home 2024. szeptember 19., Vilhelmina napja
Online előfizetés
Tokkal-vonóval
2024.09.16.
LXXIX. évf. 37. szám
Tokkal-vonóval

A Csonka Ferenc és Zenekara Egyesület nemrégiben — adózva annak emléke előtt is, hogy Bartók Béla 1906-os augusztusi gyűjtőútja idején több napot töltött és gyűjtött Horgoson — Tokkal-vonóval — ifjú népi vonósok Magyarkanizsa és Szabadka községből címmel CD-t jelentetett meg.

Az album tulajdonképpen az elmúlt hét évnek az utánpótlás-nevelést célzó népzeneoktatási programját örökíti meg. A lemez pillanatnyi lenyomata az elmúlt évek munkájának, ugyanakkor az elkövetkező időszak feladatairól és közösségerősítő, közösségépítő szándékairól és vállalásairól is vall.

Dr. Mihó Attila, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa az albumborítón olvasható ajánlójában így fogalmaz: „Egy nem mindennapi lemezt tart kezében a kedves hallgató. Habár a népzenei, revival előadók és zenekarok már-már megszámlálhatatlan albumot jelentettek meg, mégis csekély az olyan hangzó kiadványok száma, melyek egy-egy népzenei műhely munkájába engednek betekintést. Ez a rendhagyó hanglemez Magyarkanizsa és Szabadka községek népi vonós utánpótlását hivatott bemutatni, melynek eredményeit teljes részletességgel talán nem is kell külön bemutatni, hiszen a muzsika önmagáért beszél.”

A zenei kiadványon Tillinkó Luca, Merkovity Anna, Kolozsi Anna, Radics Zara, Kovács Kristóf, Vucelity Dimitrije, Szalai Máté, Harmat Csongor — és felkészítő tanáraik, Csonka Ferenc, Borsodi Árpád, Cseszák Zsombor és Kelemen Zsolt népzeneoktatók — hallhatóak, ízelítőt adva a Kárpát-medence olyan tájegységeinek népzenéiből, amelyek a mai táncházak közkedvelt táncrendjei, a népzenészeknek pedig az alapvető zenei repertoárját képezik.

Az elért eredményeik, díjaik alapján a tehetséges, ifjú vonósok számos népzenei vetélkedőn, megmérettetésen és minősítőn sikeresen szerepeltek. Minderről kiemelt arany minősítések, Aranypáva díj és Vass Lajos-nagydíj is tanúskodik.

A lemez borítóján Bartók itteni gyűjtőútjának egyik jelentős helyszíne, a horgosi órás villa épülete és inspiráló környezete látható, amiért a zenekar külön köszönetet mond a Halász családnak. A hangfelvétel a csantavéri Revatnacs Stúdióban készült, a borítót — Radics Balaban Ines és Baráth Attila fotóinak felhasználásával — ifj. Sebestyén Imre tervezte.

Magyarkanizsa Község és polgármestere, Fejsztámer Róbert, felismerve a kiadvány fontosságát, jelentős anyagi és erkölcsi támogatást nyújtott annak létrejöttéhez és megjelentetéséhez. Kiemelendő még a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság anyagi szerepvállalása is. Az albumot Magyarország Kormánya és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatásának köszönhetően az elkövetkező fél évben koncertek keretében mutatják majd be.

A népzeneoktatási program (amely természetesen — horgosi központtal — az ősszel folytatódik) fontosságát a Csoóri Sándor Alap folyamatos támogatása is igazolja, egyúttal az oktatói munka és az elkötelezettség magas színvonalát a Kulturális és Innovációs Minisztérium Bonis Bona — A Nemzet Tehetségeiért Díja is mutatja, amelyet a program vezetője, Csonka Ferenc, a népművészet ifjú mestere, Halmos Béla-vándordíjas prímás 2023-ban vehetett át Budapesten.

(A Csonka Ferenc és Zenekara Egyesület sajtóanyaga)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..