelékek erősítése volt. Arany János Toldi Miklósának a családösszekovácsoló ereje is megmutatkozhatott. A legkiemelkedőbb alkotások között szerepelt díszletes, jelmezes, kellékes is, így idézték meg a legendás hős történetét. A díjazottak: Badacsonyi Lajos és unokája, Badacsonyi Zétény; Harmatos Áronné és unokája, Harmatos Zorka; Szentirmai Edit és két unokája, Buzás Csaba Csongor és Buzás Csanád; Mácsai János és unokája, Krémer Máté; Szitás Istvánné és unokája, Farkas Réka Veronika, valamint a Vörös-Ötvös család: Vörös Zoltánné, Vörös Zoltán, Ötvös Hédi és Ötvös Fanni. A nyertesek korábban meghívást kaptak a Duna Almárium című műsorába is.

A rajzversenyben majdnem 300 általános és középiskolás vett részt, akik megmutatták, hogyan látják a fényes páncélú lovagot. Az értékelés komoly kihívás elé állította a zsűrit, amelyben helyet foglaltak az alkotók is: Csákovics Lajos, a Toldi kivitelező rendezője és Maticska Zsolt, az animációs sorozat látványtervezője.

Az általános iskolák alsósai karakterábrázolás tematikában pályázhattak. 3. helyezett lett Szabó Hunor Péter (7) „Toldi Miklós, a rettenthetetlen” című rajzával, 2. lett Németh Sámuel (8) „György, a nagyúr”-ral, a nyertes pedig Kitzinger Luca (9) „Toldi Lőrincné bánata” című alkotásával. A felsősök a Toldi jeleneteit ábrázolhatták. 3. helyezést ért el Pribojszki Panna (12) „Toldi a nádasban” képével, 2. helyezett lett Jagodics Johanna (13) a „Toldi Miklós és a farkasok”-kal, a kategória győztese Antal Özséb (12) a „Toldi a kocsmában” című munkájával.

középiskolások közül a karakterábrázolásban a 3. Taar Alexandra (18) „Tettől nagy Toldi”-ja, míg 2. Bordák Bianka (20) „Miklós”-a lett. Fodor Dániel a képe címével megegyezően „Diadal”-t aratott. Jelenetábrázolás tematikában megosztott 3. hely született Detrik Zsuzsanna (19) „Viadal” és Auth Emil (18) „Toldi bikát győz” képe közt. Szintén megosztott a 2. hely Doedens Aletta (17) „Toldi” és Jaskó Emőke (17) „Vérvörös éjszaka” műve között. 1. lett Lepenye Gerda Angyalka (18) „Farkaskaland” című képe. Képregény kategóriában a zsűri csak a két legkiemelkedőbbet díjazta. Karácsonyi-Domány Liza (16) „Farkasokkal harcoló” és Legény Máté (15) „A lovaggá válás útja” című pályaműve is 1. helyet ért.

Az MTVA különdíjában részesült a valószínűleg legifjabb Toldi rajongó, a 4 éves Keserü Zalán a „Toldi az útelágazásban” című pályázatáért. A Kecskeméti Rajzfilmstúdió különdíját pedig Czakó Patrik (12) kapta „Hős lovag születik” alkotásáért, amelyről a legendás rajzfilmrendező, Jankovics Marcell sem maradhatott le.

Hogy miként látják az általános és középiskolások az Arany-eposz szereplőit, jeleneteit a 21. században, az is kiderül a mediaklikk.hu/toldi oldalra látogatva.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..